Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Boulogne, Gerard Fredrik, Shortcomings in the EU Merger Directive, Kluwer, 408 sidor

Syftet med denna bok är att bidra med en genomgående analys av fusionsdirektivets tillkortakommanden, bland annat i de fall där direktivets bestämmelser står i strid med de grundläggande friheterna och de EU-rättsliga principerna. I boken ställer författaren fusionsdirektivet mot sitt syfte, primär EU-rätt samt icke-diskrimineringsbestämmelser i relevanta skatteavtal. Exempel på problemområden som identifieras är att direktivets målsättning är diffus, att miniminivåer av harmonisering inte leder till ett gemensamt skattesystem samt att uttömmande listor används som lagstiftningsteknik.

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 17:1, Wolter Kluwer, 1048 sidor

Den femtiofjärde utgåvan av lagstiftsamlingen innehåller i stort sett alla skatterättsliga lagar tillsammans med äldre lydelser av lagtext avseende direkt skatt och mervärdesskatt. Även relevanta EU-rättsliga direktiv liksom OECD:s modellavtal återfinns i samlingen. Utöver detta ingår ett tabellavsnitt med de vanligaste efterfrågade sifferuppgifterna, ett omfattande sakregister samt hänvisningar till propositioner och utskottsbetänkanden.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.