Ett högtryck med kyla och strålande sol har parkerat sig över landet. Det är motsvarigheten till sommarens ryssvärme, som kommer till Sverige alltför sällan. Tänk sommaren 1994, och sommaren 2005. Är det kanske dags i år? Kanske en styrsignal kan dirigera vädret. Skattenytt presenterar stolt i detta nummer en intervju med Skatteverkets nya rättschef Inga-Lill Askersjö. En legendar har slutat (”Ville”) och en ny tillträder. Skatteverkets rättschef har sannolikt ett betydande inflytande på Skatteverkets produktion av ”rätt” (och kanske ”fel”). Att få ta del av hennes funderingar är mycket intressant och Skattenytt är tacksam för att hon tog sig tiden att sitta och prata med de utsända korrarna.

Numret bär även i övrigt en prägel av det allmännas funktion och arbetssätt. Skattenytt erbjuder en aktuell artikel om anståndsreglerna, en debattartikel om hantering av skatteskulder, en debatt om RUT och ROT från Pia Blank Thörnroos och en replik från Skatteverket på en tidigare artikel om Skatteverkets riktlinjer för hanteringen av vissa momsfrågor. Skattenytt välkomnar en offentlig debatt. Naturligtvis finns mycket annat intressant att läsa.

Nu tar ordinarie redaktion en liten paus. Gunnar Rabe tar vid och färdigställer rättsfallsnumret 6. Tack Gunnar för att du som alltid lika engagerat tar tag i rättsfallen.

Må våren komma!

Roger Persson Österman, Stockholm i början av april