Högsta förvaltningsdomstolen

Område: Inkomstskatt – Kapital, Inkomstskatt – Näring

Dnr/målnr/löpnr: 4581-08

Privatbostadsfastighet eller näringsfastighet

Inkomsttaxering 2005

B är aktiv renskötare inom en sameby. B hyr en bostad i Vittangi, där han är bosatt och folkbokförd. B äger även en s.k. renvaktarbostad om cirka 55 kvm i Vettasjärvi, som B och hans familj enbart använder då renarna befinner sig i det området under vintern. Avståndet mellan vinter- och sommarbetet är omkring tjugo mil och under vinterbetet måste renskötarna befinna sig i området dygnet runt för att bevaka och vårda vinterhjorden.

Med privatbostadsfastighet avses ett småhus med tillhörande mark, om småhuset är en privatbostad. Fastighet som inte uppfyller förutsättningarna för att vara en privatbostadsfastighet är istället en näringsfastighet. Med privatbostad avses bl.a. ett småhus som används av ägaren och hans familj för permanent boende eller som fritidsbostad.

Frågan i målet är om fastigheten i Vettasjärvi ska vara en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet och Högsta förvaltningsdomstolen anför följande.

”B har obestritt uppgett att huset i Vettasjärvi är nödvändigt för att han ska kunna bedriva renskötsel på ett rationellt sätt samt att han och hans närstående använder huset uteslutande i samband med bedrivandet av näringsverksamheten. Mot denna bakgrund kan huset inte anses ha använts eller varit avsett att användas för permanent boende eller som fritidsbostad. Fastigheten är därmed en näringsfastighet och inte en privatbostadsfastighet.”

Kommentar:

Frågan gäller definitionen av privatbostad, som förutsätter att småhuset ska användas av ägaren eller någon närstående för ”permanent boende eller som fritidsbostad”. Skatteverket hävdade i målet att all användning av småhuset för eget boende medför att småhuset ska vara en privatbostad.

Högsta förvaltningsdomstolen anger att det finns en form av boende, som kan benämnas ”näringsverksamhetsboende”. I det här fallet bedrivs näringsverksamheten inom ett större område och en rationell renskötsel förutsätter innehav av ytterligare en bostad. Ett småhus ska alltså inte klassificeras som privatbostad om innehavet är en direkt följd av att en och samma näringsverksamhet måste bedrivas på olika ställen under olika perioder av året, samt att huset uteslutande används i samband med bedrivandet av näringsverksamheten.