I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Handelshögskolan i Stockholm, Box 6501, 113 83 Stockholm.

Eriksson, Asbjörn, Praktisk beskattningsrätt. Lärobok i inkomst- och förmögenhetsbeskattning. Studentlitteratur, 2005, 12 upplagan, 589 s.

En grundläggande bok i beskattningsrätt som är avsedd att användas som kurslitteratur för studenter och som handbok för praktiker. I boken beskrivs skattelagstiftning med särskild tyngdpunkt på företagsbeskattning.

Lundén, Björn, Svensson, Ulf, Bostadsrätt – Ekonomi, skatt och juridik för föreningen och medlemmarna. Björn Lundén Information, 2005, 10 upplagan, 379 s.

I denna bok beskriver författarna de regler som gäller för bostadsrättsföreningar och dess medlemmar. Boken är skriven som en praktisk handbok dels från föreningens perspektiv, dels från bostadsrättsinnehavarens perspektiv.

Lundén, Björn, Svensson, Ulf, Byte av företagsform – Skatt och redovisning. Björn Lundén Information, 2005, 6 upplagan, 228 s.

Författarna går igenom skatteregler som aktualiseras vid olika former av företagsombildningar. I boken beskrivs också den praktiska hanteringen av bokföring, socialavgifter och moms.

Lundén, Björn, Svensson, Ulf, Moms – Praktisk handbok i mervärdesskatterätt. Björn Lundén Information, 2005, 9 upplaga, 637 s.

I denna praktiskt inriktade handledning ges såväl en generell genomgång av hur momslagstiftningen är uppbyggd, som en djupare genomgång av regler för t.ex. tjänster och fastigheter. Boken fungerar också som en uppslagsbok då den innehåller en omfattande lexikondel.

Pedersen, Jan, Siggaard, Kurt, Winther-Sørensen, Bundgaard, Jakob, Skatteretten 2. Förlaget Thomson, 2005, 4 upplagan, 778 s.

Boken är en framställning över det danska regelverket för beskattning av inkomster i olika bolagsformer samt hos dess delägare. Tillsammans med Skatteretten 1 och 3 utgör denna bok en samling av praktiska hand- och läroböcker i vilka författarna ingående beskriver det danska skattesystemet.

Sandström, Kjell, Svensson, Ulf, Fåmansföretag – Skatteregler och skatteplanering. Björn Lundén Information, 2005, 5 upplagan, 410 s.

Boken innehåller en detaljerad framställning över de särskilda skatteregler som gäller för fåmansföretag. Författarna behandlar bl.a. regler för utdelning och kapitalvinst samt regler om förbjudna lån för andra transaktioner med bola get. I boken beskrivs också möjligheter till skatteplanering, såväl för fåmansbolag som för dess ägare.

Viitala, Tomi, Taxation of Investmenst Funds in the European Union. IBFD Publications BV, 2005, 408 s.

Författaren går igenom de olika regler som gäller för beskattning av investeringsfonder i fem utvalda EU-länder och belyser de problem som uppstår vid internationella transaktioner. Regelverket för investeringsfonder behandlas utifrån den interna rätten i de fem olika länder, dubbelbeskattningsavtal och EG-rätten. De nationella reglernas förenlighet med EG-rätten diskuteras särskilt.

Jur. kand. Ulrika Gustafsson Myslinski är verksam som doktorand i skatterätt vid Handelshögskolan i Stockholm.