Den digitala ekonomins snabba utveckling innebär en rad utmaningar för plattformsoperatörer och skattemyndigheter. Införandet av DAC7 har avsevärt förändrat de digitala plattformarnas ansvar och skyldigheter och är ett steg i att hantera den allt mer komplexa digitala miljön för försäljning av varor och tjänster. I den här artikeln diskuteras de grundläggande kraven som DAC7 ställer på plattformsoperatörer, särskilt svårigheterna för efterlevnad, rapporteringsskyldigheter och de utmaningar som gränsöverskridande transaktioner innebär. Vidare berörs nyckelfrågor och konsekvenser vilket understryker harmoniseringens avgörande roll för att främja öppna och lika villkor för företag som verkar på den internationella marknaden.

1 Introduktion

Europeiska unionen (EU) antog den 21 mars 2021 ett nytt direktiv, Rådets direktiv (EU) 2021/514 avseende ändring av direktiv 2011/16/EU vad gäller automatiskt utbyte av upplysningar i fråga om beskattning, förkortat DAC7. DAC7 är ett nytt tillägg till det redan befintliga direktivet 2011/16/EU och syftar till att förbättra det administrativa samarbetet inom skatteområdet och för att hantera utmaningar kopplat till den digitala ekonomin, med särskilt fokus på plattformsföretag och den försäljning som sker via sådana plattformar. Nationella skattemyndigheter har svårt att samla in tillräckliga upplysningar för att kunna bedöma och kontrollera inkomster som genereras från verksamheter som bedrivs på digitala plattformar, särskilt som dessa inkomster kan flöda mellan olika jurisdiktioner. Detta leder till att inkomster som intjänas genom digitala plattformar ofta är oredovisade och skatt inte betalas. DAC7 introducerar därför en rapporteringsskyldighet för s.k. plattformsoperatörer eftersom dessa anses ha bättre förutsättningar att samla in och kontrollera uppgifter om alla säljare som är verksamma på plattformen.

Direktivet som tillämpas från och med den 1 januari 2023 innebär att vissa plattformsoperatörer är skyldiga att årligen samla in, verifiera och rapportera information om registrerade säljare på deras digitala plattform till skattemyndigheten i en EU-medlemsstat (s.k. identifieringsstat). Därefter är den EU-medlemsstaten skyldig att automatiskt utbyta information med skattemyndigheten i den EU-medlemsstat där sådana säljare är bosatta eller, om säljaren hyr ut fast egendom, till den behöriga myndigheten i EU-medlemsstaten där den fasta egendomen är belägen.

Det som denna artikel syftar till att redogöra för och problematisera avser introducerandet av artikel 8ac i DAC7 som anger tillämpningsområde och villkor för obligatoriskt automatiskt utbyte av upplysningar som rapporteras av plattformsoperatörer, vilket ligger till grund för den nya rapporteringsplikten. Av punkten 1 framgår att ”varje medlemsstat ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att Rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer genomför de förfaranden för kundkännedom och uppfyller de rapporteringskrav som anges i avsnitten II och III i bilaga V. Varje medlemsstat ska även säkerställa att åtgärderna faktiskt genomförs och efterlevs i enlighet med avsnitt IV i bilaga V”.

I sammanhanget kan det noteras att direktivet omfattar både plattformsoperatörer inom och utanför EU. Dessutom infördes genom DAC7 ett antal andra ändringar av direktiv 2011/16/EU, inklusive nya bestämmelser om gemensamma revisioner samt skattebetalares rättsskydd vid gemensamma revisioner och dataskydd. Detta är dock inte i fokus för denna artikel och kommer därför inte att behandlas i det följande. Artikeln syftar istället till att redogöra för rapporteringsskyldigheten för plattformsföretag enligt DAC7, med särskilt fokus på definitionen av plattformsoperatörer samt de problemställningar som uppkommer vid både bedömningen och redovisningen för dessa i samband med att en rapporteringsplikt har uppkommit.

2 Tillämpningsområdet för DAC7

2.1 Allmänt

Sverige har implementerat rapporteringsskyldigheten för plattformsoperatörer genom införandet av lag (2022:1681) om plattformsoperatörers inhämtande av visa uppgifter på skatteområdet, POL. Den första rapporteringsperioden avser 1 januari 2023–31 december 2023 och plattformsoperatörer är skyldiga att senast den 31 januari 2024 inkomma med uppgifter för det fall att de omfattas av lagstiftningen.

2.2 Definitionen av en plattform och en plattformsoperatör

Inledningsvis kan konstateras att definitionen av ”plattformar” är en avgörande aspekt av DAC7, eftersom den avgör vem som omfattas av rapporteringskraven. Av Bilaga V till DAC7, Avsnitt 1 A. framgår definitionen av en Plattform i direktivet. Artikel 1 A har införlivats i 2 kap. 4 § POL i vilken framgår att med plattform avses all programvara, däribland en webbplats, del av en webbplats eller applikationer, inklusive mobila applikationer, som gör det möjligt för säljare att vara anslutna till andra användare för att bedriva berörd verksamhet, direkt eller indirekt, i förhållande till sådana användare. Detta omfattar även arrangemang för inkassering och betalning av ersättning med avseende på berörd verksamhet. Med plattform avses inte programvara som utan några ytterligare åtgärder inom ramen för en berörd verksamhet endast möjliggör 1) hantering av betalningar i samband med berörd verksamhet, 2) användares listning av, eller reklam för, en berörd verksamhet, eller 3) omdirigering eller överföring av användare till en plattform.

2 kap. 5 § POL begränsar tillämpningsområdet genom att definiera en plattformsoperatör som en enhet som ingår avtal med säljare i syfte att göra hela eller delar av plattformen tillgänglig för dessa säljare. En plattformoperatör är i enlighet med ovan någon som ingår avtal med olika säljare för att säljarna via plattformen ska kunna vara ansluten till andra användare och kunna bedriva en berörd verksamhet i förhållande till användarna. Plattformsoperatören förmedlar alltså sådan försäljning mellan parter som är fristående både från varandra och i förhållande till plattformen.1

Att avgöra om en viss enhet kvalificerar sig som en ”plattform” kan vara utmanande, särskilt när man har att göra med företag som erbjuder en kombination av varor, tjänster och onlineinteraktioner. Begreppet är också så pass vitt definierat att i princip alla företag som tillhandahåller någon form av programvara kan komma att omfattas. Det har därför funnits ett behov att begränsa definitionen genom att klargöra att det endast är plattformsoperatörer som kan omfattas av rapporteringsskyldigheten inom ramen för DAC7. I ett första läge måste således en bedömning göras för huruvida det är fråga om en plattform. Om så är fallet måste en ny bedömning göras av vem som kan anses vara en plattformsoperatör i den mening som avses i lagtexten. Med tanke på den internationella karaktären hos digitala företag är det ett ständigt övervägande att anpassa EU-definitionen till globala standarder eller säkerställa kompatibilitet med definitioner som används i andra jurisdiktioner. Detta innebär att det kan vara svårt att avgöra huruvida vissa typer av plattformar faller inom ramen för DAC7. I detta ligger att digitala företag ofta har komplexa och utvecklande affärsmodeller. Att skilja mellan e-handelsplattformar, sociala medieplattformar och andra digitala tjänster samt huruvida det är tillhandahållaren av plattformen som sådan som kan anses vara plattformsoperatören, eller om det i själva verket är dennes kund eller en extern part som ska ses som plattformsoperatören kan till exempel vara en utmaning eftersom bedömningen måste göras över vem som har ingått avtal med säljare om att göra plattformen tillgänglig för dessa.

Sektion 1, Kommentar, punkten 6, Model Rules for Reporting by Platform Operators with respect to Sellers in the Sharing and Gig Economy, s. 13.

2.3 Berörda verksamheter och definitionen av ersättning

Det finns fyra kategorier av berörd verksamhet som ska rapporteras av plattformsoperatörer och som ytterligare begränsar tillämpningsområdet för rapporteringsskyldigheten. Dessa återges i 2 kap. 10 § POL i vilket anges att med berörd verksamhet avses verksamhet som utförs mot ersättning och utgörs av 1) uthyrning av fast egendom, 2) en personlig tjänst, 3) försäljning av varor, eller 4) uthyrning av transportmedel.

Med uthyrning av fast egendom avses både bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter, samt all annan fast egendom och parkeringsplatser.2 Det kan noteras att begreppet kan innefatta både direkt och indirekt ägande, såsom en hyresrätt eller en bostadsrätt, dvs. det förutsätter inte en äganderätt till fastigheten för att uthyrningen ska omfattas. I begreppet inkluderas också hel eller en del av en fastighet, och även parkeringsplatser och campingplatser, samt både korttids- och långtidsuthyrning.3

Med personlig tjänst avses en tjänst som innebär tids- eller uppgiftsbaserat arbete utfört av en eller flera individer, som antingen agerar självständigt eller på uppdrag av en enhet, och som utförs på begäran av en användare, antingen online eller fysiskt off-line efter att ha underlättats via en plattform. Begreppet personlig tjänst kan innefatta ett brett utbud av tjänster, såsom transport- och leveranstjänster, handledning, städning, trädgårdsarbete, hantverksarbete, administrativt, juridiskt eller redovisningsarbete, förutsatt att dessa sker på en specifik begäran från en användare.4 En specifik begäran från en användare kan ske en-mot-en (till exempel om en trädgårdsmästare anlitas via en plattform för att fixa en trädgård), men kan vara också mer opersonlig till sin natur. Det som spelar roll är att den personliga tjänsten har anpassats eller är modifierad, åtminstone till viss del efter användarens önskemål. Så är till exempel inte fallet med förinspelat digitalt innehåll (som onlinekurser, videor eller musik) som inte anpassats till en viss användare. Tjänster som tillhandahålls till mer än en användare samtidigt, till exempel online-språk, musiklektioner, kan kvalificera sig som en personlig tjänst som tillhandahålls mellan säljaren och var och en av användarna (t.ex. de som tar språklektionerna online) om användarna kan ha något inflytande på tillhandahållandet.5

Den tredje aktiviteten är försäljning av varor. Med varor avses enligt 2 kap. 28 § POL alla materiella tillgångar.

Den fjärde aktiviteten är uthyrning av transportmedel. Med uthyrning av transportmedel avses exempelvis uthyrning av bil, cykel, elsparkcykel och båt. Husvagn omfattas inte av begreppet transportmedel, men skulle istället kunna komma att omfattas av begreppet fast egendom.6

För att en verksamhet ska anses som berörd verksamhet i enlighet med lagtexten krävs att verksamheten utförs mot ersättning. Med ersättning avses enligt 2 kap. 12 § POL ersättning i någon form som tillgodoräknas eller betalas ut till en säljare avseende den berörda verksamheten och vars belopp plattformsoperatören känner till eller rimligen kan förväntas känna till. Ersättningen innefattar inte eventuella avgifter, provisioner eller skatter som den rapporteringsskyldiga plattformsoperatören har hållit inne eller tagit ut. Med belopp i detta sammanhang avses en vid betydelse vilket innebär att det är ersättning i pengar så väl som värde av det som säljaren tar emot.7 Här tillkommer således en förutsättning för att plattformsoperatören ska bli rapporteringsskyldig, nämligen att plattformsoperatören känner till eller rimligen kan förväntas känna till den ersättning som utbetalas till säljaren.

Enligt OECD är omständigheter som talar för att en plattformsoperatör känner till, eller rimligen kan förväntas känna till ersättningen, exempelvis när plattformsoperatören håller inne eller erhåller en avgift eller provision i förhållande till de belopp som betalas av användare till säljaren för en berörd aktivitet.8 Det finns dock andra situationer då det skulle vara rimligt känt för plattformsoperatören. Till exempel skulle ersättningen vara rimlig att känna till när plattformsoperatören påtar sig avtalsförpliktelser med avseende på tillhandahållandet av den berörda aktiviteten som ger upphov till ersättning gentemot en viss användare. Detta skulle inkludera fall där plattformsoperatören åtar sig att tillhandahålla återbetalning eller andra former av köparskydd med avseende på den relevanta transaktionen. På samma sätt skulle det också anses rimligt att känna till ersättningen när plattformsoperatören tillhandahåller en funktion som kommunicerar avtalsvillkoren mellan användaren och säljaren med avseende på de berörda verksamheterna, inklusive beloppet för den underliggande ersättningen. Bedömningen för om plattformen har kännedom om, eller kan förväntas att rimligen ha kännedom om ersättningen får således ske genom bedömningen om plattformsoperatörens affärsmodell är sådan att den tillhandahåller en synlighet över ersättningen, dvs. om plattformsoperatören har mekanismer på plats för att spåra och rapportera ersättning relaterade till berörda verksamheter. Här kan ifrågasättas om automatiserade system eller algoritmer kan eller bör utformas för att beräkna eller uppskatta ersättningen baserad på transaktionsdata och huruvida en sådan beräkning skulle kunna anses innebära att plattformsoperatören åtminstone rimligen kan anses känna till ersättningen. Det kan dock konstateras att det inte finns några krav att plattformsoperatören inför ytterligare rutiner för att få tillgång till ersättningen där denna inte tidigare är känd.

Att avgöra när en plattformsoperatör kan anses ha kännedom om eller rimlig kännedom om ersättningen kan således innebära flera praktiska och juridiska utmaningar. Som exempel kan nämnas komplexa kompensationsstrukturer såsom avgifter, rabatter eller varierande betalningsmodeller där det kan vara svårt att fastställa det exakta beloppet. Vidare kan aktualiteten för den data som är tillgänglig för plattformsoperatören vara avgörande. Förseningar i rapporteringen, felaktigheter i data eller luckor i transaktionsinformationen kan påverka operatörens möjlighet att ha exakt kunskap om ersättningen vilket i vissa fall skapar ett stort beroende av tjänsteleverantörer när plattformsoperatören inte själv äger den underliggande plattformen eller informationen som går att få fram vilket innebär att plattformsoperatören måste vara tydlig i sin kravställning för att säkerställa att all information som plattformsoperatören behöver ha för att fullgöra sin rapporteringsplikt går att få fram på att effektivt sätt. Det kan vidare konstateras att plattformsoperatörer ofta är verksamma över landsgränser. Möjligheten att känna till eller rimligen känna till ersättningen kompliceras i dessa fall av att växelkurser kan fluktuera, särskilt om det är en försening mellan transaktionen och plattformsoperatörens kännedom om valutakursen, samt att olika länder har olika lagar och ramverk för exempelvis avtal och tolkning av ersättningen och dess storlek. Det är också så att DAC7 inte specificerar att ersättningen måste vara känd av plattformsoperatören vid den tidpunkt då den berörda aktiviteten genomförs. Det kan finnas fall där plattformsoperatören bara har inblick över ersättningen vid den tidpunkt då betalningen görs. Likaså kan det finnas fall där ersättningen beräknas efter att de berörda aktiviteterna har tillhandahållits. Rapporteringsskyldigheter uppstår i båda dessa fall.

Avsnitt 1, punken 8 av Bilaga V till Direktiv 2021/514.

P. 16, Model Rules for Reporting by Platform Operators with respect to Sellers in the Sharing and Gig Economy.

P. 17, Model Rules for Reporting by Platform Operators with respect to Sellers in the Sharing and Gig Economy.

P. 21, Model Rules for Reporting by Platform Operators with respect to Sellers in the Sharing and Gig Economy.

Berörda verksamheter som omfattas av uppgiftsskyldigheten | Rättslig vägledning | Skatteverket, 2023-11-22.

Prop. 2022/23:5 om Rapportering och utbyte av upplysningar om inkomster genom digitala plattformar och vissa andra ändringar i EU:s direktiv om administrativt samarbete på direktskatteområdet, s. 226.

Model Rules for Reporting by Platform Operators with respect to Sellers in the Sharing and Gig Economy.

2.4 Rapporteringspliktiga säljare

Rapporteringsskyldigheten begränsas också genom att endast rapporteringspliktiga säljare ska omfattas av skyldigheten. Av 2 kap. 14 § POL framgår att med rapporteringspliktig säljare avses en säljare som inte är en undantagen säljare. En säljare definieras i 2 kap. 15 § POL som en användare av en plattform som vid något tillfälle under den rapporteringspliktiga perioden är registrerad på plattformen och utför en berörd verksamhet.

En säljare innebär således en fysisk person eller en enhet som är registrerad på plattformen för att utföra berörda verksamheter. Som exempel kan säljaren vara uthyraren av fast egendom, leverantören av en personlig tjänst, säljaren av (materiella) varor eller uthyraren av transportmedel, så länge denna är ansluten via en plattform till andra användare. Lagtexten ställer således ett krav på att säljarna registrerar sig på plattformen för att utföra berörda verksamheter och att denne således ingått ett avtal med plattformsoperatören för detta. Följaktligen, om ett företag genomför berörda verksamheter i eget namn direkt via sin egen webbplats eller applikation kan den inte betraktas som säljare eftersom den inte registrerat sig på webbplatsen i syfte att vara ansluten till användare.

Av 2 kap. 16 § POL framgår att med aktiv säljare avses en säljare som under den rapporteringspliktiga perioden tillhandahåller en berörd verksamhet och tillgodoräknas eller får ersättning utbetald med anledning av en berörd verksamhet. Det är således kopplingen till den berörda verksamheten som är avgörande för bestämmelsen. En säljare som inte tillhandahåller eller får betalt för berörd verksamhet är därför inte aktiv, även om säljaren skulle få betalt för någonting annat än berörd verksamhet.

​Av 2 kap. 17 § POL framgår också undantagna säljare som inte omfattas av regelverket. Med undantagna säljare avses en säljare 1) som är en myndighet, 2) som är en enhet vars aktier regelbundet handlas på en etablerad värdepappersmarknad (börsnoterade bolag), 3) som är en enhet för vilken plattformsoperatören har förmedlat uthyrningar av fast egendom avseende samma förtecknade egendom där antalet uthyrningar uppgår till fler än 2.000 under den rapporteringspliktiga perioden, eller 4) för vilken plattformsoperatören har förmedlat försäljning av varor vid färre än 30 tillfällen och för vilken den totala ersättningen som betalats ut eller tillgodoräknats inte överstigit 2.000 EUR under den rapporteringspliktiga perioden.

Syftet med undantaget är att minska mängden onödiga efterlevnadskostnader för verksamheter som antingen redan förväntas uppfylla sina skyldigheter och där det redan finns kontrollfunktioner.9 Som exempel kan nämnas storskaliga uthyrningar av fast egendom, såsom hotellkedjor. Problemet som uppstår i dessa situationer är dock att rapportering för uthyrning av fast egendom ska ske per fastighet, inte per säljare. Med en fastighet avses fastigheter belägna på samma gatuadress, som ägs av samma ägare och som hyrs ut på en plattform av samma säljare. Det innebär att även om det är fråga om samma säljare kan denna ha ett antal fastigheter varför en enskild bedömning ska göras per fastighet. Vidare definieras antalet uthyrningar som bokningar.10 Här riskerar därför många hotellkedjor att omfattas då bokningar kan ske i olika kanaler där plattformsoperatören enbart kan ha kännedom om de bokningar som sker på dennes plattform. Risken är således att mycket av sådan verksamhet som undantaget syftar till att träffa ändå kommer att omfattas av rapporteringsskyldigheten. Vidare omfattar undantaget för småskaliga försäljningar i punkten 4 enbart försäljning av varor. Övriga berörda verksamheter kommer således behöva rapporteras även om det sker vid färre tillfällen än 30 och understiger 2.000 EUR.

Definitionen av rapporteringspliktiga säljare ställer således höga krav på plattformsoperatören att säkerställa och verifiera vilka säljare som omfattas av rapporteringsskyldigheten och vilka som faller utanför. Definitionen innefattar kriterier som typen av tillhandahållna tjänster, transaktionströsklar och andra faktorer. Vidare uppkommer även krav på att det finns tekniska lösningar som säkerställer inhämtande av information på ett strukturerat och säkert sätt. Att implementera sådana lösningar kan innebära utmaningar när det gäller systemutveckling, integration och skalbarhet, särskilt för plattformar med ett stort antal användare.

Plattformsoperatören behöver också implementera en process för verifiering av den inhämtade informationen för att garantera att den är tillförlitlig, vilket åligger plattformsoperatören att säkerställa, samtidigt som hänsyn ska tas till hantering av känslig information som kräver att data kan samlas in, lagras och överföras på ett säkert sätt. Tillförlitligheten hos den information som samlas in från säljare är avgörande för korrekt rapportering. Felaktiga eller ofullständiga uppgifter kan leda till fel i rapporteringen, vilket kan leda till bristande efterlevnad och risk för sanktionsavgifter.

Sammanfattningsvis föreligger en rad utmaningar när det gäller att definiera, samla in information från och verifiera säljare som är föremål för rapporteringsskyldighet. Konsekvenserna av att inte ta itu med dessa utmaningar på ett effektivt sätt inkluderar juridiska och regulatoriska risker, operativ ineffektivitet och potentiell skada på plattformens rykte. Som ett resultat måste plattformsoperatörer investera i tekniska lösningar som innefattar både informationssäkerhetsåtgärder och efterlevnadsprocesser för att uppfylla sina skyldigheter och minska riskerna vilket leder till en stor administrativ börda och ökade kostnader i vart fall i implementeringsfasen.

Avslutningsvis kan noteras att säljare som använder plattformar och som omfattas av regelverket kanske inte alltid är helt medvetna om sina rapporteringsskyldigheter eller kan tillhandahålla fullständig information av det som efterfrågas. Att utbilda säljare och skapa medvetenhet om efterlevnadskrav är viktigt för korrekt rapportering. Att ta itu med dessa frågor kräver en kombination av tekniska lösningar och effektiv kommunikation mellan plattformsoperatören, säljarna och relevanta skattemyndigheter. Det är avgörande för plattformsoperatörer att hålla sig informerade om den juridiska utvecklingen, investera i säkra datahanteringssystem och etablera tydliga kommunikationskanaler med säljare för att navigera i komplexiteten som är förknippad med DAC7.

Prop. 2022/23:5 om Rapportering och utbyte av upplysningar om inkomster genom digitala plattformar och vissa andra ändringar i EU:s direktiv om administrativt samarbete på direktskatteområdet, s. 100.

Prop. 2022/23:5 om Rapportering och utbyte av upplysningar om inkomster genom digitala plattformar och vissa andra ändringar i EU:s direktiv om administrativt samarbete på direktskatteområdet, s. 226.

3 Avslutande kommentarer

Sammanfattningsvis understryker frågorna kring DAC7 och plattformsoperatörernas ansvar de komplexa utmaningar som beskattning av den digitala ekonomin utgör. Den digitala ekonomin verkar på en global skala och kräver nya regelverk för att säkert kunna definiera, implementera och upprätthålla skatteregler. Gränsöverskridande transaktioner, varierande affärsmodeller och olika regulatoriska miljöer bidrar till denna komplexitet. Plattformsoperatörer spelar en avgörande roll för att säkerställa efterlevnad av dessa skatteregler vilket innebär navigering i olika skattejurisdiktioner. De står samtidigt inför utmaningar när det gäller att definiera när en sådan rapporteringsskyldighet uppkommer, för vilka säljare och att därefter implementera tekniska lösningar och verifiera riktigheten och tillförlitligheten hos den insamlade informationen.

Samtidigt behöver skattemyndigheterna inom EU säkerställa att rapporteringskraven är harmoniserade så att globala aktörer behandlas konsekvent över jurisdiktionerna för att garantera rättvis behandling, transparens och lika villkor för företag som verkar internationellt samt för att förhindra dubbel efterlevnadsbörda. Utan denna harmonisering kommer globala aktörer kunna utsättas för flera och potentiellt motstridiga rapporteringskrav, vilket leder till en betydande administrativ börda.

När ett direktiv implementeras i nationell lagstiftning finns en risk att det tolkas på olika sätt i olika länder, vilket kan innebära en osäkerhet. Inkonsekventa rapporteringsskyldigheter eller olika tolkningar kan skapa hinder för gränsöverskridande transaktioner, vilket hindrar tillväxten och effektiviteten i den globala digitala ekonomin. Detta kan också försvåra ett effektivt internationellt samarbete mellan skattemyndigheterna.

För att navigera i den digitala beskattningens komplexitet bör plattformsoperatörer prioritera ett heltäckande tillvägagångssätt som integrerar regulatorisk efterlevnad, tekniska lösningar och proaktiv riskhantering. Detta inkluderar att, utöver att hålla sig informerad om lagstiftningsutvecklingen, investera i säkra och skalbara system och främja en kultur av efterlevnad och dataintegritet bland både operatörer och säljare. Vidare behöver skattemyndigheterna säkerställa en enhetlig tolkning av reglerna för att skapa förutsägbarhet och minska den administrativa bördan som påförs plattformsoperatörerna.

Avslutningsvis kan sägas att DAC7:s rapporteringsplikt är strategiskt utformad för att öka skattetransparensen och ge nationella skattemyndigheter omfattande information om säljarnas aktiviteter på digitala plattformar. Genom att tvinga plattformsoperatörer att tillhandahålla detaljerad information om säljare, inklusive avtalsvillkor och underliggande ersättning, ger DAC7 skattemyndigheterna nödvändiga verktyg för att identifiera och beskatta ett stort antal transaktioner som hittills varit obeskattade och säkerställer att inkomster som genereras på sådana plattformar inte oavsiktligt lämnas utanför beskattningsområdet. Denna expansion hjälper till att ta itu med de utmaningar som den digitala ekonomins unika egenskaper innebär och bidrar till en mer rättvis fördelning av skatteansvar. Denna ökade transparens kommer också i stor del att fungera avskräckande, vilket gör det mer utmanande för företag och privatpersoner att manipulera systemet till sin fördel. Det förbättrade informationsutbytet ökar också skattemyndigheternas övergripande förmåga att snabbt anpassa sig till de digitala affärsmodellernas utveckling. Sammanfattningsvis framstår DAC7 inte bara som ett svar på utmaningarna från den digitala ekonomin utan som en proaktiv strategi för att bekämpa skatteundandragande och osund konkurrens.

Linnéa Ekblad är verksam som skattejurist vid BDO i Göteborg.