Det är allmänt vedertaget att det stora antalet sjukskrivna är ett allvarligt samhällsproblem. Våra politiker borde göra något åt detta. Varför inte börja med att modernisera de gamla skattereglerna om friskvård? Dagens regelverk är föråldrat och förhindrar och försvårar för arbetsgivare att medverka till bättre hälsa bland de anställda.

För att friskvård som arbetsgivaren subventionerar ska vara skattefri för den anställde och därmed fri från arbetsgivaravgifter för arbetsgivaren krävs enligt lagtexten att motionen

  • utövas inom anläggning som regelbundet disponeras av arbetsgivaren eller av en personalstiftelse som är knuten till arbetsgivaren,

  • utövas enligt abonnemang som tecknats av arbetsgivaren och betalas direkt av denne till anläggningens innehavare,

  • är av kollektiv natur, eller,

  • i andra fall i ringa omfattning utövas av den anställde.

För att vara skattefri får friskvården inte heller kunna bytas ut mot kontanter och den måste erbjudas samtliga anställda, inklusive tillfälligt anställda.

Kravet att friskvården ska utövas enligt abonnemang som tecknas av arbetsgivaren och betalas direkt av denne till anläggningens innehavare medför att en anställd inte på eget bevåg kan köpa ett motionskort och sedan mot kvitto få ersättning av arbetsgivaren. Enligt reglerna måste arbetsgivaren betala direkt till innehavaren av anläggningen. Den anställdes köp medför alltså att ersättningen för motionskortet är att jämställa med lön (enligt skattemyndigheten i Stockholm Rättsnytt 4/02).

Det förekommer även att arbetsgivaren ger den anställde en viss summa pengar för att den anställde själv ska köpa ett motionskort. Även denna transaktion bryter mot kravet på direktbetalning varför arbetsgivarens utbetalning inte kan ses som en skattefri friskvårdsförmån.

Kravet att den subventionerade friskvården inte får bytas ut mot kontanter innebär att man inte kan få friskvård mot bruttolöneavdrag. Den anställde kan således inte avstå från lön mot att erhålla t.ex. ett gym-kort från arbetsgivaren. Det medför en omedelbar beskattning av värdet på gym-kortet så som för lön.

Dessa förhållanden har observerats av en utredning. I utredningen om avdrag för ökade levnadskostnader m.m. (SOU 1999:94) föreslås att nya regler införs. Bl.a. föreslås att bestämmelsen om friskvård frikopplas från bestämmelsen om personalvårdsförmåner. Det skulle medföra att det blir möjligt att erhålla friskvårdsförmån mot bruttolöneavdrag.

Utredningen anser vidare att det räcker med att friskvårdserbjudandet riktas till hela den stadigvarande personalen för att vara skattefri. Icke stadigvarande personal som t.ex. korttidsanställda och uppdragstagare ska inte behöva omfattas av erbjudandet.

För att få stopp på de skenande sjukskrivningstalen borde skattereglerna om subventionerad friskvård ändras med det snaraste. Våga befria friskvård från beskattning, låt de anställda gympa och styrketräna skattefritt på samma sätt som de kunnat lära sig datakunskap utan skatt. Medge arbetsgivaren möjlighet att subventionera mot bruttolöneavdrag på samma sätt som med hemdatorerna. Om detta är för mycket så genomför i varje fall snabbt det lagändringsförlag som finns idag.

Marcus Anttila

Marcus Anttila, KPMG Skatt.