Enligt tidigare praxis har företagsrekonstruktionen ansetts vara en ”villkorad verksam åtgärd” vilket har inneburit att det också har tillmätts betydelse om vad som faktiskt har skett under pågående rekonstruktion för att gå fri från ansvar enligt skatteförfarandelagen. Rättsläget har dock förtydligats i och med Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål om företrädaransvar i samband med företagsrekonstruktion. I artikeln kommenteras domen som behandlar frågan om när en företrädare anses agerat grovt oaktsamt genom att inte betala skatteskulder när dessa uppkommit före men förfallit till betalning under rekonstruktionsförfarandet. Domen klargör rättsläget i frågan om skydd från företrädaransvar i samband med pågående företagsrekonstruktion samtidigt som domen bidrar till rättsosäkerhet vad gäller frågan om när företrädaransvar inträder efter avslutad rekonstruktion.

1 INLEDNING

Den 29 oktober 2015 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) dom i mål nr 7045-14 (HFD 2015 ref. 58) om företrädaransvar enligt 59 kap. 13 § skatteförfarandelagen (2011:1244), SFL, i samband med företagsrekonstruktion. I målet bedömdes två frågor, dels om företrädaren för en juridisk person kan anses ha handlat grovt oaktsamt så att företrädaransvar föreligger när denne efter ansökan om företagsrekonstruktion inte betalat skatteskulder som uppkommit innan rekonstruktionsförfarandet inleddes men förfallit till betalning under förfarandet, och dels om sådan oaktsamhet förelegat genom att företrädaren avvaktat med att vidta åtgärder i samband med företagsrekonstruktionens upphörande.

HFD fann att de skatteskulder som uppkommit före beslutet om företagsrekonstruktion, men förfallit till betalning under rekonstruktionen inte medförde företrädaransvar då ansvar för sådana skulder skulle motverka syftet med rekonstruktionen. Däremot ansåg HFD att företrädaren, genom att avvakta med att ansöka om konkurs i en vecka från avslutad företagsrekonstruktion, hade agerat grovt oaktsamt och på den grunden var personligen betalningsansvarig.

Sammanfattningsvis kan sägas att HFD lät syftet med reglerna om företagsrekonstruktionen, dvs. att ge gäldenären skäligt rådrum att förändra verksamheten så att den åter blir lönsam och genomföra en finansiell rekonstruktion, väga tyngre än SFLs syfte att skydda det allmänna från att behöva betala gäldenärens skatteskulder.

Syftet med denna artikel är att analysera och kommentera domen. I det följande ges i avsnitt 2 en bakgrund och beskrivning av den lagstiftning som prövades i målet. I avsnitt 3 redogörs för omständigheterna i målet och i avsnitt 4 för underinstansernas bedömningar. I avsnitt 5 redogörs för HFDs dom och i avsnitt 6 diskuteras avslutningsvis vilka slutsatser som kan dras av domen. I samband med det behandlar jag också huvuddragen i den utredning1 som Skatteverket gjort avseende hur anståndsinstitutet fungerar i praktiken med anledning av den kritik som riktats mot de nuvarande reglerna om företrädaransvar.

Skatteverket, Promemoria, Det skatterättsliga företrädaransvaret, borgenärsanstånd och hel eller delvis befrielse från betalningsskyldighet, daterad 25 november, 2015.

2 ALLMÄNT OM FÖRETRÄDARANSVAR

Med företrädaransvar avses att ställföreträdaren för en juridisk person kan göras, solidariskt med bolaget, personligt betalningsansvarig för den juridiska personens obetalda skatter om denne bl.a. har agerat grovt oaktsamt. Företrädaransvaret har varit ett omdebatterat ämne under senare tid, och bland annat har reglerna i 59 kap. 12–15 §§ SFL kritiserats hårt2 för att träffa utanför sitt syfte.

Reglerna om företrädaransvaret i SFL avser att förhindra att juridiska personer utnyttjades genom att bolagsföreträdare använde bolagets likvida medel som riskkapital istället för att betala bolagets förfallna skatteskulder. Regelverkets syfte är alltså att förhindra att bolag medvetet utnyttjades för att låta det allmänna stå för de kostnader som verksamheten medförde.3

Företrädaransvaret enligt SFLs regelverk leder även till problem genom att det är parallellt tillämpligt med ansvarsreglerna i aktiebolagslagen, ABL. Enligt detta kan företrädare för aktiebolag under vissa förutsättningar göras personligt betalningsansvariga för bolagets förpliktelser (inklusive skatteskulder). Mot bakgrund av att det således existerar två parallella regelverk med kolliderande syften för företrädaransvaret finns det stor risk4 för oönskade och rättsosäkra effekter vid tillämpningen av reglerna i praktiken. Vid en undersökning5 av samtliga kammarrättsdomar om företrädaransvar under år 2011 visade det sig att Skatteverket vann bifall i 97 procent av ansökningarna om företrädaransvar enligt SFL hos förvaltningsrätten. Undersökningen visar även att företrädaransvaret i SFL tillämpas mycket strängt enligt praxis.

Kritiken ledde till att regeringen den 22 april 2015 fick i uppdrag att se över reglerna om företrädaransvar. Vid översynen ska undersökas om dagens regler tillämpas för hårt och om de bör ändras för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten, förbättra villkoren för företag och minska riskerna för att livskraftiga företag avvecklas i onödan. Regeringen gav Skatteverket i uppdrag6 att redogöra för hur det skatterättsliga företrädaransvaret, borgenärsanstånd och hel eller delvis befrielse från betalningsskyldighet behandlas i praktiken. Jag berör några punkter från Skatteverkets presenterade utredning i avsnitt 6. Någon ytterligare handlingsplan (efter Skatteverkets presenterade utredning) i ärendet finns för närvarande inte.

Persson Österman, Roger, Svernlöv, Carl, Skatterättsligt företrädaransvar – fiskal gräddfil utan legitimitet?, Svenskt Näringsliv, oktober 2013 och, Simon-Almendal, Teresa, Skadestånd i stället för skatterättsligt företrädaransvar?, Svensk Skattetidning nr 6, 2015, s. 527.

Simon-Almendal, Teresa, Skadestånd i stället för skatterättsligt företrädaransvar?, Svensk Skattetidning nr 6, 2015, s. 527.

Jfr Persson Österman, Roger, Svernlöv, Carl, Skatterättsligt företrädaransvar – fiskal gräddfil utan legitimitet?, Svenskt Näringsliv, oktober 2013, s. 6.

Persson Österman, Roger, Svernlöv, Carl, Skatterättsligt företrädaransvar – fiskal gräddfil utan legitimitet?, Svenskt Näringsliv, oktober 2013, s. 6.

Skatteverket, Promemoria, Det skatterättsliga företrädaransvaret, borgenärsanstånd och hel eller delvis befrielse från betalningsskyldighet, daterad 25 november, 2015.

3 BAKGRUND

Av 59 kap. 13 § SFL framgår att om en företrädare för en juridisk person uppsåtligen eller av grov oaktsamhet inte har betalat skatt eller avgift, är företrädaren tillsammans med den juridiska personen skyldig att betala skatten eller avgiften. Vidare framgår det att betalningsskyldigheten är knuten till den tidpunkt vid vilken skatten eller avgiften ursprungligen skulle ha betalats (dvs. förfallodagen). En betalningsunderlåtelse anses inte som grovt oaktsam om det senast på förfallodagen har vidtagits åtgärder som krävs för att få till stånd en samlad avveckling av den juridiska personens skulder med hänsyn till samtliga borgenärer.7 Företrädaransvaret enligt SFL har alltså betalningsskyldighet som huvudregel, men med en möjlighet att undkomma ansvar om det innan skatten skulle ha betalats, hade vidtagits sådana åtgärder som krävdes för att få till stånd en samlad avveckling.8

Enligt rättspraxis har en företrädare typiskt sett handlat grovt oaktsamt om den juridiska personen råkat ut för betalningssvårigheter samtidigt som företrädaren fortsätter driften trots att denne haft anledning att räkna med att en fortsatt drift skulle innebära en påtaglig risk att bolaget inte skulle kunna fullgöra sina betalningar.9 För att undgå ansvar åligger det företrädaren att innan skatten ska betalas vidta sådana åtgärder som krävs för att få till stånd en samlad avveckling av bolagets skulder med hänsyn tagen till samtliga borgenärers intressen. Detta brukar kallas ”verksamma åtgärder”.

Det åligger företrädaren att ha gjort allt vad som rimligen kan krävas av denne för att skydda borgenärerna genom att t.ex. i tid ge in konkursansökan eller ansöka om företagsrekonstruktion. Av praxis framgår att prövningen av det subjektiva rekvisitet, dvs. analysen av företrädarens agerande, ska göras i två steg. Först måste det konstateras att företrädaren insett eller borde ha insett att skatter och avgifter inte skulle betalats i tid med rätt belopp. Därefter undersöks om företrädaren har underlåtit att senast på skatternas förfallodag vidta verksamma åtgärder för en samlad avveckling av bolagets skulder. Avgörande är insikten och agerandet vid var och en av de aktuella förfallodagarna, om det rör sig om flera olika skatter.10

Verksamma åtgärder som krävs är enligt rättspraxis att företrädaren gör konkursansökan, ansöker om företagsrekonstruktion eller ställer in betalningarna senast på förfallodagen.7 Vid såväl företagsrekonstruktion som betalningsinställelse ska de skatter som uppkommit efter ansökan eller inställelsen betalas på förfallodagarna (dvs. det ska följas av en effektiv avveckling och enligt tidigare praxis har det antagits att endast ansökan om rekonstruktion inte är tillräcklig). Sker inte detta anses inte verksamma åtgärder ha vidtagits.12 Om det finns särskilda skäl får företrädaren enligt 59 kap. 15 § SFL, helt eller delvis befrias från betalningsskyldigheten.

Enligt 1 kap. 1 § samt 2 kap. 1 § lagen om företagsrekonstruktion, FrekL, kan en näringsidkare som råkar i betalningssvårighet ansöka hos tingsrätten om att få till stånd ett särskilt förfarande för att rekonstruera sin verksamhet. Vid bifall av ansökan ska rätten förordna en rekonstruktör som bl.a. ska undersöka om verksamheten kan fortsätta att bedrivas och om det finns förutsättningar att nå en ekonomisk uppgörelse med borgenärerna. I 2 kap. 15 § FrekL anges att gäldenären inte utan rekonstruktörens samtycke får betala skulder som uppkommit före beslutet om företagsrekonstruktion. Rekonstruktören får dock samtycka till betalning som avser äldre skulder endast om synnerliga skäl föreligger.

I förarbetena13 till FrekL uttalas att för att en rekonstruktion av verksamheten hos en näringsidkare med betalningssvårigheter ska kunna genomföras fordras att denne erhåller ett skäligt rådrum för att överväga sin situation och kunna vidta konstruktiva åtgärder för att komma till rätta med rådande problem. Det framgår vidare att grundläggande drag i lagen bör vara att näringsidkaren (gäldenärsföretaget) under en företagsrekonstruktion åtnjuter ett skydd mot säraktioner från enskilda borgenärers sida. Huvudregeln bör således vara att medan företagsrekonstruktionen pågår ska skulder som har uppkommit före företagsrekonstruktionen inte betalas. Utgångspunkten är alltså att gäldenären under företagsrekonstruktionen ska vara fredad mot alla slag av säraktioner från borgenärernas sida. Ett sådant principiellt förbud mot säraktioner bör i lika mån gälla för samtliga borgenärskategorier, oavsett vilket slag av fordran eller säkerhet de må ha,13 dvs. det görs inte någon skillnad mellan det allmänna i egenskap av skatteborgenär och andra fordringsägare.

Jfr NJA 1985 s. 13.

Prop. 2002/03:128 s. 24.

Jfr NJA 1969 s. 326.

Simon-Almendal, Teresa, Företrädaransvar, Upplaga 1:1, Norstedts Juridik AB, 2015, s. 63.

Jfr NJA 1985 s. 13.

Jfr RÅ 2009 ref. 72. Ytterligare omständigheter spelade dock roll i detta fall, t.ex. att första betalningen hade skett i enlighet med beslut om ackord och när det kort därefter stod klart att det fortfarande saknades medel till löpande betalningar begärdes bolaget i konkurs. Vidare, så var även skulderna både uppkomna och förfallna under pågående rekonstruktion.

Prop. 1995/96:5 s. 75 f.

Prop. 1995/96:5 s. 75 f.

4 OMSTÄNDIGHETERNA I MÅLET

A var styrelseledamot och ägde indirekt aktier i ett aktiebolag. Bolaget ansökte15 om företagsrekonstruktion den 24 juli 2012 och tingsrätten biföll ansökan den 27 juli 2012. Tiden för rekonstruktionen förlängdes i november 2012 till den 27 januari 2013. Bolaget ansökte i januari 2013 om ytterligare förlängning av rekonstruktionen, men tingsrätten beslutade den 4 februari 2013 att företagsrekonstruktionen skulle upphöra varefter bolaget den 11 februari 2013 begärde att bli försatt i konkurs. Beslut om konkurs fattades samma dag av tingsrätten.

Skatteverket ansökte om att A skulle åläggas företrädaransvar för de skatteskulder som uppkommit före men förfallit under den pågående företagsrekonstruktionen, med hänvisning till att A inte vidtagit verksamma åtgärder för att få till stånd en samlad avveckling av bolagets skulder och att en ansökan om företagsrekonstruktion kan beskrivas som en ”villkorad” verksam åtgärd, vilket innebär att det också har betydelse vad som har skett under rekonstruktionen.

Styrelsen beslutade även om att ställa in betalningarna samma dag vilket inte ansågs vara styrkt i målet – denna åtgärd prövades inte av HFD.

5 UNDERINSTANSERNA

Förvaltningsrätten fann16 att förutsättningar för att ålägga A företrädaransvar under pågående rekonstruktion förelåg. Detta då A ansågs ha haft anledning att räkna med att fortsatt drift skulle innebära påtaglig risk för att löpande skatter och avgifter inte skulle betalas och att A i vart fall förfarit grovt oaktsamt när denne underlåtit att reglera skatter och avgifter senast på förfallodagen. Förvaltningsrätten ansåg dock att det fanns särskilda skäl att begränsa företrädarens betalningsskyldighet genom befrielse av en fjärdedel, då A hade för avsikt att reda upp bolagets ekonomiska situation.

Kammarrätten fann i likhet med förvaltningsrätten att förutsättningarna för att ålägga A företrädaransvar under pågående rekonstruktion förelåg. Kammarrätten delade förvaltningsrättens bedömning att A borde insett att fortsatt drift skulle leda till att det inte skulle finnas medel till skattebetalningen på förfallodagen. Vidare hänvisade kammarrätten i sin motivering främst till tidigare praxis där företagsrekonstruktion godtas som en verksam åtgärd förutsatt att dessa åtgärder följs av en effektiv avveckling av företagets skulder. Endast den omständigheten att bolaget har varit föremål för företagsrekonstruktion ansågs enligt tidigare praxis inte vara en tillräcklig åtgärd för att gå fri från ansvar.17 Om de skatter som uppkommit efter ansökan inte betalats på förfallodagen anses i regel grov oaktsamhet föreligga.18

Kammarrätten noterar i sin motivering ABLs stränga krav för styrelseledamöter att skaffa sig insyn och kontroll i bolagets ekonomi och att A behövde få till stånd ett ackord under rekonstruktionen. Något ackord kom inte till stånd vilket ledde till att skulderna till Skatteverket fortsatte att växa. Domstolen gjorde ingen prövning mot FrekLs regler och ansåg till skillnad från förvaltningsrätten att det inte fanns några särskilda skäl som helt eller delvis kunde medföra befrielse från betalningsskyldighet.19

Förvaltningsrätten (och senare även kammarrätten) tar även upp frågan om företrädaren uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet har låtit bli att betala aktuella skatter och avgifter för bolagets räkning samt lämnat oriktig uppgift som lett till gottskrivning av för hög ingående mervärdesskatt enligt 59 kap. 14 § SFL. Detta har utelämnats i artikeln då frågan inte behandlades i HFD.

Jfr Kammarrätten i Stockholm, dom den 25 maj 2012 i mål nr 6904-11 och Kammarrätten i Stockholm, dom den 22 oktober 2012 i mål nr 2558-12.

Jfr NJA 1985 s. 13.

Frågan om huruvida grov oaktsamhet förelåg vid företagsrekonstruktionens upphörande prövades inte i underinstanserna eftersom de ansåg att ansvarstidpunkten inträdde i samband med att skatteskulderna förföll till betalning.

6 HFD

6.1 Generellt

HFD inledde i sitt avgörande med att redogöra för ett antal bestämmelser i SFL och FrekL samt för rådande praxis vad gäller regleringen för betalning av skulder för ett bolag i allmänhet som befinner sig under rekonstruktion. Det bör noteras att HFD inte alls berörde bestämmelserna i 25 kap. ABL utan endast utgick från bestämmelserna i FrekL.

6.2 Frågan om grov oaktsamhet under företagsrekonstruktionen

HFD konstaterade att situationen i det aktuella målet var en annan än den som förelåg i RÅ 2009 ref. 72, där skatteskulden både uppkom och förföll under företagsrekonstruktionen. Till skillnad från kammarrätten gjorde HFD en ändamålstolkning och uttalade att syftet med en företagsrekonstruktion är att förändra gäldenärens verksamhet så att den blir lönsam igen. För att uppnå detta krävs att gäldenären erhåller skäligt rådrum. Annars skulle detta syfte motverkas om skatteskulder som uppkommit före rekonstruktionen men förfallit till betalning under förfarandet måste betalas under förfarandet för att bolagets företrädare ska undgå personligt betalningsansvar. Domstolen noterade att det även i 2 kap. 15 § FrekL har införts ett uttryckligt förbud för gäldenären att betala skulder som uppkommit före beslutet om företagsrekonstruktion och att rekonstruktionen ska genomföras under skydd av en faktisk betalningsinställelse.20 Mot denna bakgrund fann HFD att företrädaren för bolaget inte kunde läggas till last som grov oaktsamhet för att bolaget inte under rekonstruktionen betalade de i målet aktuella skatteskulderna.

Prop. 1995/96:5 s. 83.

6.3 Frågan om grov oaktsamhet vid företagsrekonstruktionens upphörande

Vad gällde frågan om grov oaktsamhet vid företagsrekonstruktionens upphörande ansåg HFD att A vid denna tidpunkt var skyldig att snarast vidta åtgärder för att få till stånd en avveckling av bolagets skulder. Ansökan om konkurs gjordes en vecka efter att rekonstruktionen upphörde. Några skäl för dröjsmålet med att vidta verksamma åtgärder för att på ett ansvarsbefriande sätt avveckla bolagets skulder hade inte framkommit. HFD ansåg mot den bakgrunden att A förfarit grovt oaktsamt enligt SFLs mening och var därför personligt betalningsansvarig för bolagets skatteskulder. Domstolen ansåg att vad A anfört i övrigt inte utgjorde skäl för hel eller delvis befrielse från betalningsskyldigheten.

7 KOMMENTARER TILL DOMEN

7.1 Sammanfattning

HFD:s avgörande bekräftar att företrädaren för ett bolag har ett nästintill strikt ansvar att skyndsamt vidta verksamma åtgärder enligt SFLs regler om företrädaransvar. Domen klargör också att en företagsrekonstruktion inte utgör en villkorad verksam åtgärd som Skatteverket hävdade. Sammantaget innebär detta att företrädaren skyddas från ansvar under pågående konstruktion, givet att skulderna uppkommer före men förfaller under företagsrekonstruktionen. Dessvärre ger domen ingen vägledning vad gäller när en ny verksam åtgärd måste vidtas, i det här fallet ansökan om konkurs.

7.2 Verksamma åtgärder

Målet har ett prejudicerande värde för den ena frågeställningen, dvs. företagsrekonstruktionens räckvidd vad gäller skyddet från företrädaransvar. HFDs lösning anser jag är praktisk och stringent på så vis att domstolen gör en uppdelning mellan de två avgörande tidsaspekterna, tiden under pågående rekonstruktion och tiden efter avslutad rekonstruktion. I samband med detta, bedömer domstolen även om, och i så fall när företrädaren anses agerat grovt oaktsamt. Det bör noteras att HFD endast resonerar utifrån FrekL och SFLs regelverk vid bestämmandet om när ansvarstidpunkten inträder för företrädaren och utelämnar således helt problematiken vad gäller det närliggande regelverket ABL.

Underinstanserna gjorde inte denna tidsuppdelning utan utgick ifrån tidigare praxis att företagsrekonstruktionen endast är en villkorad verksam åtgärd och därför kunde ansvarstidpunkten infalla under pågående rekonstruktion. Det är dock anmärkningsvärt, mot bakgrund av att HFD inte alls diskuterar utifrån ABL, att kammarrätten noterade ABLs 25 kap. om personligt betalningsansvar vid tvångslikvidation. Detta då för att styrka A:s uppsåt vid tidpunkten innan ansökan om företagsrekonstruktion, dvs. att A genom att fortsätta driften i verksamheten insett eller borde ha insett att skatteskulderna inte skulle betalats i tid. Vidare, fann kammarrätten att A:s agerande således ledde till att skulderna till Skatteverket växte under pågående rekonstruktion och utsikterna för borgenärerna med sämre säkerhet avsevärt försämrades.

Kammarrätten utlämnade helt FrekLs syfte vid bedömningen huruvida rekonstruktionen utgjorde en verksam åtgärd eller inte och utgick endast ifrån SFLs syfte tillsammans med tidigare avgjord rättspraxis om företrädaransvar enligt SFLs regler.21 Enligt min mening, är det märkligt att kammarrätten inte beaktade FrekLs förbud att betala skulder som har uppkommit innan rekonstruktionen påbörjade eftersom det skulle motverka rekonstruktionens syfte. Denna del kommenterades inte i någon av underinstanserna.

Kammarrätten i Stockholm, dom den 25 maj 2012 i mål nr 6904-11, KRNS dom den 22 oktober 2012 i mål nr 2558-12, NJA 1985 s. 13, RÅ 2009 ref. 72, NJA 1969 s. 326 samt NJA 1974 s. 423.

7.3 Grov oaktsamhet

Vad gäller tiden efter avslutad rekonstruktion ansågs A agerat grovt oaktsamt genom att avvakta i en vecka från beslut om avslutad rekonstruktion till att begära konkurs. HFD noterar bara att några skäl för dröjsmål inte har framkommit i målet, det får därför antas att för det fall det skulle finnas skäl med att dröja en vecka skulle eventuellt kunna förändra rättsläget. Eftersom domen inte tar upp någonting särskilt om varför A agerade grovt oaktsamt mer än vad gäller tidsaspekten bör slutsatsen vara att företrädare ska agera mycket skyndsamt. Det enda som går att utläsa av domen är att en vecka från avslutad rekonstruktion är för lång tid.

Vilka skäl för dröjsmål som skulle kunna accepteras framgår ej av domen. Jag skulle däremot förstå det som att de skäl som skulle kunna godtas är eventuellt likartade skäl som medger hel eller delvis befrielse från företrädaransvar såsom bl.a. sjukdom, ålder eller ekonomisk förmåga etc.22 Enligt min mening har företrädaren i och med domen ett nästintill strikt ansvar, vilket innebär att denne omedelbart efter beslut om upphörd rekonstruktion måste ansöka om konkurs, i princip redan samma dag för att med säkerhet freda sig från ansvar. Eftersom FrekLs bestämmelser inte gäller efter avslutad företagsrekonstruktion finns det en gråzon mellan tiden efter avslutad rekonstruktion till ansökan om konkurs. I sådana fall förefaller det rimligt att HFD lutar sig mot SFLs syfte då domstolen inte har några andra alternativa regelverk att förhålla sig till för att lösa frågan. Detta föranleder, enligt min mening, att ansvarstidpunkten efter avslutad rekonstruktion kan infalla samma dag som beslut om upphörd rekonstruktion. Ovissheten att inte kunna avgöra vid vilken tidpunkt en skyndsam åtgärd ska företas enligt domen anser jag är rättsosäker.

Eftersom FrekLs syfte är att hjälpa bolag bli lönsamma igen anser jag att det blir svårt att göra en avvägning mellan FrekLs och SFLs syften tiden efter rekonstruktionen. Närmast till hands under gråzonsperioden anser jag att det bör vara mer praktiskt att hämta vägledning från exempelvis konkurslagens, KL, syfte.23 Eftersom praxis är tydlig vad gäller bedömningen huruvida verksamma åtgärder har vidtagits eller inte för en samlad skuldavveckling så bör även den direkt efterföljande perioden, dvs. om den fortsatta driften efter avslutad rekonstruktion leder till att statens möjlighet att få betalt har försämrats, tillmätas betydelse. I förevarande fall bör Skatteverket inte ha hamnat i en mer oförmånlig borgenärssituation en vecka efter avslutad rekonstruktion, vad gäller att få betalt för de skatteskulder som åberopades i målet. Det framgår inte heller i målet om A försökte göra något annat för att lösa bolagets ekonomi under den veckan, och om det i så fall skulle tillmätas någon betydelse i målet.

En slutsats om konsekvenserna av utgången i målet är att det ställs ett orimligt strängt krav på företrädaren. Jag anser att en veckas tid med att begära konkurs efter avslutad rekonstruktion inte bör vara grovt oaktsamt, oavsett om det finns skäl för dröjsmål eller inte. Jag anser inte heller att tidsaspekten ensidigt kan ligga till grund för vad som avser grov oaktsamhet när ett betungande beslut för en enskild, såsom avsluta rekonstruktion i förevarande fall har fattats. Den enskilde behöver få en viss tidsfrist för att kunna sätta sig in i vad beslutet innebär för denne och dess verksamhet innan denne kan fatta ett nytt beslut, som också kan vara av betungande karaktär såsom att ansöka om konkurs. Avgörande för om en företrädare ska anses agerat grovt oaktsamt bör bedömas utifrån företrädarens handlingar efter avslutad rekonstruktion, dvs. om denne ådrar bolaget mer skulder efter avslutad verksam åtgärd tills dess att ny vidtas. Givet att en veckas tid inte leder till att bolagets ekonomi försämras så leder detta inte till att situationen för borgenärerna försämras samtidigt som företrädaren ges en skälig tidsfrist att ansöka om konkurs.

Simon-Almendal, Teresa, Skadestånd i stället för skatterättsligt företrädaransvar?, Svensk Skattetidning nr 6, 2015, s. 527.

Simon-Almendal, Teresa, Företrädaransvar, Upplaga 1:1, Norstedts Juridik AB, 2015, s. 61.

7.4 Avslutande kommentarer och Skatteverkets utredning

Inledningsvis nämnde jag att det existerar ett parallellt ansvarsregelverk till SFL, ABL. Dessvärre säger domen ingenting om problematiken vid tillämpningen av de två existerande regelverken som leder till två olika kritiska ansvarstidpunkter (varav tidpunkten enligt SFL infaller vid ett mycket tidigare skede än enligt ABL). Framtida konsekvenser på grund av den korta tidsfristen som meddelas i domen kan komma att innebära att företag hämmas på ett samhällsekonomiskt inte önskvärt sätt genom att seriösa företrädare missgynnas för att de har råkat i ekonomiskt trångmål och tvingas gå i konkurs.24

Skatteverket har med anledning av ovanstående kritik i sin utredning25 redogjort för hur de s.k. borgenärsanstånden används, och kan användas, i situationer där det kan bli aktuellt med företrädaransvar samt hur Skatteverket beaktar reglerna om hel eller delvis befrielse från företrädaransvar vid bedömning av vilka fall som ska föras till domstol och hur talan i domstol ska utformas. I deras utredning framgår ingen ny lösning på regelverkets brister vad gäller rättsosäkerheten. Inte heller berörs problematiken med att SFLs regler om företrädaransvar kan kollidera med ansvarsreglerna i ABL. Skatteverket redogör främst för anståndsinstitutet i 63 kap. 23 § SFL, s.k. borgenärsanstånd, som ska tillämpas för att ge Skatteverket större möjligheter att hjälpa företag att lösa en likviditetkris. Utredningen presenterar i övrigt ingen lösning på de frågor som ställts i det aktuella målet.

Stephanie Moustou är verksam som skatterådgivare vid EY i Stockholm.

Simon-Almendal, Teresa, Skadestånd i stället för skatterättsligt företrädaransvar?, Svensk Skattetidning nr 6, 2015, s. 527.

Skatteverket, Promemoria, Det skatterättsliga företrädaransvaret, borgenärsanstånd och hel eller delvis befrielse från betalningsskyldighet, daterad 25 november, 2015.