RR har i dom den 22 mars 1991 (mål 2806-1989) avgjort en fråga om ägarens skattskyldighet för hyresinkomst av fastighet, som indelats som specialbyggnad (3 kap. 2 § FTL). Ägare av sådan fastighet är enligt 7 § 7 mom. SIL frikallad från skattskyldighet för inkomst av fastigheten i den mån ägarens inkomst härrör från sådan användning, som gör fastigheten till specialbyggnad.

I en sammanställning i SN nr 10 1990 av reglerna om skattskyldighet för fastighetsinkomster har jag lämnat tolkningen av begreppet ”härröra från” öppen i avvaktan på RR:s nu avkunnande dom. Förhållandet i målet var det, att en fysisk person ägde och hyrde ut en fastighet till kommunen för skoländamål. Fastigheten var på grund av användningen indelad som specialbyggnad. Ägaren yrkade i RR att hyresinkomsten skulle anses härröra från sådan användning, som medfört skattefrihet vid fastighetstaxeringen, dvs. från undervisning vid kommunal skola. Inkomsten skulle därmed vara undantagen fran skattskyldighet. Från det allmännas sida hävdades att fastigheten användes kommersiellt och att ägaren därför var skattskyldig för hyran.

RR anför i sina domskäl, att ägarens inkomst av en fastighet, som används för undervisning vid skola, anses härröra från denna användning endast om ägaren själv bedrivit verksamheten. Eftersom ägaren inte själv bedrivit skolverksamheten är han inte frikallad från skattskyldighet för inkomsten av fastigheten.

Genom RR:s dom är klarlagt att uthyrning av lokal i specialbyggnad räknas som kommersiell användning. Detta gäller även om hyresgästen bedriver den verksamhet, som föranlett indelningen som specialbyggnad. Av domen kan däremot inte direkt utläsas vad för slags inkomst som är undantagen från skattskyldighet enligt 7 § 7 mom. SIL. Förarbetena till lagstiftningen synes inte heller ge svaret på denna fråga.

Om ägaren själv hade bedrivit skolverksamheten skulle fastighetsinkomst, som härrört från densamma, ha varit undantagen från skattskyldighet. Avdragsrätt hade inte förelegat för motsvarande fastighetskostnader. I skolverksamhet med kommersiell inriktning (vinstsyfte) torde dock fastighetskostnaderna ha varit avdragsgilla i denna verksamhet. Om ägaren å andra sidan bedrivit skolverksamhet utan vinstsyfte skulle han i princip beskattas för hyresvärdet av använda lokaler. Denna inkomst torde dock härröra från sådan av ägaren bedriven verksamhet att den är undantagen från skattskyldighet enligt 7 § 7 mom. SIL.

Lennart Björk

Lennart Björk är taxeringsintendent i Luleå.