Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Pernilla Rendahl (pernilla.rendahl@jibs.hj.se). Litteratur kan skickas till Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Pernilla Rendahl, Box 1024, 551 11 Jönköping.

BRÅ rapport 2011:7 Storskaliga skattebrott – En kartläggning av skattebrottslingens kostnader, BRÅ 2011, 181 sidor

Rapporten behandlar kostnaderna för den organiserade svarta verksamheten som förblir obeskattad. I rapporten belyses även hur kostnaderna för denna verksamhet ökar samt olika metoder för att bekämpa skattebrott som är baserade i organiserade nätverk.

Forssén, Björn, Handbok om taxering och skatteprocess, Jure 2011, 192 sidor

Boken ersätter den tidigare upplagan Taxeringsprocess – en läro- och handbok av samma författare. Handboken är grundläggande och introducerar det svenska skatteförfarandet. Reglerna som är gällande 1 april 2011 behandlas löpande och de ändringar som är att vänta av prop. 2010/11:165 beskrivs översiktligt.

Gustafsson, David och Lundén, Björn, Ägarskifte i företag, andra upplagan, Björn Lundén information 2011, 196 sidor

Ägarskifte i företag är en handbok som kan användas i samband med att ett företag ska säljas till utomstående eller i samband med ett generationsskifte inom familjen. Flertalet juridiska frågeställningar som aktualiseras tas upp, häribland även de skatterättsliga.

Heidenbauer, Sabine, Charity Crossing Borders. The Fundamental Freedom’s Influence on Charity and Donor Taxation in Europe, Eucotax Series on European Taxation 31, Kluwer Law International 2011, 328 sidor

Boken omfattar en analys av inkomstbeskattningen av välgörenhet och donationer i flera av EU:s medlemsstater. Medlemsstaternas reglering sätts särskilt i förhållande till de fyra friheterna och icke-diskriminering. Sveriges är ett av de tjugo länder som ingår i komparationen. Boken ger en värdefull komparation och diskuterar särskilt EU-rättens inverkan på de nationella skattesystemen i medlemsstaterna.

Lodin, Sven-Olof, The Making of Tax Law – The Development of Swedish Taxation, Iustus förlag 2011, 227 sidor

Boken ger en unik inblick i hur den svenska skatterätten har utvecklats sedan mitten av 1900-talet. Inom ramen för ämnet behandlats olika personers och gruppers inflytande på lagstiftningsförfarandet på skatteområdet samt politiska processers funktion och betydelse för de lagstiftningsresultat som nås.

Lundén, Björn, Samfälligheter, 6:e upplagan, Björn Lundén information 2011, 199 sidor

Samfälligheter är en praktiskt inriktad handbok som kan agera som stöd för den som äger en andel i eller arbetar med en samfällighetsförening genom exempelvis styrelsearbete. Den behandlar såväl skatterättsliga som andra juridiska och ekonomiska frågor.

Jur. dr Pernilla Rendahl är universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.