Ännu ett nummer av Skattenytt som vi redaktörer med glädje och stolthet kan presentera för dig. Skattenytt vill vara aktuell och analytiskt djup. Skattenytt vill också vara en arena för debatt.

I detta nummer erbjuder vi hela två intressanta artiklar om den så kallade konvertibeldomen från HFD. Det är Ulf Tivéus och Stefan Olsson, respektive, som fattat pennan. Intressant och djupsinnigt. Vi erbjuder också intressanta EU-rättsliga artiklar i två mycket aktuella frågor: hur f/x effekter kan böra behandlas enligt EU-rätten (Ingrid Melbi och Hanna Nilsson), och vad som egentligen gäller med avseende på uppskovsregler efter att uttagsbeskattning vid en gränsöverskridande transaktion ägt rum (den nyblivna docenten Katia Cejie). Den senare är också en fin akademisk analys av en fråga som konstigt nog inte uppmärksammats i så hög grad i Sverige.

Debatt! Den kretsar vidare kring förhandsbeskeden. Claes och Karin Norberg replikerar nu på Andrés och Ståhls tankar kring hur förfarandet skulle kunna reformeras. De erbjuder ett eget mycket intressant alternativ. Kan det vara något? Förhandsbeskedens roll och ställning engagerar helt klart ett stort antal personer. Med spänning väntar vi på resultatet av den pågående offentliga utredningen.

Nå hur är det med vädret då? Ja, när jag tittar ut genom fönstret så snöar det på Manhattan. Snart ska jag ta den röda linjen till universitetet. Jag brukar ta röd linje från Mariatorget, men nu blir hållplatsen en annan, eftersom jag skall ner till New York University Law School. Syftet är att forska kring det amerikanska förhandsbeskedsförfarandet: ”letter rulings”. En spännande dag väntar!

Roger Persson Österman, NYC, i månadsskiftet mars/april