Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Meindl-Ringler, Angelika, Beneficial Ownership in International Tax Law, Kluwer, 424 sidor

Denna bok innehåller en jämförelse av användningen och tolkningen av konceptet beneficial ownership i ett flertal jurisdiktioner, däribland EU. Att fastställa beneficial ownership i en internationell skatterättslig kontext är svår och komplex uppgift och författarens målsättning är att analysera hur tolkningen bör göras mot bakgrund av OECD:s modellavtal.

Red. Kristoffersson, Eleonor, Olsson, Stefan, Rendahl, Pernilla, Festskrift till Björn Westberg, Iustus, 236 sidor

Denna nyutkomna festskrift är tillägnad Björn Westberg som är verksam vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Medverkande författare är Jan Bjuvberg, Katia Cejie, Axel Hilling, Maria Hilling, Dennis Ramsdahl Jensen, Eleonor Kristoffersson, Aage Michelsen, Stefan Olsson, Robert Påhlsson, Pernilla Rendahl, Ann-Sophie Sallander, Henrik Stensgaard, Cristina Trenta och Frans Vanistendael.

Sjöstedt Forslund, Christina, Fastighetsmoms, Björn Lundén Information, 235 sidor

Fastighetsmoms vänder sig till de som kommer i kontakt med momsfrågor inom främst fastighetsförvaltning eller bygg- och anläggningsverksamhet. I boken redogör författaren för de regler som är kopplade till verksamheterna i fråga i syfte att den skattskyldige ska kunna undvika att begå fel vid hanteringen av momsen.

van Doesum, Ad, van Kesteren, Herman, van Norden, Gert-Jan, Fundamentals of EU VAT Law, Kluwer, 571 sidor

Författarna ämnar med denna bok att ge en djup inblick i det EU-rättsliga momssystemets systematik, funktion och principer. Fokus ligger på den EU-rättsliga regleringen och hur reglerna appliceras i praktiken. Upplägget följer momsdirektivets struktur, med vissa extra kapitel som rör områden som behöver extra belysning, och visar på hur olika delar av momsen hänger ihop.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.