Förändring i redaktionen

Detta nummer är producerat av en ny redaktion. Den består av redaktörerna Maria Hilling, Stefan Olsson, Roger Persson Österman och redaktionssekreteraren Weronica Sjöberg.

Maria Hilling är lektor i skatterätt vid Linköpings universitet. År 2005 disputerade hon på avhandlingen Free movement and tax treaties in the Internal Market, i vilken EG-rättens inverkan på skatteavtal analyseras. Senare publicering behandlar främst EG-skatterätterättsliga frågor.

Stefan Olsson är docent i finansrätt vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och universitetslektor vid Karlstads universitet. Han disputerade år 2001 på en avhandling om punktskatter i ett svenskt och europeiskt perspektiv. Senare forskning har gällt bl.a. konstitutionella frågor och sambandet mellan redovisning och beskattning.

Roger Persson Österman är docent i skatterätt vid juridicum, Stockholms universitet. Han är verksam som skattekonsult vid Ernst&Young, Stockholm. Han har publicerat ett stort antal skrifter inom företagsbeskattning och EG-skatterätt.

Weronica Sjöberg är verksam som skattejurist vid Ernst&Young i Stockholm.

Vår ambition med Skattenytt

Skattenytt skall leverera nyheter. Men bara nyheter räcker inte. Konkurrensen är hård i mediebruset. Vi måste ge nyheter som analyserats av experter. Viktigt är också att nyhetsanalysen kommer snabbt. Detta har alltid varit Skattenytts signum, men vår avsikt är att kraftsamla kring och stärka denna ambition.

Skattenytt skall konkurrera med de nyhetsbevakande tjänsterna genom att erbjuda djup och analys, som är relevant i nuet. Skattenytt skall vara det självklara valet för skribenten och för läsaren.

Som ett led i vår ambition har vi beslutat att dela upp bevakningen av de olika rättsområdena. Maria Hilling skall i första hand bevaka internationell skatterätt och direkt EU-skatterätt. Stefan Olsson skall i första hand bevaka indirekt beskattning. Roger Persson Österman bevakar övriga frågor. Roger Persson Österman kommer även att vara ansvarig utgivare och ha det övergripande ansvaret för tidskriften.

PR-avdelning

Forskning som bedrivs i akademiska former är inte alltid snabb men kan vara mycket intressant. God forskning kan identifiera förändringar i den gällande rätten och klargöra svåra rättsfrågor. Skattenytt vill vara ett självklart val för en kunnig forskare. Skattenytt har därför infört särskild anonym granskning (Peer Review) av artiklar som skrivs av forskare verksamma vid universitet och högskolor. Vår ambition är att alla artiklar som skrivs av forskare bör granskas, vilket ger forskaren kvalificerad feedback och därmed möjlighet att höja kvaliteten och det akademiska värdet på artikeln. Något som är av stor betydelse i den hårda konkurrensen om forskningsmedel. Vi är övertygade om att denna kvalitetskontroll även kommer att vara till stor nytta för läsekretsen. Stefan Olsson kommer att ansvara för PR-avdelningen.

Skattenytt Internationellt

Under rubriken Skattenytt Internationellt har sedan år 1997 händelseutvecklingen på den internationella beskattningens område bevakats. Sedan starten har förändringstakten inom området ökat betydligt, vilket inte minst kan noteras vad gäller antalet avgöranden från EU-domstolen. Härtill erbjuder numera de elektroniska nyhetstjänsterna snabba uppdateringar. Mot bakgrund av dessa förändringar har Skattenytt funnit det angeläget att förändra inriktningen på den återkommande, internationella bevakningen.

Fokus kommer att ligga på bevakning av i huvudsak två centrala områden av den internationella skatterätten, nämligen praxis från EU-domstolen och OECD:s arbete på den direkta beskattningens område. Djup och analys skall känneteckna bevakningen av EU-domstolens praxis rörande direkt beskattning. Genom att samtliga rättsfall från domstolen på detta område kommer att analyseras erbjuder Skattenytt sina läsare möjligheten att på ett enkelt sätt följa den snabba rättsutvecklingen på området. Syftet med bevakningen av OECD:s arbete är primärt att ge Skattenytts läsare möjlighet att hålla sig informerade om relevanta projekt och nyheter inom detta område. Av den anledningen kommer informationen från OECD att presenteras i notisform.

Indirekt skatt

Den kvalificerade bevakningen av indirekt skatt förstärks ytterligare genom att Stefan Olsson tar huvudansvaret för rättsområdet. Även på indirekt skatt skall Skattenytt erbjuda djup och analys som är relevant i nuet. Nyheter rörande moms kommer även fortsättningsvis att publiceras under Aktuellt om mervärdesskatt.

Roger Persson Österman Maria Hilling Stefan Olsson