SkatteNytt presenterar i det här numret artiklar som spänner över flera skatterättsliga fält och belyser bland annat förvaltningsrättsliga och EU-rättsliga frågor. När frågan om varför skatterätt är intressant väcks, är ett av mina svar att det är just bredden av frågor och komplexiteten med rättskällor på flera olika nivåer som är intressant.

Först behandlar Ulrik von Essen skatteverkets kommunikationsplikt inför omprövningsbeslut. Därefter diskuterar Karl-Johan Nörklit och Lynda Ondrasek Olofsson betalningssäkringar utifrån en undersökning som har gjorts för svenskt näringslivs räkning.

I den tredje artikeln behandlar Ulf Bernitz tobaksbeskattningen av snus och cigaretter utifrån ett neutralitetsperspektiv. Därefter belyser Håkan Gustavsson den svenska expertskatten och reflekterar över de förändringar som gjordes 1 januari 2012.

Den femte artikeln sammanfattar incitamensutredningen och är skriven av Anders Bengtsson, Lis Alfreds, Eva Berggren och Andreas Högberg. Därefter följer ett debattinlägg avseende syntetiska optioner som är skrivet av Sara Jacobsson och Thomas Bergman. Avslutningsvis presenterar Sebastian Moll nyutgiven litteratur.

Med förhoppning om en härligt stundande sommar!

Pernilla Rendahl