2024-03-12

Avdrag för ingående skatt: nya vs gamla ML

I senaste SkatteNytt undersöks bland annat hur de omformulerade bestämmelserna om avdrag för ingående skatt i nya momslagen ska förstås och hur de förhåller sig till den gamla lagens begrepp.

Den nya momslagen, som trädde i kraft den 1 juli 2023, har en struktur och uppbyggnad som är anpassad efter mervärdesskattedirektivets begrepp och systematik. I 13 kap. ML om avdrag för ingående skatt gäller exempelvis numera att begreppen avdragsrätt, avdragsbegränsning och avdragsgill måste hållas isär. I en peer review-granskad artikel skriven av Giacomo Lindgren Zucchini (Mannheimer Swartling) systematiseras, förklaras och diskuteras tillämpningen av de centrala bestämmelser i ML som reglerar avdrag för den moms som en beskattningsbar person har betalat till ett föregående transaktionsled.

I en annan peer review-granskad artikel skriven av Teresa Simon-Almendal (professor i finansrätt, Stockholms universitet) är temat mervärdesskattebedrägerier, som är ett ökande problem inom EU. Det s.k. SEFI-direktivet fastställer minimiregler för kriminalisering och påföljder avseende brottslighet som riktar sig mot EU:s finansiella intressen. Eftersom EU-kommissionen inte ansett att Sverige har införlivat direktivet på ett korrekt sätt har en utredning tillsatts för att säkerställa direktivets efterlevnad. Exempelvis uppställer direktivet krav på att både uppgifter och dokument ska omfattas av straffansvar, medan den svenska skattebrottslagen inte uttryckligen kriminaliserar lämnande av muntliga oriktiga uppgifter. Ett delbetänkande presenterades i augusti förra året med åtgärdsförslag på det skatterättsliga området som bl.a. innehåller en inte obetydlig förändring och förnyelse av begreppet oriktig uppgift. I artikeln presenteras och analyseras utredningens förslag.

Övrigt innehåll i SkatteNytt nummer 1/2024:

  • Rätt skattesubjekt för inkomst – hos vem ska en löpande kapitalinkomst, såsom utdelning och ränta, tas upp till beskattning när en person avstått från sin rätt till inkomsten till en annan person?
  • En genomgång av DAC7 och dess konsekvenser och utmaningar för plattformsoperatörer i form av ansvar och skyldigheter i det digitala skattelandskapet.
  • Is the deemed supplier concept fair? Förfarandet introducerades i EU:s e-handelsdirektiv 2021 och återfinns i momsdirektivets artikel 14a (5 kap. 5–6 §§ ML). Under vissa förutsättningar vid import av varor med lågt värde (högst 150 euro) från länder utanför EU kan ett förmedlande plattformsföretag bli momspliktigt. En engelskspråkig artikel diskuterar svårigheter och problem med detta upplägg.
  • Rättsfallet HFD 2023 ref. 45 belyser vad som gäller när den avdragsgilla andelen ingående moms ska beräknas i blandade verksamheter. En artikel redogör för domen och dess effekter för dem som bedriver blandad verksamhet.
Här hittar du nummer 1/2024 av SkatteNytt.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner