1 Inledning

Riksdagen har nu beslutat om utvidgningen av skattereglerna för s.k. förbjudna lån samt om slopande av avdragsrätten för ränta på sådana lån.1 Efter remissbehandling har det ursprungliga förslaget från Finansdepartementet modifierats genom ett generellt undantag för lån som upptas av aktiebolag. De nya bestämmelserna trädde i kraft den 1 januari 2010 men tillämpas, med stöd av den skrivelse som regeringen överlämnade till riksdagen den 12 februari, från och med den 13 februari 2009.

Sammantaget innebär förändringarna, förutom det nyss nämnda undantaget för lån inom bolagssektorn, att bestämmelserna om beskattning av vissa penninglån i 11 kap. 45 § IL och 15 kap. 3 § IL utvidgats till att även omfatta lån som lämnas från vissa utländska juridiska personer, lån som lämnas till i utlandet delägarbeskattade juridiska personer samt lån som lämnas i strid med låneförbudet i stiftelselagen. Ränta på sådana svenska såväl som utländska lån som ska beskattas enligt reglerna om förbjudna lån får inte dras av.

I den här artikeln presenterar och kommenterar jag de nya bestämmelserna närmare. Jag diskuterar också de pågående rättsprocesser, där Skatteverket hävdar att lån som upptagits från utländska bolag bör behandlas som aktieutdelning i skattehänseende.

Prop. 2009/10:12 och 2009/10:SkU11. Regeringens skrivelse 2008/09:122. Finansdepartementets promemoria ”Ändringar i reglerna om beskattning av vissa penninglån och slopande av avdragsrätten för ränta på sådana lån”, daterad februari 2009. Med termen ”förbjudna lån” brukar man avse lån som lämnas i strid med de associationsrättsliga låneförbuden i aktiebolagslagen 2005:551 (ABL), lagen 1967:531 om tryggande av pensionsutfästelse m.m. (tryggandelagen) och stiftelselagen 1994:1220.

2 Bakgrund

Upprinnelsen till lagstiftningsingripandet är den omfattande skatteplanering som under senare år skett i form av svenska privatpersoners lån från egna bolag i utlandet. Det har varit vanligt att ägandet av svenska fåmansföretag organiserats via holdingbolag i något land utan generellt förbud mot lån från aktiebolag till dess ägare, t.ex. Nederländerna eller Cypern.

Efter att ha tagit emot utdelning skattefritt från det svenska företaget (eller lånat från detta) har det utländska holdingbolaget lånat ut det erhållna kapitalet till ägaren hemma i Sverige. Denne har kunnat göra avdrag för låneräntan här, samtidigt som räntan i en del fall varit lågt beskattad eller t.o.m. skattefri hos holdingbolaget. En variant är att holdingbolaget först (skattefritt) sålt aktierna i det svenska företaget och ägaren i Sverige därefter tillgodogjort sig köpeskillingen genom att låna från holdingbolaget.

På det här sättet har det varit möjligt för ägaren att, via lån från sitt utländska bolag, disponera vinster från det svenska företaget och därigenom skjuta upp eller undvika dubbelbeskattningens andra led (dvs. beskattning för utdelning eller lön). Inte sällan har ägaren använt lånet till privat konsumtion. I praktiken förekommer vid lån av detta slag mer eller mindre marknadsmässiga villkor när det gäller t.ex. ränta, löptid, amortering och ställande av säkerhet.

Transaktionerna har hittills inte träffats av skattereglerna om förbjudna lån som ju endast gällt lån och säkerheter från svenska aktiebolag. En analog tillämpning på lån från utländska bolag är utesluten, bl.a. med hänsyn till de straff- och skatterättsliga sanktionerna vid överträdelse av förbudet. Istället har Skatteverket angripit dylika lån med principerna om verklig innebörd och beskattat lånen som utdelning.2

Den stora omfattningen av utlandslån av det här slaget fick till sist regeringen att ingripa. Transaktionerna bedöms medföra ett betydande skattebortfall som dessutom kan befaras öka väsentligt om inte åtgärder vidtas omedelbart. Enligt Skatteverkets bedömning har ca 30 miljarder kr lämnat Sverige under taxeringsåren 2006–2008, varav minst 2 miljarder kr lånats tillbaka till Sverige av privatpersoner. Regeringen uppskattar att de offentliga finanserna kommer att stärkas varaktigt med cirka 160 miljoner kr per år genom lagändringen.3 Man framhåller också betydelsen av att Skatteverket kan föra över resurser som i dag används för utredning och domstolsprocesser om lån från utländska holdingbolag till andra områden.

Behovet av skärpta regler bör ses mot bakgrund av möjligheten att utan omedelbara skattekonsekvenser överföra aktier i t.ex. ett fåmansföretag till eget holdingbolag i annat EES-land där det saknas låneförbud.4 Ett ägande via utländskt holdingbolag inom EES kan således normalt åstadkommas utan större svårigheter.

Principiellt motiveras utvidgningen också med att skattereglerna för förbjudna lån bör vara likformiga och neutrala, och därför omfatta både nationella och motsvarande gränsöverskridande lån.

Med hänsyn till att det alltjämt är oklart hur lån från utländska bolag är att bedöma i förhållande till principerna om verklig innebörd, kan man fråga sig om lagstiftningsingripandet möjligen hade kunnat anstå i avvaktan på vägledande rättspraxis. De utvidgade reglerna är som vi ska återkomma till inte är helt okontroversiella bl.a. från EG-rättslig synpunkt, och hade därför eventuellt behövt utredas ytterligare.

Se vidare avsnitt 6.

Prop. 2009/10:12 s. 23 f.

Jfr 53 kap. 2 § IL.

3 ”Förbjudna” lån

3.1 De associationsrättsliga låneförbuden

Ett svenskt aktiebolag får inte lämna penninglån till vissa personer som är närstående till bolaget, såsom aktieägare, styrelseledamot och verkställande direktör i bolaget eller i annat bolag i samma koncern.5 Även vissa andra personer ingår i den förbjudna kretsen. Förbudet mot sådana närståendelån har några undantag, bl.a. lån till bolag i samma koncern, kommersiella lån och lån till aktieägare med små innehav (under en procent av aktiekapitalet). Förbudet och undantagen därifrån gäller även i fråga om ställande av säkerhet för penninglån. Som ett komplement till förbudet mot närståendelån gäller vidare ett särskilt förbud mot förvärvslån, dvs. aktiebolaget får inte ge förskott, lämna lån eller ställa säkerhet för lån i syfte att gäldenären eller närstående ska förvärva aktier i det långivande bolaget eller i överordnat bolag i samma (svenska) koncern.6

Skatteverket kan medge undantag från förbudet mot närståendelån om det finns synnerliga skäl och från förbudet mot förvärvslån om det inte rör sig om ett publikt aktiebolag och det behövs pga. särskilda omständigheter.

Förskott eller lån som lämnats i strid med låneförbudet ska återbäras till bolaget av mottagaren. Ett förbjudet lån är alltså ogiltigt.7 En ställd säkerhet gäller inte mot bolaget om detta visar att mottagaren insåg eller borde ha insett att säkerheten var olaglig. Förbuden är straffsanktionerade (böter eller fängelse) och ansvaret omfattar primärt bolagets styrelseledamöter och verkställande direktör. Även andra medverkande kan ställas till ansvar.

Syftet med låneförbuden i ABL är tvåfaldigt. Ett huvudsyfte, i vart fall för förbudet mot närståendelån, är att förhindra att bolagets ägare kringgår dubbelbeskattningens andra led genom att låna från bolaget för privat konsumtion istället för att ta utdelning eller lön.8 Låneförbuden avser också att skydda borgenärer, aktieägare och anställda mot att bolagets bundna kapital urholkas.

Enligt 11 § tryggandelagen tillämpas låneförbuden i ABL även på lån och säkerheter från pensionsstiftelse som har till ändamål att trygga pension till arbetstagare eller arbetstagares efterlevande i aktiebolag som är fåmansföretag enligt 56 kap. 2 och 3 §§ IL.

Det finns också ett liknande låneförbud i 2 kap. 6 § stiftelselagen. Detta innebär att stiftelsen inte får lämna penninglån eller ställa säkerhet till förmån för stiftaren, förvaltaren eller företrädare för stiftelsen eller förvaltaren eller till närstående till dessa. Till skillnad från förbudet i ABL är detta förbud inte försett med några undantag och det är inte heller straffsanktionerat. Penninglån får dock lämnas till annan än stiftaren eller förvaltaren, om stiftelsens ska främja sitt syfte genom att lämna penninglån eller ställa säkerhet för enskilda personer och låntagaren tillhör den gynnade personkretsen

21 kap. 1–2 §§ ABL.

21 kap. 5 § ABL.

21 kap. 11 § ABL. Lån som kan anses utgöra olaglig värdeöverföring är ogiltiga och ska i princip återbäras oberoende av låneförbuden, 17 kap. 6 § ABL.

Nerep och Samuelsson, Aktiebolagslagen – en lagkommentar, s. 394 ff.

3.2 Beskattning av förbjudna lån

Fastän låneförbuden i ABL alltså i första hand syftar till att förhindra skatteundandragande var de när de ursprungligen infördes år 1973 inte kompletterade av några särskilda skatteregler. Generellt hållna uttalanden i förarbetena om att förbjudna lån ändå kunde beskattas som förtäckt lön eller förtäckt utdelning ifrågasattes av lagrådet, och 1975 tillkom därför uttryckliga skatteregler för sådana lån. Dessa regler kopplades direkt till de associationsrättsliga låneförbuden.9

Skattereglerna om förbjudna lån återfinns numera i 11 kap. 45 § IL (för låntagare som är fysisk person) och 13 kap. 3 § IL samt 15 kap. 3 § IL (för låntagare som är juridisk person). Ett förbjudet lån tas upp hos låntagaren som skattepliktig intäkt i tjänst eller näringsverksamhet beroende på låntagarens status. Beskattning kan underlåtas om det finns synnerliga skäl, varvid en definitiv återbetalning av lånet är en av flera omständigheter som kan beaktas.10

Prop. 1973:93 s. 90 ff. samt Prop. 1975/76:79 s. 63 f.

RÅ 2004 ref. 115 och 116.

4 De nya reglerna

4.1 Lån som lämnas från vissa utländska juridiska personer

Bestämmelserna om beskattning av förbjudna lån har nu alltså utvidgats till att omfatta även lån från utländsk juridisk person som motsvarar ett svenskt aktiebolag, svensk pensionsstiftelse eller svensk stiftelse. En förutsättning för beskattning är att lånet hade beskattats i en ”nationell” situation – det avgörande är om lånebeloppet skulle ha tagits upp som intäkt om långivaren i stället hade varit ett svenskt aktiebolag, en svensk pensionsstiftelse eller en svensk stiftelse. Ett slags hypotetiskt test får således göras. Detta bör betyda att tolkningen liksom för nationella lån som regel bör ske restriktivt och att undantagen i bl.a. ABL kan åberopas till stöd för att beskattning inte ska ske.

Med utländsk juridisk person åsyftas sådana personer som definieras i 6 kap. 8 § IL.

En fråga är vilka kriterier som ska användas för att avgöra om den utländska juridiska personen ”motsvarar” någon av de svenska associationerna. Något svar på detta ges inte i propositionen. En parallell kan här dras till reglerna om näringsbetingade andelar, där ju frågan om utländskt aktiebolag motsvarar svenskt aktiebolag i enlighet med 2 kap. 2 § IL bedömts i ett antal förhandsbesked.11

Vid remissbehandlingen uttryckte Skatteverket vissa farhågor om att bestämmelserna kan tolkas så att lån från utländska subjekt som inte kan anses motsvara ett svenskt aktiebolag, men som ändå utgör skattesubjekt i hemlandet, inte kommer att omfattas av låneförbudet. Detta skulle kunna öppna för fortsatt kringgående med hjälp av lån från t.ex. vissa handelsbolagsliknande associationer. Regeringen nappade emellertid inte på Skatteverkets förslag att ge reglerna en bredare utformning genom att knyta dem till hur den juridiska personen beskattas i dess hemviststat. Man framhöll dock att det i samband med den kommande översynen av reglerna kan vara lämpligt att behandla frågan om vilka långivande associationer som ska omfattas.12

Reglerna ska även tillämpas på ställande av säkerhet. Detta står visserligen inte uttryckligen i lagtexten (som endast talar om ”penninglån”), men det följer enligt regeringen av den direkta hänvisningen till ABL att även ställande av säkerhet omfattas. Med hänsyn till legalitetskravet kunde lagtexten enligt min mening ha utformats tydligare på denna punkt.

Se t.ex. Andersson m.fl., Inkomstskattelagen – en kommentar, Del 1 2009 s. 26.

Se vidare avsnitt 4.7.

4.2 Lån som lämnas till svenska handelsbolag och i utlandet delägarbeskattade juridiska personer

För att beskattning inte ska kunna undvikas genom att lånet tas upp indirekt, har beskattning redan tidigare kunnat ske också när låntagaren är svenskt

handelsbolag. Beskattning sker hos delägarna i handelsbolaget, som intäkt av näringsverksamhet för juridiska personer och som intäkt av tjänst för fysiska personer. Lån som upptas via i utlandet delägarbeskattade juridiska personer har hittills inte omfattats. För att förhindra kringgående och för att uppnå neutralitet mellan svenska och utländska delägarbeskattade bolag, har nu bestämmelserna utvidgats till att gälla på motsvarande sätt vid lån till sådana personer.

Det har rått viss osäkerhet om beskattning kunnat ske när det låntagande handelsbolaget ägs indirekt via ett annat handelsbolag. Det har nu klargjorts i lagtexten att lånebeloppet ska tas upp som intäkt hos en juridisk person som direkt eller indirekt, genom ett eller flera andra svenska handelsbolag, är delägare i ett svenskt handelsbolag som är låntagare. Motsvarande gäller i fråga om indirekt ägande via i utlandet delägarbeskattad juridisk person.

En oreglerad fråga är hur fördelningen av lånesumman ska göras när ett förbjudet lån beskattas hos delägarna i ett handelsbolag eller en i utlandet delägarbeskattad juridisk person. Enligt regeringen bör fördelningen av lånebeloppet följa samma principer som styr fördelningen av bolagets inkomster.13 Det torde innebära att lånet kan komma att omfördelas t.ex. när avtalad fördelning innebär ”snedfördelning” mellan bolagsmännen.14

Prop. 2009/10:12 s. 16.

Se t.ex. Prop. 2009/10:36 s. 27 med hänvisning till rättspraxis.

4.3 Lån som lämnas av stiftelser

De nya reglerna innebär också att skattereglerna för förbjudna lån utvidgas till att omfatta lån eller säkerhet som lämnas respektive ställs i strid med låneförbudet i stiftelselagen. En sådan utvidgning föreslogs vid tillkomsten av IL, men kom då inte att genomföras.15 Enligt regeringen talar samma skäl som motiverar beskattning av förbjudna lån enligt ABL för att även lån som tas i strid med stiftelselagens låneförbud ska kunna beskattas.

Vad man vill förhindra är främst att penninglån från stiftelser används för att skjuta upp beskattningen för stiftarna eller andra personer som är verksamma i stiftelsen, liksom att penninglån används som ett alternativ till lön till stiftelsens företrädare i kapitalförvaltande stiftelser. Även allmänna neutralitetsskäl anses motivera att stiftelser och aktiebolag jämställs i detta avseende.

Eftersom reglerna om beskattning av förbjudna lån är direkt kopplade till låneförbudet i stiftelselagen aktualiseras inte beskattning när en stiftelse, som ett led i främjande av sitt syfte, lämnar lån eller ställer säkerhet till stiftelsens destinatärer. Dessa fall träffas ju inte av det civilrättsliga låneförbudet.

Genom utvidgningen till utländsk juridisk person kommer vidare lån från en sådan person som motsvarar en svensk personalstiftelse eller en svensk stiftelse att beskattas om så hade skett om långivaren hade varit svensk. Här kan bedömningssvårigheter förutses. Som påtalades under remissbehandlingen är det oklart hur t.ex. olika slag av truster är att bedöma vad gäller rättigheter och skyldigheter och partshabilitet.16 Något klargörande har inte gjorts i lagstiftningen, utan det anges i propositionen att det får avgöras efter en bedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet om reglerna är tillämpliga.

Prop. 1999/2000:2, del 2, s. 142.

Jfr de inte alltid helt lättillämpade rekvisiten för utländsk juridisk person i 6 kap. 8 § IL.

4.4 Generellt undantag från beskattning när låntagaren är aktiebolag

Det ursprungliga förslaget omfattade även lån som upptas av aktiebolag. Regeringen tog emellertid intryck av remisskritiken att detta skulle kunna försvåra företagens kapitalanskaffning och istället har nu lån som lämnas inom bolagssektorn, dvs. där låntagaren är aktiebolag, helt undantagits från beskattning.17 Problem kunde befaras uppstå bl.a. för lån inom koncerner utanför EES (t.ex. från en internbank) då undantaget för koncernlån i 21 kap. 2 § ABL endast gäller inom EES. Man hade i så fall fått förlita sig på diskrimineringsförbud i skatteavtal.

Regeringen konstaterade mot bakgrund av att syftet med utvidgningen är att motverka privatpersoners skatteplanering, och då det bolagsrättsliga låneförbudet inte bedöms behöva förstärkas genom en beskattningsregel, att det i princip saknas skäl att beskatta lån mellan aktiebolag. Effekterna av undantaget ska dock följas noggrant och aktiebolag kan åter komma att omfattas av skattereglerna för förbjudna lån om det visar sig att oönskade konsekvenser uppstår.17

Det generella undantaget för aktiebolag gäller även lån från svenska långivare och innebär i det avseendet en liberalisering i förhållande till den tidigare regleringen. Lån till aktiebolag träffas dock liksom tidigare av de associationsrättsliga låneförbuden.

Prop. 2009/10:12 s. 19.

Prop. 2009/10:12 s. 19.

4.5 Ingen avdragsrätt för ränta på förbjudna lån

Som en konsekvens av att förbjudna lån beskattas har rätten att dra av ränta på sådana lån slopats. Tidigare var räntan avdragsgill. Regeringen bedömer att detta kommer att ytterligare motverka skatteplaneringen och därmed sammanhängande skattebortfall.19 Avdragsförbudet gäller ränta på alla lån som beskattas enligt reglerna om förbjudna lån.

Rätten till avdrag slopas även för ränta på befintliga lån som, om de hade lämnats före den 13 februari 2009, skulle ha beskattats enligt de utvidgade bestämmelserna. För sådana lån gäller avdragsförbud för ränta som belöper sig på tid efter den 12 februari 2009.

Även om avdragsförbudet avseende befintliga lån inte formellt strider mot retroaktivitetsförbudet kan man enligt min mening med hänsyn till kravet på förutsebarhet ifrågasätta om det är rimligt att på detta sätt slopa avdragsrätten för ränta på tidigare lån, som ju kan ha upptagits under förutsättningen att räntan fick dras av.

Beträffande lån från svenska aktiebolag som omfattas av 2005 års ABL torde den slopade avdragsrätten sakna praktisk betydelse, eftersom sådana lån som nämnts inte är giltiga och skall återbäras.

Prop. 2009/10:12 s. 20.

4.6 Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2010, men de utvidgade bestämmelserna om beskattning av förbjudna lån tillämpas på penninglån som lämnas efter den 12 februari 2009. För lån som lämnats före den 13 februari 2009 tillämpas bestämmelserna i dess tidigare lydelse. Den nya regeln om slopad avdragsrätt för ränteutgifter hänförliga till förbjudna lån tillämpas som nyss nämnts även på ränteutgifter på lån som lämnats före den 13 februari 2009. Detta gäller bara om lånet hade beskattats som förbjudet lån om det hade lämnats efter den 12 februari 2009 och endast för ränteutgifter som belöper sig på tid efter denna dag.

En praktisk fråga som kan komma att aktualiseras är huruvida omläggningar och villkorsändringar avseende utlandslån upptagna före den 13 februari kan innebära att ett nytt – beskattningsbart – lån anses ha lämnats.20

Beskattning torde kunna bli aktuellt om s.k. novation föreligger.

4.7 Översyn aviseras

I propositionen aviserar regeringen också en allmän översyn av kopplingen mellan skattereglerna och reglerna om förbjudna lån i ABL. Man konstaterar att eftersom de olika regelsystemen delvis har olika syften och dessutom tar sikte på olika subjekt finns det risk för ineffektivitet och målkonflikter.21 Skattereglerna berör ju låntagaren i motsats till bolagsreglerna som är regler för det utlånande bolaget och dess funktionärer. Det har dessutom tidigare föreslagits i andra sammanhang att de bolagsrättsliga reglerna om förbjudna lån bör reformeras. Mot denna bakgrund finns det enligt regeringen skäl att överväga om det är lämpligt att införa särskilda och från ABL frikopplade regler om beskattning av vissa penninglån.22

En sådan översyn är tveklöst välkommen och det återstår att se hur snart den kan ske.

Jfr SOU 1997:168 s. 87 f.

Prop. 2009/10:12 s. 22 f.

5 Är utvidgningen förenlig med EG-rätten?

Varken propositionen eller promemorian innehåller någon djupare analys av EG-rättsliga aspekter på utvidgningen av skattereglerna för förbjudna lån. Flera av remissinstanserna påpekade att utvidgningen strider mot EG-rätten, då den kan påverka etableringsfriheten negativt genom att försvåra eller omöjliggöra utnyttjande av andra EES-länders förmånligare associationsrätt.

Regeringen, som inte lät sig bevekas av detta, uttalade att något hinder inte uppkommer för etableringar i utlandet jämfört med etableringar i Sverige då samma skatteregler gäller för lån från svenska och utländska företag. Man framhöll också att utvidgningen inte påverkar de associationsrättsliga reglerna, utan endast syftar till att likställa den skattemässiga behandlingen av lån från utländska företag med lån från svenska företag.23

Det kan diskuteras om detta synsätt är hållbart.24 Även om lån från både svenska och utländska bolag i princip beskattas lika torde dold (indirekt) diskriminering kunna föreligga om effekten av lagstiftningen i praktiken är att etablering med utländskt bolag missgynnas i förhållande till svenskt bolag.25 Till följd av att låneförbudet i ABL är straffsanktionerat är lån från svenska bolag till aktieägare som är privatpersoner mycket ovanliga. Ett förbjudet lån är dessutom från bolagsrättslig synpunkt ogiltigt och skall återbäras. Det kan därför hävdas att skattereglerna i praktiken bara kommer att träffa lån från utländska bolag.

EG-domstolen har vidare slagit fast att det strider mot etableringsfriheten att förhindra utnyttjande av en annan medlemsstats mer generösa associationsrätt.26 Det är här visserligen inte fråga om en utvidgning av de svenska associationsrättsliga reglerna, men genom den direkta kopplingen till dessa regler torde effekten bli i praktiken densamma, dvs. det går inte att låna från det utländska bolaget trots att det är tillåtet i bolagets hemland. Såväl beskattningen av lånet som avdragsförbudet för ränta torde i praktiken kunna utgöra hinder mot att utnyttja de förmånligare associationsrättsliga reglerna i ett annat EU/EES-land. Även det faktum att avdragsförbudet har en tillbakaverkande effekt genom att det också omfattar ränta på tidigare upptagna lån kan därvid ha betydelse.

Det är tveksamt om en så generellt utformad reglering som den som nu införts är proportionell och kan rättfärdigas. Någon ”ventil” utöver de undantag som hade kunnat medges enligt ABL finns inte. Syftet att förhindra skatteplanering med hjälp av utländska holdingbolag hade eventuellt kunnat uppnås på ett mindre ingripande sätt och utan koppling till de associationsrättsliga reglerna. Kanske kan den aviserade översynen av skattereglerna för förbjudna lån utmynna i en sådan lösning. En djupare EG-rättslig analys torde då krävas.

En parallell kan för övrigt dras till reglerna i 24 kap. IL om begränsning av ränteavdrag på skulder hänförliga till interna aktieöverlåtelser. Även beträffande dessa regler är regeringens uppfattning att någon diskriminering inte föreligger då begränsningen gäller lika för svenska och utländska bolag.27 Det kan dock hävdas att eftersom svenska bolag (bortsett från speciella fall som kommuner och investmentföretag) beskattas med 26,3 % bolagsskatt, och man därmed normalt kan åberopa 10 %-undantaget i 10 d § första stycket p. 1 vid nationella överlåtelser, så föreligger dold diskriminering.28

Förhoppningsvis kommer frågan om den utvidgade lagstiftningen är förenlig med EG-rätten omgående att prövas genom förhandsbesked.

Prop. 2009/10:12 s. 17.

Se remissyttrande från Svensk Näringsliv 2009-04-20.

C-324/00 Lankhorst-Hohorst och C-294/97 Eurowings.

C-212/97 Centros.

Prop. 2008/09:65 s. 71.

Jfr Persson Österman, The New Swedish Anti-Avoidance Rules, s. 32 ff., ingående i Anti-abuse tax measures – Tax Report, Svenskt Näringsliv, 2009. Se även Skatterättsnämndens förhandsbesked 2009-11-30, dnr 13-09/D.

6 Något om pågående processer

Som nämndes inledningsvis har lånetransaktionerna med utländska holdingbolag inte fått ske opåtalat. Skatteverket har under de senaste åren granskat denna företeelse på bred front. I ett stort antal fall har man underkänt lånen och, med åberopande av principerna om verklig innebörd, beskattat lånen som utdelning (som regel på kvalificerade andelar) hos den låntagande aktieägaren. I förekommande fall har låntagaren dessutom vägrats avdrag för räntan på lånet.

Skatteverket har hittills rönt framgång i flera av de fall som bedömts av domstol. Ytterligare fall väntar på att prövas hos Skatteverket och i domstolarna. Inte helt oväntat har utvidgningen av skattereglerna om förbjudna lån inte lett till att Skatteverket lagt ned pågående ärenden. Av allt att döma fortsätter man också att granska och ifrågasätta lånetransaktioner som skett före stopplagen den 12 februari.29

Frågan om – och i så fall under vilka förutsättningar – lån från utländska holdingbolag kan beskattas som utdelning är mångfacetterad och det saknas utrymme för att behandla den uttömmande i denna artikel. Jag ska dock här, utan anspråk på fullständighet, något diskutera bedömningen av denna fråga och några av de argument som anförts till stöd för omklassificering.30 Som utgångspunkt har jag valt ett mål som nyligen avgjordes av Kammarrätten i Stockholm (2009-10-16, mål nr 8248-50-08), vilket torde vara förhållandevis representativt för flertalet av de utlandslån som är föremål för prövning.31

En företagare bosatt i Sverige hade lånat från sitt helägda holdingbolag i Nederländerna, vilket ägde samtliga aktier det svenska bolag i vilket företagaren var verksam. Under åren 2003–2005 skedde utbetalningar betecknade som lån på sammanlagt 5,8 Mkr från bolaget till ägaren. Holdingbolaget hade för räkenskapsåren 2002–2004 tagit emot utdelning på totalt 12, 3 Mkr från det svenska bolaget. Lånen, som hade en löptid på fem år, löpte med ränta motsvarande STIBOR 12 månader med tillägg för 1,25 %. Enligt lånevillkoren skulle ränta betalas årligen med en första betalning den 31 december 2005. Lånen skulle amorteras med minst en tiondel årligen med början per denna dag. Ränta kom dock istället att betalas genom upptagande av ett nytt lån från bolaget och några amorteringar skedde inte. Avdrag yrkades inte för räntan. Lånen, som hade lämnats utan krav på säkerhet, återbetalades i sin helhet under 2008. Skatteverket ansåg att den verkliga innebörden av lånen var utdelning och beskattade därför ägaren för utdelning från bolaget samt påförde skattetillägg. Aktierna i holdingbolaget bedömdes vara kvalificerade.

Kammarrätten, liksom tidigare länsrätten, fann att omständigheterna kring lånen gav stöd för att rättshandlingarnas verkliga innebörd inte var lån och att ägaren därför kunde beskattas såsom för utdelning. Domstolen ansåg det utrett att holdingbolagets enda verksamhet var att ta emot utdelning från det rörelsedrivande bolaget i Sverige för att sedan låna ut denna till ägaren, och att ägaren i praktiken förfogat över holdingbolaget och de beslut som fattats för bolagets räkning. Vikt fästes också vid att ägaren varken amorterat eller betalat ränta enligt de upprättade låneavtalen, samt att inga krav på säkerhet ställts från holdingbolagets sida. Att lånen sedermera återbetalats förändrade inte bedömningen.

Det finns enligt min mening anledning att ställa sig kritisk till Kammarrättens dom.

Ett återkommande argument från Skatteverkets sida i de här aktuella processerna är att saknas ett verkligt tvåpartsförhållande mellan ägaren/låntagaren. Genom sin ställning som ensam ägare påstås låntagaren helt kunnat förfoga över beslutet att låna ut, omförhandla lånevillkoren vid behov samt disponera över eventuella sanktioner om lånevillkoren inte skulle uppfyllas.

Att ägaren till ett fåmansföretag i kraft av sitt ägande kan utöva ett betydande inflytande över hur bolaget disponerar sin egendom må vara sant, men är i sig knappast ett bärande skäl för att omklassificera lån till utdelning. Det rör sig ju om giltiga rättshandlingar som ingåtts mellan skilda – om än närstående – rättssubjekt. Även om ett ingånget låneavtal senare kan komma att omförhandlas eller lånet efterskänkas gör detta inte avtalet ogiltigt från början.

Ett annat argument som återkommer i många av processerna är att låntagaren, förutom att äga bolaget, också är VD och/eller styrelseledamot i detta samtidigt som övriga styrelseledamöter tillhandahålls av något företag som på standardiserad basis säljer detta slag av förvaltningstjänster, vilka därför i praktiken inte har något inflytande över bolaget och dess beslut. Enligt Skatteverket synsätt är det utlånande bolaget endast ett ”fasadbolag”. I det aktuella fallet utgjordes styrelsen av personer från ett sådant företag, men det är oklart vilken betydelse som detta hade för utgången.

Allmänt kan sägas att alla styrelseledamöter, oavsett varifrån de tillhandahålls, har ett ansvar för att de beslut de deltar i är korrekta enligt den tillämpliga lagstiftningen i landet ifråga. Det bör därför kunna presumeras att sådana styrelseledamöter inte är beredda att besluta om rättshandlingar, såsom t.ex. utlåning, som har någon annan innebörd än vad upprättade avtal utvisar. De lån som nu ifrågasatts torde normalt accepteras som lån såväl bolagsrättsligt som redovisningsmässigt och skatterättsligt i det utlånande bolagets hemland.

Kammarrätten lade även vikt vid att det utlånande bolaget inte haft någon annan verksamhet än att ta emot utdelning för att sedan låna ut den till ägaren. Att ett holdingbolag inte har någon annan verksamhet än att äga och förvalta (i vilket ingår att ta emot utdelning) ett aktieinnehav ligger närmast i sakens natur. Om utdelning mer eller mindre ograverad och systematiskt slussas via holdingbolaget som lån till ägaren och detta är förutbestämt torde dock argumentet kunna ha viss relevans.

Att det utlånande bolaget inte kräver säkerhet för lånet är en omständighet som i första hand bör ha betydelse för räntans storlek, och framstår inte som något starkt argument för att klassificera om lånet. Villkor som avviker från vad som är marknadsmässiga villkor torde i första hand få beskattas i särskild ordning, t.ex. som ränteförmån.32 Om räntan inte betalas och istället läggs till skulden, utan att ett nytt lån tas upp, är den för en privatperson enligt rättspraxis inte avdragsgill eftersom den då inte anses vara betald.33 Detta medför emellertid inte att den ursprungliga skulden ges en annan innebörd.

Värre är när låntagaren, som i det aktuella fallet, avviker från avtalade lånevillkor avseende t.ex. ränta och amortering. Detta kan tolkas som att avsikten varit en annan än att låna ut. Andra omständigheter som kan peka i denna riktning är att låntagaren inte tagit ut marknadsmässig lön för arbete som utförts för bolaget och att tidigare lån återbetalats genom att mer eller mindre systematiskt ersättas med nya lån från bolaget.

Kammarrätten ansåg att det saknade betydelse för bedömningen av den verkliga innebörden, liksom för frågan om eventuellt otillåten diskriminering med hänsyn till EG-rätten, att långivaren var ett utländskt bolag. Företagaren hade gjort gällande att omklassificering till utdelning var EG-rättstridig då den innebär att holdingbolaget alternativt företagaren diskriminerades. Skatteverket invände mot detta att holdingbolaget inte uppfyllde kriterierna för att vara en verklig etablering och därför inte skyddades av EG-rätten. Enligt min mening är det svårt att bortse från EG-rätten i denna situation och domstolen borde ha diskuterat frågan om verklig etablering och skydd enligt fördraget. Det kan noteras att det är oklart vad som krävs för att ett holdingbolag ska betraktas som en verklig etablering.34

Som den största bristen i Kammarrättens dom framstår dock bristen på en civilrättslig analys av rättshandlingarnas innebörd.

Mot bakgrund av hur rättspraxis om den verkliga innebörden vid beskattningen utvecklats under senare år, där det nu torde stå klart att de skattemässiga motiven för en viss rättshandling inte har någon nämnvärd betydelse vid bestämmande av rättshandlingens verkliga innebörd i skattehänseende, torde det avgörande vara om innebörden av lånen vid en rent civilrättslig prövning kan anses vara (förtäckt) vinstutdelning eller inte.35 Endast då kan man frångå rättshandlingens rubricering som ”lån”, såvida lagen mot skatteflykt inte aktualiseras.36 Något utrymme för en särskild ”skatterättslig genomsyn” finns inte. Detta gäller enligt min uppfattning även om det skatterättsliga utdelningsbegreppet i rättspraxis varit delvis autonomt från vad som är vinstutdelning enligt ABL.37

Nämnda rättspraxis om verkliga innebörden åberopades av företagaren och noterades också av länsrätten, men berörs inte alls i Kammarrättens domskäl. Det är enligt min bedömning osäkert om en allmän domstol skulle ha funnit att lånen var att anse som utdelning. Det hade inte påståtts att lånen utgjorde skenavtal.38

En speciell situation, som inte förelåg inte i kammarrättsfallet, vid en civilrättslig prövning är när låntagaren inte är kreditvärdig. Utlåning från aktiebolag har i bolagsrättslig praxis behandlats som otillåten vinstutdelning när aktieägarens/låntagaren vid lånetillfället haft så svag ekonomi att återbetalning av lånet inte kunnat påräknas.39 Betalningsdugligheten har bedömts med hänsyn till låntagarens solvens och förmögenhetsställning vid lånetillfället.

Det är omdiskuterat om man vid bedömningen av betalningsdugligheten ska bortse från låntagarens aktieinnehav i det utlånande bolaget. Det saknas klar bolagsrättslig praxis och rättsläget är osäkert.40 Regeringsrätten synes dock ha anslutit sig till synsättet att aktierna i vissa fall bör ges ett reellt värde vid bedömningen av betalningsdugligheten, dock inte när det långivande bolagets enda eller helt dominerade tillgång utgörs av dess lånefordran på aktieägaren.41

Även om dessa principer kanske inte utan vidare kan tillämpas på lån från utländska bolag och avgörandet inte gällde privatpersons lån från eget holdingbolag, ger det ändå visst stöd för att man vid bedömningen av om utdelning föreligger i en lånesituation inte ska bortse från aktierna i holdingbolaget när detta t.ex. äger ett svenskt rörelsedrivande bolag där låntagaren är verksam och som inte har ett försumbart värde i förhållande till lånet. Bedömningen skulle då bli den motsatta om holdingbolaget avyttrat sina tillgångar och därefter lånar ut vederlaget från försäljningen till sin ägare i Sverige så att bolagets enda tillgång utgörs av fordran på ägaren.

Sammanfattningsvis kan konstateras att en bedömning av den verkliga innebörden i praktiken torde få baseras på en sammanvägning av samtliga relevanta omständigheter och man därför inte bör fästa alltför stor vikt vid någon enskild omständighet. Att den samlade bedömningen bör göras utifrån en civilrättslig utgångspunkt är dock enligt min mening odiskutabelt.

Min förhoppning är att domen från Kammarrätten kommer att överklagas och prövas av Regeringsrätten så att det klargörs under vilka förutsättningar som lån från fåmansägda bolag kan beskattas som utdelning.

Se ”Skatteverket jagar företag på Cypern”, artikel i Dagens Nyheter den 20 oktober 2009.

För undvikande av missförstånd bör nämnas att jag är ombud i några andra pågående processer som rör beskattningen av dylika lån.

Se t.ex. Länsrättens i Stockholms län domar den 7 oktober 2008, mål nr 9914-07 m.fl.

61 kap. 15 § IL.

RÅ 1948 ref. 1 och RÅ 1969 ref. 39.

Samuelson, Skattenytt 2009 s. 478 f.

Jfr värdeöverföring enligt 17 kap. 1 §.

RÅ 2004 ref. 27 och RÅ 2008 not. 169. Såvitt jag känner till har skatteflyktslagen inte åberopats i samband med lånetransaktioner av det här slaget. Jfr dock Kammarrättens i Göteborg dom 2009-07-02, mål nr 2321-2322-08, där skatteflyktslagen inte ansågs tillämplig på ett förfarande i vilket ingick utlandslån efter det att aktier först sålts via det långivande bolaget.

Jfr Melz, Skattenytt 2008 s. 230 f.

Jfr rättspraxis om förskottsränta där transaktioner betecknade som lån underkänts, RÅ 1982 Aa. 184 och RÅ 1989 ref. 127.

NJA 1990 s. 343. Även NJA 1951 s. 6 I och NJA 1980 s. 311.

Nerep och Samuelsson, Aktiebolagslagen – en lagkommentar, s. 198 ff.

RÅ 1998 ref. 9.

7 Avslutning

Genom utvidgningen av beskattningsreglerna för förbjudna lån till att även omfatta lån från motsvarande utländska juridiska personer har en besvärande lucka i lagstiftningen stängts. Tack vare det generella undantaget för låntagare som är aktiebolag undviks en hel del tillämpningsproblem och negativa effekter som annars hade kunnat uppkomma. Ett frågetecken kan sättas för utvidgningens förenlighet med EG-rätten. Allmänt sett är kopplingen till de associationsrättsliga låneförbuden är inte helt lyckad och den aviserade översynen är därför välkommen. När det gäller bedömningen av lån som upptagits före stopplagstiftningen ser vi med spänning fram emot att frågan prövas av högsta instans.

Lars Samuelson är jur. dr i finansrätt och verksam vid KPMG AB.