Med anledning av de av Leif Mutén framförda anmärkningarna, önskar jag härmed replikera och söka reda ut föreliggande oklarheter.

Vid översättningen av uppsatsen från originalspråket engelska till svenska, har uppenbarligen det felet uppstått, att det engelska ordet billion felaktigt översatts till det svenska ordet billion. Likaså har den amerikanska engelskans ord trillion felaktigt översatts till det svenska ordet trillion. Översättningen av denna typ av termer kompliceras av att den brittiska engelskan och den amerikanska engelskan inte alltid är samstämmiga. Förväxlingen är dock högst beklaglig och har skapat viss förvirring. Klarläggas bör således, i enlighet med Leif Muténs påpekande, att det svenska ordet miljard (9 nollor) motsvaras på amerikansk engelska av ordet billion. På brittisk engelska används orden milliard och billion alternativt, även om det förstnämnda förekommer alltmer sällan. Det svenska ordet billion (12 nollor) motsvaras på amerikansk engelska av ordet trillion. På brittisk engelska används orden billion och trillion alternativt, även i detta fall förekommer dock det förstnämnda alltmer sällan. Det svenska ordet peta används som förstavelse till den måttenhet som innebär en etta följd av 15 nollor. Ordet har samma betydelse i engelskan. Det svenska ordet trillion (18 nollor) motsvaras på amerikansk engelska av ordet quintillion medan den brittiska engelskan använder sig av ordet trillion. Den svenska kvintillionen är däremot en etta följd av 30 nollor, ett tal som i den brittiska engelskan betecknas quintillion, medan den amerikanska engelskan använder sig av ordet nonillion.

Vad sedan gäller Leif Muténs anmärkning angående förslaget om en bitskatt, vill jag poängtera att flertalet av Internets användare och förespråkare ställer sig negativa till förslaget, av såväl tekniska som ekonomiska anledningar. De praktiska detaljerna kring en eventuell bitskatt är relativt outforskade och det är högst troligt att tillämpligheten av såväl enheten bit som den föreslagna skattesatsen kommer att omprövas allteftersom tekniken framskrider. Av bitskatteförslaget framgår dock tydligt, enligt min mening, vilken prioritetsordning som åtminstone Cordell tillämpar mellan teknikens utveckling och skattebasens upprätthållande.

Cristina Landgren