Område: Inkomstskatt – Kapital

Datum: 2012-07-11

Dnr/målnr/löpnr: 131 420029-12/111

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att lagen om investeringssparkonto inte ger utrymme för att ingå blankningsavtal av aktier på ett investeringssparkonto. Det är inte heller möjligt att överföra lånade aktier direkt till ett investeringssparkonto. Lånade aktier måste alltså först överföras och förvaras på ett depåkonto.

2 Frågeställning

Från och med den 1 januari 2012 är det möjligt att ha ett investeringssparkonto hos ett s.k. investeringsföretag (t.ex. en bank).

Blankning av aktier innebär att en person (blankaren) lånar aktier från en annan person och därefter säljer dem på marknaden. Blankningen är alltså i grunden en s.k. försträckning av aktier där blankaren har en skuld att återlämna ett visst antal aktier vid en senare bestämd tidpunkt. Ett sådant aktielån kan benämnas som en äkta blankning.

En annan form av blankning är att kontoinnehavaren säljer aktier som vid försäljningstidpunkten inte förvaras på kontot. Vanligtvis köper kontoinnehavaren samma aktier senare under samma handelsdag, för att kunna leverera de aktier som såldes tidigare under dagen. Ett sådant förfarande kan benämnas som en oäkta blankning eller naken blankning.

Frågan är i vilken omfattning som det är möjligt att göra blankningsaffärer på ett investeringssparkonto.

3 Gällande rätt m.m.

Allmänna bestämmelser om investeringssparkonto finns i lag (2011:1268) om investeringssparkonto (ISKL).

Med investeringstillgångar avses enligt 6 § ISKL

  1. finansiella instrument som är upptagna till handel på en reglerad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

  2. finansiella instrument som handlas på en handelsplattform, eller

  3. andelar i en investeringsfond

En kontoinnehavare får överföra investeringstillgångar som han själv äger till ett eget investeringssparkonto (12 § ISKL)

Enligt 13 § första stycket ISKL får även investeringstillgångar i vissa angivna fall överföras till ett investeringssparkonto från någon annan än kontoinnehavaren. Detta förutsätter att överföringen sker i samband med förvärvet av tillgångarna samt att förvärvet bl.a. har skett

  • på en reglerad marknad eller motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller en handelsplattform (punkt 1)

  • från investeringsföretaget som för investeringssparkontot (punkt 4)

  • från en annan innehavares investeringssparkonto (punkt 7)

Förvärv av investeringstillgångar som ska överföras till ett investeringssparkonto med stöd av 13 § ISKL ska betalas med tillgångar som förvaras på kontot (15 § ISKL).

På ett investeringssparkonto får bara investeringstillgångar och kontanta medel förvaras, med undantag för s.k. kontofrämmande tillgångar i vissa särfall (16 § ISKL).

Ett konto upphör som investeringssparkonto när kontoinnehavaren eller investeringsföretaget inte följer bestämmelserna i lagen om investeringssparkonto (28 § ISKL).

Den som har ett investeringssparkonto ska ta upp en schablonintäkt till beskattning i inkomstslaget kapital, vilken beräknas med hänsyn till storleken av ett s.k. kapitalunderlag (42 kap. 36 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL). Kapitalunderlaget beräknas bl.a. med hänsyn till marknadsvärdet för aktier som kontoinnehavaren överför från ett depåkonto till ett investeringssparkonto (42 kap. 37 § IL).

Kapitalvinst på tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto ska inte tas upp till beskattning och kapitalförluster som avser sådan tillgångar får inte dras av (42 kap. 42 § IL).

Den som har överfört aktier från ett depåkonto till sitt investeringssparkonto ska anses ha sålt aktierna för deras marknadsvärde när de förtecknas på kontot (44 kap. 8 a § IL).

Rättsfallet RÅ 1965 ref. 19 ger stöd för att lån och återbetalning av aktier kan likställas med en försäljning, byte eller liknande överlåtelse (se även prop. 1989/90:110 s.450 f ).

4 Bedömning

4.1 Äkta blankning

4.1.1 Blankning av aktier inom ett investeringssparkonto

På ett investeringssparkonto får bara investeringstillgångar och kontanta medel förvaras enligt 16 § ISKL. Frågan är således om en fordran eller skuld avseende aktier kan vara en investeringstillgång enligt 6 § ISKL och därmed får förvaras på ett investeringssparkonto.

Med investeringstillgång avses ett finansiellt instrument som antingen är upptaget till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES, eller som handlas på en handelsplattform. Vid tillämpningen av lagen om investeringssparkonto ska begreppet finansiellt instrument ha samma innebörd som det har enligt definitionen av finansiellt instrument i 1 kap. 4 § lag (2007:528) om värdepappersmarknaden (se prop. 2011/12:1 s. 287).

Enligt Skatteverkets bedömning är en fordran eller skuld avseende aktier inte ett finansiellt instrument enligt lagen om värdepappersmarknaden och kan därför inte vara en investeringstillgång som får förvaras på ett investeringssparkonto. Dessutom torde inte heller en sådan fordran eller skuld vara upptagen till handel, eller handlas med, på ett sådant sätt som anges i 6 § ISKL.

Skatteverket anser således att en blankning av aktier inte kan genomföras inom ramen för ett investeringssparkonto. Aktielånet måste därför ingås utanför ett investeringssparkonto och redovisas på ett depåkonto. Låntagaren blir ägare till de aktier som har överförts till hans depåkonto och kan därför senare överföra dessa aktier till sitt investeringssparkonto med stöd 12 § ISKL. Se även nedan under avsnitt 4.1.3 om beskattningen.

4.1.2 Överföring av aktier till ett investeringssparkonto

Frågan är om det är möjligt att överföra lånade aktierna direkt till ett investeringssparkonto, utan att de först har överförts och förvarats på låntagarens depåkonto. Aktier får överföras till ett investeringssparkonto från någon annan än kontohavaren i de situationer som anges i 13 § ISKL. En sådan situation är att förvärvet sker från det investeringsföretag som för investeringssparkontot. Detta förutsätter dock att förvärvet betalas med tillgångar som förvaras på investeringssparkontot (15 § ISKL).

Högsta förvaltningsdomstolen har i RÅ 1965 ref. 19 angett ”Därest X av en bankirfirma erhåller ett antal aktier av visst slag mot skyldighet att inom viss tid därefter till firman överlämna samma antal aktier av samma slag, är transaktionen en försträckning som får anses innebära att X förvärvar aktierna till då gällande börskurs genom ett med köp eller byte jämförligt fång”. Domstolen har alltså behandlat försträckning av aktier som en s.k. onerös transaktion, dvs. som en överlåtelse jämförlig med köp eller byte. En sådan överlåtelse kännetecknas av att förvärvaren erlägger någon form av ersättning för sitt förvärv, dvs. någon form av betalning. I det här fallet får låntagaren anses ha betalat sitt förvärv av aktierna genom att utställa en skuldförbindelse till överlåtaren.

Enligt Skatteverket sker det alltså en betalning för förvärvet av aktierna genom att låntagaren lämnar en skuldförbindelse som vederlag till överlåtaren. Denna skuldförbindelse är inte en tillgång som förvaras på investeringssparkontot och bestämmelsen i 15 § ISKL om betalning för förvärvet är därmed inte uppfyllt. Sammantaget innebär detta att aktier som har förvärvats genom en blankning inte direkt kan överföras till ett investeringssparkonto.

4.1.3 Beskattning

Enligt Skatteverket kan en blankning av aktier inte genomföras på ett investeringssparkonto, dvs. att aktielånet bokas som en skuld eller fordran på kontot. Lånade aktier kan inte heller direkt överföras till ett investeringssparkonto. Aktielånet måste alltså redovisas på ett depåkonto och de lånade aktierna måste också överföras till ett depåkonto. Därefter kan kontohavaren, såsom ägare till dessa aktier, överföra dem till ett eget investeringssparkonto.

Om kontohavaren väljer att överföra egna aktier till sitt investeringssparkonto, så ska dessa aktier anses avyttrade mot en ersättning som motsvarar marknadsvärdet då de förtecknas på investeringssparkontot (44 kap. 8 a § IL). En sådan överföring medför även att det s.k. kapitalunderlaget ska öka med samma belopp (42 kap. 37 § IL).

Åskådningsexempel

Karin ingår ett blankningsavtal och lånar 1 000 aktier i Ericsson, som överförs till hennes depåkonto. Hon säljer dessa aktier för 60 000 kr. Några månader senare köper hon motsvarande antal aktier i Ericsson för 50 000 kr och reglerar därefter sitt aktielån. Karin ska således ta upp en kapitalvinst till beskattning med 10 000 kr.

Björn ingår ett blankningsavtal och lånar 1 000 aktier i Ericsson, som överförs till hans depåkonto. Han väljer att kort därefter överföra dessa aktier till sitt investeringssparkonto och marknadsvärdet är då 60 000 kr. Björn anses därmed ha avyttrat aktierna för 60 000 kr och överföringen höjer även hans kapitalunderlag för beräkning av schablonintäkten för tillgångarna på investeringssparkontot. Björn säljer sedan aktierna på investeringssparkontot och detta medför ingen beskattning. Några månader senare köper han utanför investeringssparkontot motsvarande antal aktier i Ericsson för 50 000 kr och reglerar därefter sitt aktielån. Björn ska således ta upp en kapitalvinst till beskattning med 10 000 kr.

I båda fallen ska alltså en kapitalvinst tas upp till beskattning med 10 000 kr. Björn ska dessutom beskattas för en högre schablonintäkt, eftersom han valde att överföra de lånade aktierna till sitt investeringssparkonto. För Björn blir alltså beskattningen den samma som om han istället hade sålt aktierna på depåkontot och sedan överfört försäljningsintäkten i form av kontanta medel till sitt investeringssparkonto.

4.2 Oäkta blankning

Försäljningen av aktier som vid försäljningstidpunkten inte förvaras på kontot innebär att samma antal aktier måste köpas vid en senare tidpunkt. Vid en s.k. oäkta blankning under samma dag redovisas endast försäljning och köp av aktier på investeringssparkontot.

Skatteverket bedömer att en sådan försäljning med ett efterföljande köp under samma dag är förenligt med bestämmelserna i lagen om investeringssparkonto, eftersom något formellt aktielån inte redovisas på kontot. Transaktionerna ska behandlas som en vinst eller förlust på kontot som inte ska beskattas enligt 42 kap. 42 § IL. Det har inte heller gjorts några insättningar på kontot som påverkar storleken av kapitalunderlaget enligt 42 kap. 37 § IL. Sammantaget uppkommer alltså inga skattekonsekvenser i det här fallet.

Vad som anförts ovan förutsätter att återköpet sker under samma dag som försäljningen. I annat fall uppkommer ett underskott av antalet aktier på kontot som måste balanseras mot ett formellt aktielån. Investeringsföretaget måste alltså i ett sådant fall kontoföra ett aktielån på investeringssparkontot. En sådan skuld får dock inte redovisas och förvaras på ett investeringssparkonto enligt vad som anförts ovan under avsnitt 4.1.1. Det innebär att investeringsföretaget inte följer bestämmelserna i lagen om investeringssparkonto med följd att kontot ska upphöra enligt 28 § ISKL.