SkatteNytt har för avsikt att erbjuda er en spännande och intressant höst.

En hel del har hänt under försommaren och sommaren. En fråga som väcker stort intresse är ränteavdragsrätten och kampen mot räntesnurrorna. Doktoranden Jesper Johansson inleder detta nummer av SkatteNytt med en utförlig analys av problemställningen. Hans artikel bör studeras av den sittande företagsskatteutredningen.

En annan aktuell och omdebatterad fråga är Skatteverkets projekt om fördjupad samverkan. SkatteNytt presenterar en synnerligen läsvärd analys av Skatteverkets förslag i en artikel av Carl Sörensson. Carl beskriver bland annat förslaget i ljuset av OECD:s riktlinjer på området och andra länders erfarenheter. Han avslutar sin artikel med att ställa frågan om företagen är villiga att ingå samarbetet.

Ett antal storföretag har i sommar i ett brev till Skatteverket uttalat att de stora koncernerna har god kontroll på sina skatterisker och att man redan idag är mycket transparenta vad gäller dessa. Företagen anser att för att en utökad relation mellan företag och skattemyndigheter ska tillföra ett värde som motiverar den administrativa börda och legala risker (vad gäller sekretesskydd etc.) som följer med ett sådant förfarande måste vissa grundförutsättningar föreligga. Företagen anser inte att dessa förutsättningar för närvarande finns. Det gäller bl.a. de begränsningar som svensk lagstiftning innebär för ett sådant förfarande.

Det är således i dagsläget oklart vad som kommer att hända. SkatteNytt bevakar givetvis utvecklingen. Tankeväckande är att Carl visar att många företag i de länder som tillämpar förfarandet är nöjda. Han anser emellertid att det är viktigt att landets rätts- och förvaltningskultur uppmärksammas vid en implementering av förfarandet. Han synes tveksam till att Skatteverket till fullo lyckats med detta.

Personligen anser jag att ett redskap för kommunikation mellan Skatteverket och företagen som bör utvecklas och regleras är de s.k. dialogsvaren, som många gånger fungerar utmärkt. En önskan om dialogsvar förutsätter öppenhet och en utveckling av institutet kan komma att öka samarbetet (kanske vänskapen?) mellan Skatteverk och skattskyldig. Dialogsvaren har jag och Skatteverkets företrädare belyst i två artiklar i ”Regeringsrätten 100 år”. Varför inte jobba med och förbättra det som redan finns – gräv där du står. Läs gärna dessa artiklar!

Och glöm inte att vi gärna mottar artiklar som skatt och moral/etik.

Stockholm i augusti 2011

Roger Persson Österman