2024-03-13

Uppdaterade etikregler från FAR

Stor revision av EtikR 3 Skattetjänster med en tydligare röd tråd från antagande till avslut av ett uppdrag. Dessutom ett flertal anpassningar till Etikkoden, ISQM och revisorsförordningen av andra rekommendationer och uttalanden.

Ändringarna i EtikR 3 Skattetjänster innebär bl.a. ökade krav på kvalitet och dokumentation, dels avseende medlemmars rådgivning där både krav på professionell kompetens och omsorg införts, dels krav på att analysen till grund för rådgivningen ska dokumenteras och sparas i tio år. Det ska nu tydligt framgå av uppdragsavtalet vilken tidsperiod eller fråga uppdragsavtalet gäller för, samt vilken prissättning som ska tillämpas. Avsnittet om deklarationstjänster har setts över och strukturerats om. Därutöver är rekommendationen anpassad till ISQM 1 och 2 och det tydliggörs att medlemmar ska ha goda rutiner för efterlevnaden av reglerna om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

EtikU 9 Revisorns kommunikation med styrelse och revisionsutskott i företag av allmänt intresse i frågor om revisorns opartiskhet och självständighet har fått ett nytt avsnitt med tillägg av relevanta regler från IESBA:s Etikkod Avsnittet behandlar när revisionsföretaget ska kontakta styrelsen i ett företag av allmänt intresse samt exempel på vilken information som kan lämnas till styrelsen när ett revisionsföretag utför revisionstjänster och accepterar ett uppdrag som inte är ett bestyrkandeuppdrag för samma bolag. Därutöver har vissa mindre justeringar och omflyttningar skett.

I EtikU 13 Revisorsrotation har vissa  avsnitt strukits, däribland text, noter och Q&A kopplat till övergångsbestämmelserna då dessa spelat ut sin roll. En ny Q&A om byrårotation i en svensk EU-PIE utifrån EU:s revisorsförordning har lagts till. Ordlistan har justerats så att vissa definitioner överensstämmer bättre med Etikkoden.

EtikU 3 Allmänt om medlems yrkesutövning och särskilt om arvode har uppdaterats med information om Standard för kommunal räkenskapsrevision (KISA) och vilken god sed i övrigt som ska iakttas. Därutöver har vissa förtydliganden och uppdaterade hänvisningar till Etikkoden genomförts.

EtikU 6 Redovisningsjäv i vissa företag (byråjäv) och EtikU 14 EU:s förordning om revision av företag av allmänt intresse – arvodesbegränsningar och förbjudna tjänster har båda fått mindre ändringar och språkliga justeringar.

Ändringarna trädde i kraft den 1 mars och du som vill se i detalj vad som är ändrat kan ta hjälp av jämförelsefilerna som finns under ändringsförteckningen.

Här kan du ta del av FAR:s etikregler
Vad vill du lära dig mer om?

Aktuella kurser hos FAR

Det ska vara enkelt att utvecklas, därför har vi utbildningar och flexibla kurser på grund- eller specialistnivå, som utförs både fysiskt och online.

Se alla kurser här
Kurser inom

Redovisning

FAR har ett av marknadens största kursutbud för dig som kontinuerligt behöver kompetensutveckling inom redovisningsområdet.

Se alla kurser här
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här