Skatteverket lämnar med stöd av 3 kap. 6 § fastighetstaxeringsförordningen (1993:1199) följande allmänna råd om

Riktvärdekartorna uteslutna här. De finns tillgängliga hos Skatteverket och på www.skatteverket.se.

dels riktvärdeangivelser för varje värdeområde avseende hyreshus och ägarlägenheter och tomtmark till dessa1,

dels värden i tomtvärdetabellen för tomtmark till hyreshus och ägarlägenheter på sätt som framgår av bilaga 1,

dels relativa kapitaliseringsfaktorer för bostäder och lokaler i HK-tabellen på sätt som framgår av bilaga 2,

Genomsnittshyror uteslutna här. De finns tillgängliga hos Skatteverket och på www.skatteverket.se.

dels rekommenderade genomsnittshyror för bostäder, kontorslokaler och butiker2,

dels övriga grunder för taxeringen och värdesättningen enligt följande.

1 Värderingsenhet avseende hyreshus och ägarlägenheter

1.1 Byggnad under uppförande

Av 6 kap. 2 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) framgår bl.a. att varje hyreshus och ägarlägenhet med värde av minst 50 000 kr ska utgöra en värderingsenhet. Är ett hyreshus inrättat för både bostäder och lokaler ska enligt 6 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen bostadsdelen och lokaldelen utgöra skilda värderingsenheter. Vidare får indelning av bl.a. hyreshus ske i två eller flera värderingsenheter om det underlättar värderingen.

Allmänna råd

För hyreshus under uppförande bör bostadsdel och lokaldel utgöra särskilda värderingsenheter.

1.2 Del av hyreshus som inte täcks av definitionen

Av 2 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen framgår att byggnadstypen ska bestämmas med hänsyn till det ändamål som byggnad till övervägande del är inrättad för och det sätt som byggnad till övervägande del används på.

Allmänna råd

För utrymmen inrättade och använda som industribyggnad, övrig byggnad eller specialbyggnad och som inryms i ett hyreshus bör värdefaktorn lägenhetstyp bestämmas till lokal. I första hand bör sådana utrymmen ingå i samma värderingsenhet som hyreshusets övriga lokaler. Om byggnadsdelen inte lämpligen kan värderas enligt den för lokaler föreskrivna värderingsmetoden, bör detta beaktas genom justering för säregna förhållanden.

2 Klassificering av värdefaktorer för hyreshus och ägarlägenheter

2.1 Värdefaktorn lägenhetstyp

Av 9 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) framgår bl.a. att värdefaktorn lägenhetstyp ska bestämmas med hänsyn till om värderingsenheten är inrättad för bostäder eller lokaler.

Av 12 kap. 1 § tredje stycket jordabalken framgår att med lokal avses annan lägenhet än bostadslägenhet.

Av 2 kap. 3 § första stycket fastighetstaxeringslagen framgår att byggnadstypen ska bestämmas med hänsyn till det ändamål som byggnad till övervägande del är inrättad för och det sätt som byggnad till övervägande del används på.

Allmänna råd

Som lokal bör indelas utrymmen som används för hotell- och pensionatsrörelse, varmed avses yrkesmässig verksamhet med ändamål att tillhandahålla tillfällig möblerad bostad. Bostad bör inte anses vara använd i hotell- eller pensionatsrörelse då bostaden tillhandahålls som ett led i verksamhet för vård, tillsyn, utbildning eller uppfostran.

När lägenhet som används viss tid av året för privat bruk och annan tid av året uthyrs för hotellverksamhet, bör det användningssätt som motsvarar den övervägande delen av hyran vara styrande för klassificeringen.

2.2 Värdefaktorn hyra avseende bostäder och lokaler

Av 9 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen framgår att med hyra avses bruksvärdehyra för bostäder och marknadsmässig hyra för lokaler. Hyran ska för värderingsenhet bestämmas med hänsyn till den genomsnittliga hyresnivån under andra året före taxeringsåret.

Enligt 5 § Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2015:4) om värderingen av hyreshus- och ägarlägenhetsenheter vid förenklad fastighetstaxering 2016, ska i stället för faktisk årshyra för lokaler och bostäder i vissa fall värdering ske med utgångspunkt i jämförelsehyra.

Med jämförelsehyra avses marknadsmässig hyra för likvärdiga lokaler och bruksvärdeshyra för likvärdiga bostäder. Av 4 § samma föreskrift framgår att i vissa fall ska hyran för ett senare år ska användas. I sådana fall ska det senare årets hyra omräknas till 2014 års nivå.

Allmänna råd

Jämförelsehyra bör bestämmas med ledning av

  • i första hand hyresnivån för likvärdiga bostäder och lokaler inom hyreshuset

  • i andra hand hyresnivån för bostäder och lokaler i närliggande hyreshus när en tillförlitlig jämförelse kan ske eller

  • för det tredje av Skatteverket beslutade rekommenderade genomsnittshyror.

Om jämförelsehyra inte kan bestämmas med ledning av det som står i första stycket bör jämförelsehyra bestämmas med ledning av de nivåer som anges i nedanstående tabell. Nivåerna är angivna i förhållande till marknadsmässig hyra för kontorslokaler i värdeområdet (genomsnittshyran). För stormarknader, möbelförsäljning och butiker under mark gäller nivåerna i förhållande till marknadsmässig hyra för butiker i värdeområdet (genomsnittshyran) där sådan finns rekommenderad.

Lokaltyp

Relativ hyra %

Bibliotek

90

Stormarknad (större lagerliknande lokal)

80

Möbelförsäljning

80

Bilhandel

80

Motionslokaler

70

Bio, konferenslokaler, större samlingslokaler

70

Verkstadslokaler

60

Lager

60

Butiker under mark belägna utanför centrum

50

Lokaler under mark dock inte butiker

40

Parkeringshus och garage under mark

30

Garage i markplan

30

Då redovisad hyra för bostäder respektive lokaler avser hyresnivån 2015 bör hyran räknas om till 2014 års nivå med omräkningstalet 0,98 för bostäder och 1,0 för lokaler.

2.2.1 Uppvärmningskostnader och hushållsförbrukning av elektricitet mm.

Enligt 3 § Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2015:4) om värderingen av hyreshus- och ägarlägenhetsenheter vid förenklad fastighetstaxering 2016 framgår bl.a. att i årshyra ska ingå kostnader för uppvärmning, vatten och avlopp, fastighetsskatt och andra kostnader men inte avgifter för hushållsförbrukning av elektricitet och gas eller kabel-tv, bredband och liknande avgifter eller mervärdesskatt.

Allmänna råd
Uppvärmning avseende lokaler

Om den verkliga kostnaden för uppvärmning inte är känd och kallhyra redovisats i deklarationen bör den faktiska årshyran korrigeras enligt följande.

Kostnaderna avser uppvärmning/kyla och ventilation.

Värdeår

Kostnad kr/kvm lokalarea, LOA

2000–

40

1985–1999

50

1975–1984

70

–1974

90

Uppvärmning avseende bostäder

Om den verkliga kostnaden för uppvärmning inte är känd och kallhyra redovisats i deklarationen bör den faktiska årshyran korrigeras enligt följande.

Värdeår

Kostnad kr/kvm boarea, BOA

2000–

60

1985–1999

90

1975–1984

110

–1974

130

För äldre byggnader med värdeår t.o.m. 1974 och som värms upp med direktverkande el bör kostnaden uppskattas till 160 kr/kvm BOA.

Korrigering av ovan angivna kostnader för LOA och BOA bör ske med hänsyn till i vilken klimatzon fastigheten är belägen enligt Boverkets definition av klimatzoner i 9:12 Boverkets byggregler föreskrifter och allmänna råd (BFS 2011:6). Korrektionsfaktor som bör tillämpas är följande.

Klimatzon

Korrektionsfaktor

Län och kommun

1

1,15

Norrbottens län,
Västerbottens län
Jämtlands län

2

1,05

Västernorrlands län
Gävleborgs län
Dalarnas län
Värmlands län

3

1,0

Jönköpings län
Kronobergs län
Östergötlands län
Södermanlands län
Örebros län
Västmanlands län
Stockholms län
Uppsalas län,
Gotlands län
Västra Götalands län utom kommunerna Göteborg, Härryda, Mölndal, Partille och Öckerö

4

0,95

Kalmars län
Blekinges län
Skånes län
Hallands län
samt i Västra Götalands län kommunerna Göteborg, Härryda, Mölndal, Partille och Öckerö

Om hyran har redovisats inklusive kostnaden för hushållsförbrukning av el bör avdrag för kostnaden för hela riket uppskattas till 40 kr/kvm BOA.

2.3 Värdefaktorn ålder

Av 9 kap. 3 § fastighetstaxeringslagen framgår att värdefaktorn ålder ger uttryck för värderingsenhetens sannolika återstående livslängd och anges genom ett värdeår och, om särskilda skäl föreligger, genom återstående nyttjandetid. Värdeåret bestäms med hänsyn till värderingsenhetens nybyggnadsår, omfattningen av till- och ombyggnader samt tidpunkten för dessa. Om en byggnad indelas i flera värderingsenheter ska samma värdeår bestämmas för dessa.

Allmänna råd

Har till- eller ombyggnad skett 2015 eller tidigare utan att detta har beaktats vid taxering bör en förnyad bestämning av värdeåret ske. Vad som sagts om till- eller ombyggnad bör gälla också i fråga om andra åtgärder som förlänger byggnadens livslängd. Med sådana andra åtgärder avses omläggning av tak, fasadrenovering, installation av hiss, energieffektivisering och t.ex. byte till mer energisnåla fönster samt installation av värmeväxlare.

Utgångspunkten vid bestämmandet av värderingsenhets värdeår bör vara att normala reparations- och underhållsåtgärder vidtagits. Reparations- och underhållsåtgärder bör endast beaktas till den del de förlänger värderingsenhetens återstående livslängd. Även om denna värderingsenhet har ett kraftigt eftersatt underhåll bör man bortse från kostnader för att uppnå ett normalt underhållsläge för byggnaden. Evakueringskostnader och hyresförluster till följd av ombyggnaden bör inte beaktas som ombyggnadskostnader. Detta bör även gälla kostnader för att avhjälpa sådana byggnadstekniska fel och brister som inte är att jämställa med modernisering.

Ombyggnadstillägg

Med ombyggnadstillägg avses den ökning av ett hyreshus sannolika återstående livslängd som uppkommer med hänsyn till gjorda om- och tillbyggnader. Genom ombyggnadstillägget beaktas omfattningen och tidpunkten för till- eller ombyggnaderna.

Till- eller ombyggnadskostnadens storlek i förhållande till nybyggnadskostnad

Omfattningen av till- eller ombyggnad bör hänföras till en av nedanstående tre grupper beroende på till- eller ombyggnadskostnadens storlek i förhållande till nybyggnadskostnaden för ett hyreshus vid tiden för till- eller ombyggnaden.

Grupp 1:

Till- och ombyggnadskostnaden överstiger 70 procent av nybyggnadskostnaden

Grupp 2:

Till- och ombyggnadskostnaden utgör 20–70 procent av nybyggnadskostnaden

Grupp 3:

Till- och ombyggnadskostnaden understiger 20 procent av nybyggnadskostnaden.

Nybyggnadskostnader

För beräkning av nybyggnadskostnaden vid tidpunkten för till- eller ombyggnaden bör följande belopp avseende nybyggnadskostnader för ordinära hyreshus användas.

År

Kr/kvm

boarea/lokalarea

2013

15 500

2014

15 700

2015

16 100

I ovanstående nybyggnadskostnader ingår inte mervärdesskatt men däremot ränta under byggtiden. Till- och ombyggnadskostnader bör bestämmas på motsvarande sätt.

För till- och ombyggda hyreshus inom ovan nämnda tre grupper bör värdeåret bestämmas på följande sätt:

Grupp 1:

Värdeåret bör bestämmas till till- eller ombyggnadsåret.

Grupp 2:

Värdeåret bör jämkas genom att det värdeår hyreshuset skulle ha haft om det inte varit föremål för till- eller ombyggnad ökas med ett ombyggnadstillägg. Ombyggnadstillägget bör inte göras så stort att värdeåret blir lika med till- eller ombyggnadsåret.

Grupp 3:

Värdeåret bör bestämmas till senaste gällande värdeår för värderingsenheten.

Tillbyggnad

Kostnaderna för en tillbyggnad bör inte beräknas till ett högre värde än vad en nybyggnad av motsvarande utrymme skulle ha kostat.

Vid tillbyggnad av utrymmen som är likvärdiga med befintlig byggnad bör i stället ny- och tillbyggnadsåret vägas samman med hänsyn till ytorna av den gamla och den nya delen.

Ombyggnad

En ombyggnad som innebär att berörda byggnadsdelar förnyas i sin helhet, får behandlas som en tillbyggnad, varvid nybyggnadsåret får gälla för ej ombyggda delar och ombyggnadsåret för de övriga delarna.

3 Klassificering av värdefaktorer för tomtmark för hyreshus och ägarlägenheter

3.1 Värdefaktorn storlek

Av 12 kap. 4 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) framgår bl.a. att med värdefaktorn storlek avses värderingsenhetens byggrätt i kvadratmeter. Av 1 § Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2015:4) om värderingen av hyreshus- och ägarlägenhetsenheter vid 2016 års förenklade fastighetstaxering framgår att med byggrätt för hyreshus och ägarlägenheter avses den rätt som finns att uppföra en ny byggnad på värderingsenheten. Enligt 2 § samma föreskrift framgår att byggrätten ska anges i kvadratmeter bruttoarea ovan mark. Bruttoarean mäts enligt Svensk Standard SS 21054:2009. Med ovan mark avses att golvet i närmast högre våning ligger mer än 1,5 meter över omgivande markyta.

Av 7 kap. 10 § fastighetstaxeringslagen framgår att värdering av tomtmark ska bebyggelsemöjligheten bestämmas med utgångspunkt i den pågående markanvändningen, såvida inte annan markanvändning är tillåten enligt en detaljplan och marken därigenom får ett väsentligt högre värde.

3.1.1 Byggrätt för bebyggda tomter

Allmänna råd

Då uppgift om storleken av byggrätten för en befintlig byggnad saknas, bör bruttoarean uppskattas med ledning av ytan av befintliga bostäder respektive lokaler. Bruttoarean bör normalt bestämmas till 1,25 × den sammanlagda ytan av bostäder (BOA) respektive 1,20 × den sammanlagda ytan av lokaler (LOA).

Värdet på den byggrätt som detaljplanen tillåter bör anses vara väsentligt högre än den utnyttjade byggrätten, då den tillåtna byggrätten är minst 20 procent större än den utnyttjade byggrätten.

Med yta för lokaler bör avses lokalarea enligt Svensk Standard SS 21054:2009. Med yta för bostäder bör avses bostadsarea enligt Svensk Standard SS 21054:2009.

I byggrätt för bebyggda tomter bör inräknas lägenhet där olika delar av lägenheten angränsar till markyta i olika nivåer och minst hälften av ytterväggarnas längd för lägenheten uppfyller kravet att golvet i närmast högre våning ligger mer än 1,5 meter över omgivande markyta.

3.1.2 Byggrätt för obebyggda tomter

Allmänna råd

Finns inte gällande detaljplan, bör värdefaktorn storlek (byggrättens storlek) för obebyggd tomtmark i första hand bestämmas utifrån aktuellt bygglov eller förhandsbesked. I andra hand bör byggrättens storlek uppskattas med ledning av den för värdeområdet sannolika exploateringsgraden, dvs. förhållandet mellan bedömd byggrätt och tomtareal.

Har tomten tidigare varit bebyggd, bör byggrätten under de fem första åren efter byggnadens rivning bestämmas till minst storleken av den byggrätt som tidigare varit utnyttjad.

När byggrätten bestäms med ledning av tillåten byggrätt enligt gällande detaljplan och uppgifterna om byggrätten i planen uttrycks i våningsyta bör tillåten våningsyta ovan mark bedömas motsvara bruttoarean för area ovan mark.

3.2 Värdefaktorn typ av bebyggelse

Av 12 kap. 4 § fastighetstaxeringslagen framgår att med värdefaktorn typ av bebyggelse avses det ändamål bebyggelsen på värderingsenheten är avsedd för, antingen bostäder eller lokaler.

3.2.1 Bebyggda tomter

Allmänna råd

Klassificering av värdefaktorn typ av bebyggelse bör ske i enlighet med den befintliga typen av bebyggelse. Då tillåten typ av bebyggelse enligt gällande detaljplan skulle ge väsentligt högre riktvärde för tomten än motsvarande riktvärde grundat på befintlig typ av bebyggelse, bör typ av bebyggelse bestämmas till den enligt planen tillåtna. Väsentligt högre värde bör anses föreligga när skillnaden i riktvärde för tomten uppgår till mer än 20 procent.

3.2.2 Obebyggda tomter

Allmänna råd

Klassificering av värdefaktorn typ av bebyggelse bör för obebyggda tomter ske i enlighet med gällande detaljplan tillåten typ av bebyggelse. Finns inte gällande detaljplan, bör typ av bebyggelse bestämmas till den för vilken tomten är avsedd enligt aktuellt bygglov eller förhandsbesked.

4 Säregna förhållanden

4.1 Allmänt

Av 7 kap. 5 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152) framgår bl.a. följande. Föreligger värdefaktorer, som inte särskilt har beaktats vid riktvärdes bestämmande och som påtagligt inverkar på marknadsvärdet, ska ett med ledning av riktvärden bestämt värde justeras. Detta benämns justering för säregna förhållanden. Justeringens storlek ska motsvara 75 procent av den skillnad i marknadsvärde taxeringsenheten skulle ha med säregna förhållanden och värdet utan säregna förhållanden. Påtaglig inverkan på marknadsvärdet ska anses föreligga när säregna förhållanden föranleder att det med ledning av riktvärden bestämda värdet höjs eller sänks med minst tre procent, dock minst 25 000 kronor.

Av 1 kap. 5 § andra stycket fastighetstaxeringsförordningen (1993:1199) framgår bl.a. följande. Föreligger för taxeringsenhet sådant påtagligt säreget förhållande som anges i 7 kap. 5 § fastighetstaxeringslagen ska detta redovisas genom justering av riktvärdet för en eller flera värderingsenheter.

Allmänna råd

Justeringen bör ske på den värderingsenhet till vilken justeringsanledning närmast kan härledas. I de fall justeringsanledningen hänförs till taxeringsenheten som helhet bör justeringen göras på den värdefullaste värderingsenheten.

4.2 Justering av riktvärdet för hyreshus och ägarlägenheter

4.2.1 Rivningskostnader

Allmänna råd

Justering av markvärdet kan uppkomma till följd av kostnader för rivning av befintlig byggnad. Normal rivningskostnad för hyreshus i 2014 års värdenivå bör bestämmas till 250 kr/kbm eller 700–1000 kr/kvm bruttoarea.

4.2.2 Byggnadsskador och konstruktionsfel

Allmänna råd

Justering av byggnadsvärdet kan uppkomma då en byggnad har sådana byggnadsskador och konstruktionsfel att byggnaden inte kan fylla sin funktion utan att felen och skadorna åtgärdas. Justeringsbeloppet bör grundas på nödvändiga åtgärdskostnader angivna i 2014 års värdenivå samt den marknadsvärdespåverkan dessa kan ha omräknat till taxeringsvärdenivå.

4.2.3 Kulturhistoriskt intressanta hyreshus

Allmänna råd

För kulturhistoriskt intressanta byggnader kan justering bli aktuell på grund av eftersatt underhåll och förväntade onormala drifts- och underhållskostnader i framtiden. Justering kan också föranledas av särskilt beslutade restriktioner som binder ägaren vid att bevara huset, trots att det är ekonomiskt ofördelaktigt. Justeringar för nämnda förhållanden bör normalt ske då godtagbar dokumentation visats avseende det kulturhistoriskt önskvärda i att byggnaden bevaras.

4.2.4 Skyddsbestämmelser eller skyddsföreskrifter

Allmänna råd

Skyddsbestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser kan, liksom skyddsföreskrifter vid en byggnadsminnesförklaring, påverka värdet genom dels högre underhålls- och driftskostnader, dels förlorad möjlighet att vidta om- eller tillbyggnad enligt gällande plan. Justering bör inte göras om större ersättningar utbetalas i den takt skyddsåtgärderna genomförs.

4.2.5 Avvikande vakansgrad

Allmänna råd

Justering bör göras för det hyresbortfall som uppkommer genom att en byggnad står helt eller delvis tom. Hyresbortfallet bör anges i procent av värdefaktorn hyra för värderingsenheten. Avvikande vakansgrad bör beräknas som vakansgrad för värderingsenheten minus den genomsnittliga vakansgraden för lägenhetstypen i fråga inom värdeområdet.

Justeringsbelopp bör beräknas med ledning av nedanstående tabell.

Justeringsbelopp vid olika avvikande vakansgrad

Avvikande vakans– grad, %

Justeringens storlek (angett som multipler av värdefaktorn hyra)

Anpassningstid 1 år

Anpassningstid 2 år

Anpassningstid 4 år

Anpassningstid 6 år

20–30

0,10H

0,2H

0,2H

31–40

0,12H

0,3H

0,3H

41–50

0,15H

0,4H

0,5H

51–60

0,10H

0,25H

0,5H

0,7H

61–70

0,15H

0,35H

0,6H

0,9H

71–80

0,20H

0,45H

0,8H

1,2H

81–90

0,25H

0,55H

1,0H

1,7H

91–100

0,35H

0,70H

1,3H

2,3H

Då tiden för att nedbringa vakanserna överstiger 6 år bör justering aktualiseras vid lägre avvikande vakansgrad än 20 procent.

4.3 Justering av riktvärdet för tomtmark

4.3.1 Markanläggning saknas

Allmänna råd

Riktvärdeangivelserna för tomtmark förutsätter omedelbart bebyggbar tomtmark om inte annat anges. Med omedelbart bebyggbar tomtmark avses att tomtmarken har för värdeområdet normala markanläggningar i form av VA-anslutning, gata/väg och tomtanläggningar avseende kvartersvägar, parkeringsplatser, servisledningar samt grönytor.

Då sådana markanläggningar saknas bör justering beräknas med ledning av nedanstående tabell.

Riktvärde för tomtmark kr/kvm BTA

Justering av riktvärdet för tomtmark om både markanläggning och VA-anslutning saknas

Justering av riktvärdet för tomtmark om enbart markanläggning saknas

< 500

60 %

30 %

500–1000

50 %

20 %

1100–2000

30 %

20 %

2200–4000

20 %

15 %

4 200 eller mer

800 kr/kvm bruttoarea, BTA

600 kr/kvm bruttoarea, BTA

4.3.2 Väntetid vid fördröjd byggnation

Allmänna råd

Med väntetid bör avses tiden innan byggnation får påbörjas. Väntetid bör bestämmas i hela kalenderår utifrån de förutsättningar som gäller vid taxeringsårets ingång.

Justering för väntetid bör göras med ledning av nedanstående tabell över nedräkningsfaktorer. Justeringens storlek bör bestämmas till skillnaden mellan riktvärdet (för tomtmark till hyreshus- och ägarlägenheter) och riktvärdet multiplicerat med nedräkningsfaktorn enligt följande tabell.

Väntetid år

Nedräkningsfaktor

1

0.95

2–3

0.90

4–5

0.85

6–10

0.80

> 10

0.70

4.3.3 Avvikande butiksandel

Allmänna råd

I värdeområden där riktvärdeangivelsen förutsätter viss butiksandel, bör markvärdet för lokaler justeras när butiksandelen avviker från förutsättningen.

Då det finns framtaget markvärden som avser enbart kontorsanvändning respektive butiksanvändning bör justeringsbeloppet beräknas till skillnaden mellan riktvärdet och ett markvärde beräknat med ledning av aktuell fördelning på kontor och butiker. I övriga fall bör justeringsbeloppet beräknas med utgångspunkt i det totalvärde som anges för normfastigheten i tomtvärdetabellen under förutsättning att detta baseras på 100 procent kontorsanvändning. Med ledning härav kan justeringsbeloppet beräknas till skillnaden mellan riktvärdet och markvärde beräknat med beaktande av 100 procent kontorsanvändning multiplicerat med aktuell byggrätt.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

2015:14

Dessa allmänna råd tillämpas första gången vid förenklad fastighetstaxering år 2016 till och med 2018.

Bilaga 1 Tomtvärdetabell för tomtmark till hyreshus och ägarlägenheter

Marknadsvärde av bebyggd fastighet med värdeår 1996 för bostäder kr/kvm boarea

Marknadsvärde tomtmark kr/kvm bruttoarea byggrätt för bostäder

Taxeringsvärde för tomtmark, kr/kvm bruttoarea byggrätt för bostäder

Marknadsvärde av bebyggd fastighet med värdeår 1996 för lokaler, kr/kvm lokalarea

Marknadsvärde för tomtmark, kr/kvm bruttoarea byggrätt för lokaler

Taxeringsvärde för tomtmark, kr/kvm bruttoarea byggrätt för lokaler

1

50

40

1

80

60

500

70

50

500

90

70

1 000

80

60

1 000

110

80

1 250

90

70

1 200

120

90

1 500

110

80

1 400

130

100

1 750

120

90

1 600

160

120

2 000

130

100

1 800

190

140

2 250

160

120

2 000

210

160

2 500

190

140

2 500

240

180

2 750

210

160

2 750

270

200

3 000

240

180

3 000

300

225

3 250

270

200

3 500

330

250

3 500

300

225

3 750

370

275

3 750

330

250

4 000

400

300

4 000

370

275

4 250

470

350

4 500

400

300

4 500

530

400

5 000

470

350

4 750

600

450

5 500

530

400

5 000

670

500

6 000

600

450

5 250

730

550

6 250

670

500

5 500

800

600

6 500

730

550

5 750

870

650

7 000

800

600

6 000

930

700

7 500

870

650

6 250

1 000

750

7 750

930

700

6 500

1 100

800

8 000

1 000

750

6 750

1 100

850

8 500

1 100

800

7 000

1 200

900

8 750

1 100

850

7 250

1 300

950

9 000

1 200

900

7 500

1 300

1 000

9 250

1 300

950

8 000

1 500

1 100

9 500

1 300

1 000

8 500

1 600

1 200

10 000

1 500

1 100

9 000

1 700

1 300

10 500

1 600

1 200

10 000

1 900

1 400

11 000

1 700

1 300

11 000

2 000

1 500

11 500

1 900

1 400

11 500

2 100

1 600

12 000

2 000

1 500

12 000

2 300

1 700

12 500

2 100

1 600

13 000

2 400

1 800

13 000

2 300

1 700

13 500

2 500

1 900

13 500

2 400

1 800

14 000

2 700

2 000

14 000

2 500

1 900

15 000

2 900

2 200

14 500

2 700

2 000

16 000

3 200

2 400

15 000

2 900

2 200

17 000

3 500

2 600

16 000

3 200

2 400

18 000

3 700

2 800

16 500

3 500

2 600

19 000

4 000

3 000

17 000

3 700

2 800

20 000

4 300

3 200

17 500

4 000

3 000

21 000

4 500

3 400

18 000

4 300

3 200

22 000

4 800

3 600

18 500

4 500

3 400

23 000

5 100

3 800

19 000

4 800

3 600

24 000

5 300

4 000

19 500

5 100

3 800

24 700

5 600

4 200

20 000

5 300

4 000

25 400

5 900

4 400

20 500

5 600

4 200

26 000

6 100

4 600

21 000

5 900

4 400

26 700

6 400

4 800

21 500

6 100

4 600

27 400

6 700

5 000

22 000

6 400

4 800

28 000

6 900

5 200

22 500

6 700

5 000

28 500

7 200

5 400

23 000

6 900

5 200

29 000

7 500

5 600

24 000

7 200

5 400

29 500

7 700

5 800

24 500

7 500

5 600

30 000

8 000

6 000

25 000

7 700

5 800

30 500

8 300

6 200

25 500

8 000

6 000

31 000

8 500

6 400

26 000

8 300

6 200

31 500

8 800

6 600

26 500

8 500

6 400

32 000

9 100

6 800

27 000

8 800

6 600

32 500

9 300

7 000

27 500

9 100

6 800

33 000

9 600

7 200

28 000

9 300

7 000

33 500

9 900

7 400

28 500

9 600

7 200

34 000

10 100

7 600

29 000

9 900

7 400

34 700

10 400

7 800

29 500

10 100

7 600

35 400

10 700

8 000

30 000

10 400

7 800

36 000

10 900

8 200

30 400

10 700

8 000

36 500

11 200

8 400

30 800

10 900

8 200

37 000

11 500

8 600

31 200

11 200

8 400

37 500

11 700

8 800

31 600

11 500

8 600

38 000

12 000

9 000

32 000

11 700

8 800

38 700

12 300

9 200

32 400

12 000

9 000

39 400

12 500

9 400

32 800

12 300

9 200

40 000

12 800

9 600

33 200

12 500

9 400

40 500

13 100

9 800

33 600

12 800

9 600

41 000

13 300

10 000

34 000

13 100

9 800

41 500

13 600

10 200

34 400

13 300

10 000

42 000

13 900

10 400

34 800

13 600

10 200

42 700

14 100

10 600

35 200

13 900

10 400

43 400

14 400

10 800

35 600

14 100

10 600

44 000

14 700

11 000

36 000

14 400

10 800

44 500

14 900

11 200

36 400

14 700

11 000

45 000

15 200

11 400

36 800

14 900

11 200

45 500

15 500

11 600

37 200

15 200

11 400

46 000

15 700

11 800

37 600

15 500

11 600

46 500

16 000

12 000

38 000

15 700

11 800

47 000

16 300

12 200

38 400

16 000

12 000

47 500

16 500

12 400

38 800

16 300

12 200

48 000

16 800

12 600

39 200

16 500

12 400

48 700

17 100

12 800

39 600

16 800

12 600

49 400

17 300

13 000

40 000

17 100

12 800

50 000

17 600

13 200

40 400

17 300

13 000

50 500

17 900

13 400

40 800

17 600

13 200

51 000

18 100

13 600

41 200

17 900

13 400

51 500

18 400

13 800

41 600

18 100

13 600

52 000

18 700

14 000

42 000

18 400

13 800

52 500

18 900

14 200

42 400

18 700

14 000

53 000

19 200

14 400

42 800

18 900

14 200

53 500

19 500

14 600

43 200

19 200

14 400

54 000

19 700

14 800

43 600

19 500

14 600

55 000

20 000

15 000

44 000

19 700

14 800

55 500

20 300

15 200

44 400

20 000

15 000

56 000

20 500

15 400

44 800

20 300

15 200

56 500

20 800

15 600

45 200

20 500

15 400

57 000

21 100

15 800

45 600

20 800

15 600

57 500

21 300

16 000

46 000

21 100

15 800

58 000

21 600

16 200

46 400

21 300

16 000

58 500

21 900

16 400

46 800

21 600

16 200

59 000

22 100

16 600

47 200

21 900

16 400

60 000

22 400

16 800

47 600

22 100

16 600

60 500

22 700

17 000

48 000

22 400

16 800

61 000

22 900

17 200

48 400

22 700

17 000

61 500

23 200

17 400

48 800

22 900

17 200

62 000

23 500

17 600

49 200

23 200

17 400

62 500

23 700

17 800

49 600

23 500

17 600

63 000

24 000

18 000

50 000

23 700

17 800

63 500

24 300

18 200

50 400

24 000

18 000

64 000

24 500

18 400

50 800

24 300

18 200

65 000

24 800

18 600

51 200

24 500

18 400

65 500

25 100

18 800

51 600

24 800

18 600

66 000

25 300

19 000

52 000

25 100

18 800

66 500

25 600

19 200

52 400

25 300

19 000

67 000

25 900

19 400

52 800

25 600

19 200

67 500

26 100

19 600

53 200

25 900

19 400

68 000

26 400

19 800

53 600

26 100

19 600

68 500

26 700

20 000

54 000

26 400

19 800

69 000

26 900

20 200

54 400

26 700

20 000

70 000

27 200

20 400

54 800

26 900

20 200

70 500

27 500

20 600

55 200

27 200

20 400

71 000

27 700

20 800

55 600

27 500

20 600

71 500

28 000

21 000

56 000

27 700

20 800

72 000

28 300

21 200

56 400

28 000

21 000

72 500

28 500

21 400

56 800

28 300

21 200

73 000

28 800

21 600

57 200

28 500

21 400

73 500

29 100

21 800

57 600

28 800

21 600

74 000

29 300

22 000

58 000

29 100

21 800

75 000

29 600

22 200

58 400

29 300

22 000

75 500

29 900

22 400

58 800

29 600

22 200

76 000

30 100

22 600

59 200

29 900

22 400

76 500

30 400

22 800

59 600

30 100

22 600

77 000

30 700

23 000

60 000

30 400

22 800

77 500

30 900

23 200

60 400

30 700

23 000

78 000

31 200

23 400

60 800

30 900

23 200

78 500

31 500

23 600

61 200

31 200

23 400

79 000

31 700

23 800

61 600

31 500

23 600

80 000

32 000

24 000

62 000

31 700

23 800

80 500

32 300

24 200

62 400

32 000

24 000

81 000

32 500

24 400

62 800

32 300

24 200

81 500

32 800

24 600

63 200

32 500

24 400

82 000

33 100

24 800

63 600

32 800

24 600

82 500

33 300

25 000

64 000

33 100

24 800

83 000

33 600

25 200

64 400

33 300

25 000

83 500

33 900

25 400

64 800

33 600

25 200

84 000

34 100

25 600

65 200

33 900

25 400

84 500

34 400

25 800

65 600

34 100

25 600

85 000

34 700

26 000

66 000

34 400

25 800

85 500

34 900

26 200

66 400

34 700

26 000

86 000

35 200

26 400

66 800

34 900

26 200

86 500

35 500

26 600

67 200

35 200

26 400

87 000

35 700

26 800

67 600

35 500

26 600

87 500

36 000

27 000

68 000

35 700

26 800

88 000

36 300

27 200

68 400

36 000

27 000

88 500

36 500

27 400

68 800

36 300

27 200

89 000

36 800

27 600

69 200

36 500

27 400

89 500

37 100

27 800

69 600

36 800

27 600

90 000

37 300

28 000

70 000

37 100

27 800

90 500

37 600

28 200

91 000

37 900

28 400

91500

38 100

28 600

92000

38 400

28 800

92500

38 700

29 000

93000

38 900

29 200

93500

39 200

29 400

94000

39 500

29 600

94500

39 700

29 800

95000

40 000

30 000

95500

40 300

30 200

96000

40 500

30 400

96500

40 800

30 600

97000

41 100

30 800

97500

41 300

31 000

98000

41 600

31 200

98500

41 900

31 400

99000

42 100

31 600

99500

42 400

31 800

100000

42 700

32 000

Bilaga 2

Relativa kapitaliseringsfaktorer för bostäder, HK-tabell

H-nivåfaktor

Värdeårsklass

1929

1930 0– 49

1950–59

1960–69

1970–74

1975–79

1980–84

1985–89

1990–93

1994–97

1998–00

2001–03

2004–06

2007–09

2010–13

2014–

0,4–2,5

0,58

0,60

0,61

0,63

0,66

0,72

0,76

0,84

0,91

1,00

1,06

1,11

1,15

1,17

1,18

1,19

2,6–3,9

0,64

0,66

0,68

0,70

0,73

0,78

0,81

0,87

0,93

1,00

1,05

1,10

1,13

1,15

1,16

1,17

4,0–5,25

0,72

0,73

0,75

0,78

0,80

0,82

0,85

0,90

0,93

1,00

1,04

1,08

1,11

1,13

1,14

1,15

5,5–7,0

0,80

0,81

0,83

0,85

0,87

0,89

0,91

0,93

0,95

1,00

1,03

1,07

1,09

1,11

1,12

1,13

7,25–15,0

0,88

0,89

0,91

0,92

0,93

0,94

0,95

0,96

0,98

1,00

1,02

1,05

1,07

1,09

1,10

1,11

Relativa kapitaliseringsfaktorer för lokaler, HK-tabell

H-nivåfaktor

Värdeårsklass

1929

1930–49

1950–59

1960–69

1970–77

1978–85

1986–93

1994–99

2000–05

2006–10

2011–13

2014–

0,4–15,0

0,83

0,83

0,83

0,84

0,85

0,87

0,93

1,00

1,05

1,10

1,15

1,17