Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.

Berg, Peter, Resultat- och inkomstplanering, En praktisk vägledning om redovisning och beskattning, Wolters Kluwer 2015, 218 sidor

Författaren ger med denna bok talrika tips och presenterar praktiska checklistor för att läsaren ska kunna planera både sin inkomst privat och resultatet i företaget. I centrum står två checklistor. Den första är uppbyggd kring BAS-kontoplanen och tar upp resultatplanering. Den andra rör inkomstplanering och är strukturerad utifrån de skattemässiga inkomstslagen och hur dessa deklareras. Den tänka målgruppen är redovisningskonsulter och rådgivare men även företagaren själv. Ett kapitel ägnas åt kommande lagändringar som kan vara av intresse.

Cotrut, Madalina, International Tax Structures in the BEPS Era: An Analysis of Anti-Abuse Measures, IBFD 2015, 330 sidor

Vissa multinationella företags skatteplanering har kommit att bli ett problem för lagstiftaren, såväl inom OECD som på EU-nivå. Med utgångspunkt i den senaste tidens utveckling undersöker författaren i denna bok effektiviteten i de åtgärder som vissa länder har vidtagit för att motverka dessa aggressiva skattestrukturer. I boken presenteras även de vanligaste strategierna för att motverka skatteflykt.

Pfeiffer, Sebastian, VAT Grouping from a European Perspective, IBFD 2015, 354 sidor

Tanken med mervärdesskatten är att den ska vara neutral. Hur ett företag väljer att strukturera sin verksamhet ska inte påverka beskattningen. Momsen är harmoniserad, men de företag som inte har full avdragsrätt för ingående moms drabbas av så kallade kumulativa effekter, det vill säga momsen blir en kostnad i verksamheten. Medlemsstaterna har möjlighet att tillåta grupper att momsregistrera sig. Det innebär att företag som har begränsad avdragsrätt tillåts organisera sin verksamhet på ett effektivt och ändamålsenligt sätt utan att hänsyn måste tas till moms för koncerninterna omsättningar.

Denna bok tillhandahåller bland annat en överblick över de politiska överväganden som föregick introduktionen av momsgrupper. Vidare analyserar författaren gruppmomsen i ljuset av EU-domstolens praxis.

Staats, Gerard, Personal Pensions in the EU, Kluwer Law International 2015, 424 sidor

De senaste decennierna har skattebetalarna inom EU i allt högre grad själva blivit ansvariga för sin egen pension. Trots detta har det hittills inte genomförts någon större vetenskaplig studie med hänsyn till personliga pensionsplaner – deras lämplighet, säkerhet, hållbarhet, öppenhet och tillgänglighet. Denna nya bok ger läsaren en fördjupad inblick i privata pensioner i EU och föreslår en ny modell som är i överensstämmelse med såväl europeisk som internationell skatterätt. Läsaren kan vidare med bokens hjälp lätt jämföra lagstiftningen i länder som Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Sverige.

Uggla, Carl-Magnus, Carneborn, Christian, Tolkning och tillämpning av skatteflyktslagen, Wolters Kluwer 2015, 198 sidor

Skatteflyktslagen anses av många vara en särskilt svårtillämpad lag. Författarna systematiserar och analyserar i denna bok den befintliga kunskapen och de erfarenheter som finns. Vid sidan av praxis hämtas vägledning i förarbeten, avhandlingar och en stor mängd artiklar på området. Lagstiftningens utveckling, tillämpning av nu gällande lag, processuella aspekter samt skatteflyktslagens förhållande till annan lagstiftning är några ämnen som avhandlas.

Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Örebro universitet i samarbete med Karlstads universitet.