Våren har kommit med stormsteg och jag ser fram emot en förhoppningsvis härlig sommar. Våren är i Göteborg en tid med intensiva undervisningsperioder på både grund- och avancerad nivå och det är alltid lika roligt att diskutera vad som händer inom skatterätten med intresserade studenter. Några blir avskräckta av närheten mellan politiken och skatterätten, medan andra tycker att det är otroligt spännande. Jag är beredd att hålla med den senare gruppen och några spännande ämnen avhandlas även i det här häftet av SkatteNytt.

Först i häftet presenteras fastighetspaketeringsutredningen av Christina Eng, Niklas Lindeberg och Måns Nerman. Oavsett vad utredningen leder till eller inte leder till så är innehållet intressant och läsvärt.

Anders Bengtsson som är allmänt ombud på Skatteverket fortsätter häftet med en reflektion från årsrapporten för 2016. Därefter diskuterar Ingrid Melbi fåmansföretagsbestämmelsernas, särskilt 57 kap. 3 § IL, tolkning i HFD. Intressant inte minst i tider av diskussioner om 3:12-reglernas förändring.

I en andra rättsfallskommentar diskuterar Kristina Söderman praxis om avfallsskatt som påverkar utvecklingen i återvinningsbranschen. Efter diskussionen om punktskatter följer Jan Kleerups och Mattias Fris stående bidrag om aktuella avgöranden på mervärdesskatteområdet.

Skatteverket svarar på Roger Persson Östermans och Carl Svernlövs artikel i häfte nr 3 2017 om corporate social responsibility och skatter. Vi får se om fler vill ge sig in i debatten efter det här inlägget. Kanske företagen har något att lägga till?

Avslutningsvis anmäler Mats Tjernberg Jari Burmeisters avhandling som försvarades tidigare i år vid Uppsala universitet och på sedvanligt vis presenterar Mikael Ek nyligen utgiven litteratur.

Nästa häfte är det stående rättsfallshäftet som Martin Berglund, docent vid Uppsala universitet numera är redaktör för. Vi i redaktionen skickar ett särskilt tack till Gunnar Rabe som har varit redaktör för rättsfallshäftet på ett mycket förtjänstfullt sätt i många, många år. Tack Gunnar!

På återseende i häfte 7-8!

Pernilla Rendahl