Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Mikael Ek (mikael.ek@jur.uu.se). Litteratur kan skickas till Mikael Ek, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.

Blum, Daniel, Seiler, Markus, Preventing Tax Abuse, Linde, 563 sidor

Preventing Tax Abuse syftar till att analysera förekomsten av missbruk av skatteavtal, fenomenets historiska rötter samt åtgärder för att förhindra missbruket. Bokens huvudsakliga fokus ligger på de förslag som OECD har presenterat inom ramen för BEPS-projektet. Vidare innehåller framställningen en analys av de lärdomar som kan dras av USA:s skatteavtalspolicy samt vissa EU-rättsliga frågor kopplade till hur de grundläggande friheterna påverkas.

Kemmeren, Erik C.C.M. m.fl. Tax Treaty Case Law around the Globe 2016, IBFD, 448 sidor

Denna bok innehåller en global överblick av internationella skattetvister avseende dubbelbeskattning och genomgången omfattar de 37 viktigaste skatteavtalsmålen som avgjordes under 2015. Presentationen av målen är systematisk, vilket medför att det är lätt att jämföra tvister från olika jurisdiktioner.

Lodin, Sven-Olof, Lindencrona, Gustaf, Melz, Peter, Silfverberg, Christer, Simon Almendal, Theresa, Inkomstskatt – En läro- och handbok i skatterätt, Studentlitteratur, 880 sidor

Den sextonde upplagan av läroboken i svensk skatterätt behandlar beskattningen av privatpersoner och företag. Boken fungerar både som lärobok för utbildningen på jurist- och ekonomprogrammen och som en handbok. I framställningen illustrerar författarna genomgående de materiella reglerna med exempel samt ger hänvisningar till vidare läsning för fördjupade diskussioner.

Mikael Ek är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.