I denna avdelning anmäls till Skattenytt insänd litteratur. Material kan skickas till Skattenytts redaktion under adress Skattenytt, professor Bertil Wiman, Centrum för Skatterätt, Box 512, 751 20 Uppsala.

de Broe, Luc, International Tax Planning and Prevention of Abuse. IBFD Publications, 2008, 1 112 sidor.

I boken behandlas nationella skattemyndigheters bekämpande av olika strukturer avsedda för internationell skatteflykt. Särskilt studeras sådana förfaranden som innefattar användningen av s.k. ”conduit companies” och ”base companies”, bildade av personer bosatta i tredje länder i syfte att åstadkomma ”treaty shopping” eller ”EC directive shopping”. Fokus i studien ligger på samspelet mellan å ena sidan sådan lagstiftning och rättspraxis som avser motarbeta internationell skatteflykt, och å andra sidan folkrättsliga regler, särskilt de som finns i skatteavtalen och i EG-rätten.

Gjems-Onstad, Ole, Norsk Bedriftsskatterett. Gyldendal Akademisk, 7 upplagan, 2008, 1 300 sidor.

Denna omfattande handbok i norsk företagsbeskattning har utkommit i ny upplaga. Boken har genomgått en ingående uppdatering med hänsyn till 2004–2006 års norska skattereform.

Gjems-Onstad, Ole (red.), Skattelovsamlingen. Gyldendal Akademisk, 18 upplagan, 2008, 1 951 sidor.

I boken sammanställs norsk skattelagstiftning. Boken är ajourförd med lagar som har kungjorts i Norsk Lovtidend senast den 5 februari 2008.

Kellgren, Jan & Bjuvberg, Jan, Redovisning och beskattning – om redovisningens betydelse för inkomstbeskattningen. Studentlitteratur, 2 upplagan, 2008, 152 sidor.

Ny upplaga av denna bok som behandlar sambandet mellan redovisning och beskattning.

Lang, Michael, Source Versus Residence: Problems Arising from the Allocation of Taxing Rights in Tax Treaty Law and Possible Alternatives. Kluwer Law, 2008, 388 sidor.

I boken analyseras fördelningsartiklarna i OECD:s modellavtal och deras motsvarigheter i existerande bilaterala skatteavtal. Det undersöks i vilken utsträckning de nuvarande reglernas utformning och omfattning är berättigade. Boken innehåller också en undersökning av vissa problem som uppstår vid tolkning och tillämpning av fördelningsartiklarna. Förslag lämnas slutligen på hur reglerna skulle kunna ändras.

Maisto, Guglielmo, International and EC Tax Aspects of Groups of Companies. IBFD Publications, 2008, 563 sidor.

Denna bok är baserad på ett seminarium som hölls i Milano i november 2007. I boken analyseras ett antal skatterättsliga frågor som uppstår för multinationella företagsgrupper, vare sig de är verksamma inom EU eller globalt. Studien fokuseras på ämnen som har anknytning till skatteavtal och EG-rätten.

OECD, Model Tax Convention on Income and on Capital. Condensed Version. IBFD Publications, 7 upplagan, 2008, 412 sidor.

Ny upplaga av den komprimerade versionen av OECD:s modellavtal och dess kommentar. Bokens innehåll motsvarar lydelsen per den 17 juli 2008.

PriceWaterhouseCoopers, International Transfer Pricing 2008. PriceWaterhouseCoopers, 10 upplagan, 2008, 733 sidor.

Boken är en praktisk guide för internprissättning. Den består dels av en allmän del i ämnet, dels av en översikt över regelsystemen för internprissättning i över 50 olika länder.

van Raad, Kees (red.), Materials on International & EC Tax Law. Volume 1–2. ITC Leiden, 8 upplagan, 2008, 1 660 sidor (volym 1) och 1 657 sidor (volym 2).

Ny upplaga av denna omfattande sammanställning av material på områdena skatteavtalsrätt och EG-skatterätt. Därutöver innehåller den nya upplagan också korta översikter om skattesystemen i elva olika länder, bl.a. Sverige.

Schön, Wolfgang m.fl., A Common Consolidated Corporate Tax Base for Europe. Springer-Verlag, 2008, 183 sidor.

Denna bok återspeglar diskussionerna vid den internationella skattekonferensen i Berlin den 15–16 maj 2007 om förslaget om en gemensam konsoliderad bolagsskattebas (CCCTB) inom EU. Konferensen organiserades gemensamt av det tyska finansdepartementet, Centre for European Economic Research (ZEW), Mannheim och Max Planck-institutet i München.

Tegnander, Hans, Fastighetsskatt och fastighetsavgift. Handbok om taxering och beskattning. Norstedts Juridik, 2008, 250 sidor.

I boken behandlas fastighetsskatten och den nya fastighetsavgiften såsom de regleras i fastighetstaxeringslagen, fastighetsskattelagen och fastighetsavgiftslagen. Exempelvis beskrivs vilka nya problem som har uppstått på området i och med införandet av fastighetsavgiften.

Tooma, Rachel Anne, Legislating Against Tax Avoidance. IBFD Publications, 2008, 404 sidor.

Ökad rättsosäkerhet för den enskilde är det vanligaste argumentet mot generella skatteflyktsklausuler. Denna bok diskuterar fördelar och nackdelar med sådan lagstiftning. Slutsatsen är att generella bestämmelser mot skatteflykt faktiskt kan leda till ökad rättssäkerhet. I studien jämförs fyra olika länders lagstiftning på området.

Jur. kand. Martin Berglund är doktorand i finansrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet.