Datum: 2020-06-04

Områden: Inkomstskatt (Tjänst), Socialavgifter

Dnr: 8–297348

1 Sammanfattning

För miljöbilar, dvs. bilar som helt eller delvis kan drivas med el eller vissa miljöbränslen, finns särskilda regler om nedsättning av förmånsvärdet. För de miljöbilar som tillkommit under våren 2020 anges i detta ställningstagande hur nedsättningen ska göras, dvs. vilka bilmodeller som bör anses som närmast jämförbara bil vid beräkning av förmånsvärde.

2 Frågeställning

För miljöbilar görs förmånsberäkningen med utgångspunkt i motsvarande förmånsvärde alternativt nybilspris för närmast jämförbara konventionella bilmodell. I många fall finns inte någon given sådan ”jämförbar bil” och med syfte att få en enhetlig beskattning fastställer Skatteverket dessa i allmänna råd, för bilar med tillverkningsår 2020 se SKV A 2019:27 avsnitt 2.3. Skatteverket har även publicerat ett kompletterande ställningstagande, Bilförmån – rättelser av nybilspriser och jämförbar bil (2020-02-24 dnr 8-69011). Det har nu uppkommit behov av ytterligare kompletteringar av de allmänna råden för nytillkomna miljöbilar på marknaden under början av 2020 samt att göra vissa rättelser.

3 Gällande rätt m.m.

Om en bil är utrustad med teknik för drift helt eller delvis med elektricitet eller med andra mer miljöanpassade drivmedel än bensin och dieselolja och bilens nybilspris därför är högre än nybilspriset för närmast jämförbara bil utan sådan teknik, ska förmånsvärdet sättas ned till en nivå som motsvarar förmånsvärdet för den jämförbara bilen, se 61 kap. 8 a § inkomstskattelagen (1999:1229).

Förmånsvärdet ska sedan tas upp till 60 % av förmånsvärdet för den jämförbara bilen om bilen är utrustad med teknik för drift med elektricitet som tillförs genom laddning från yttre energikälla eller med annan gas än gasol. Nedsättning får dock göras med högst 10 000 kr för helt år.

Sedan den 1 juli 2018 gäller en annan beräkningsmodell för förmånsvärdet för bilar som tas i trafik från och med detta datum. Dels ska bilens fordonsskatt generellt ingå som en delpost i förmånsvärdet och för miljöbilar gäller även att det är nybilspriset – och inte förmånsvärdet – som sätts ned till en nivå som motsvarar nybilspriset för den jämförbara bilen. Härigenom kommer den jämförbara bilens fordonsskatt inte att påverka miljöbilens förmånsvärde. Ändringar och övergångsbestämmelser framgår av lagen (2017:1212) om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).

En bil som är utrustad med miljöteknik enligt ovan men vars nybilspris inte överstiger nybilspriset för närmast jämförbara bil medför ingen nedsättning av förmånsvärdet.

4 Bedömning

Grunderna för hur jämförbar bil fastställs framgår av Skatteverkets Meddelande, SKV M 2017:16 avsnitt 3.3.3, samt av Skatteverkets ställningstagande Bilförmån – rättade förmånsvärden för miljöbilar med tillverkningsår 2016, avsnitt 3 (2016-04-05 dnr 131 104326-16/111).

Nedan anges nytillkomna miljöbilar med tillverkningsår 2020 och de bilmodeller som vid nedsättning bör anses som närmast jämförbara med dessa samt vissa rättelser av det allmänna rådet. Listan omfattar både personbilar och lätta lastbilar.

Rutinen för bilförmånsberäkning på skatteverket.se uppdateras med de nya uppgifterna. Där framgår även för respektive bilmodell vilken reducering som ska göras vid beräkning av förmånsvärdet.

[Listan återges ej här; red.anm.]