Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.

FAR Akademi, FAR Skattevolymen 2015:1, FAR Akademi 2015

Skattevolymen är en regelsamling som tillhandahåller den centrala svenska skattelagstiftningen. Detta kompletteras med EU-rätt som momsdirektivet, moder- och dotterbolagsdirektivet och sparandedirektivet. Redovisningslagstiftning finns med i form av bokförings- och årsredovisningslagarna. Vid sidan av lagstiftning ges utrymme åt FAR:s rekommendationer och uttalanden, OECD:s modellavtal för skatteavtal och praktiska tabeller med skattesatser samt gränser för förmåners avdragsrätt.

Nyheter som presenteras i denna upplaga är exempelvis höjda punktskatter för bl.a. tobak, alkohol och avfall, ändrad fakturamodell vid RUT- och ROT-avdrag, nya momsregler för köp av elektroniska tjänster och att trängselskatten nu även omfattar utländska bilar.

Holmström, Nancy, Redovisa Rätt 2015, Sanoma Utbildning 2015, 974 sidor

Med mer än 1000 uppslagsord kan Redovisa Rätt 2015 vara av intresse för såväl enmansföretagaren som för den bokföringsansvariga i stora börsbolag. Årets upplaga innehåller flertalet nyheter. Anvisningarna till de fyra K-regelverken har utökats. Avseende K3- och K4-företag krävs ett stort antal tilläggsupplysningar, varför årets upplaga innehåller den nya kantrubriken Upplysningar.

Sandberg Nilsson, Anna, Westfahl, Lena, Rätt moms 2015, Sanoma Utbildning 2015, 924 sidor

Rätt Moms 2015 är en uppslags- och handbok innehållande råd och anvisningar för både nationell och internationell handel. Boken innehåller exempel på blanketter, fakturor och bokföringsanvisningar. Vidare återfinns en stor mängd sökord varför boken exempelvis lämpar sig för den som arbetar med fakturering. Nytt för i år är bland annat de nya reglerna vid import av varor från länder utanför EU, nya regler avseende försäljning av elektroniska tjänster och nya momssatser inom EU.

Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Örebro universitet i samarbete med Karlstads universitet.