Definition

Kapitalandelslån är ett lån som ett aktiebolag tar upp med villkor att återbetalningen är helt eller delvis beroende av bolagets ekonomiska resultat, det vill säga återbetalningen sker på annat sätt än med ett nominellt eller indexerat belopp.

Eftersom återbetalningen (amorteringen) är beroende av bolagets framgång liknar kapitalandelslån aktier. Det är alltså en mellanform mellan aktie och skuld som, till skillnad mot bolagets normala skulder, regleras i aktiebolagslagen tillsammans med Vinstandelslån.

Kapitalandelslån var tidigare förbjudet. En tidig variant av kapitalandelslån kallades participatingdebenture och skapades av Aktiebolag Kreuger & Toll AB. Lånen ledde till en av Sveriges mest kända finanskrascher och var därefter förbjudna fram till 2006.

Beslut och form

Beslut om att ta upp ett kapitalandelslån ska fattas av bolagsstämman. Stämman kan även ge styrelsen rätt att besluta om ett sådant lån. En sådan fullmakt får inte sträcka sig längre än till nästa årsstämma, på samma sätt som fullmakt för styrelsen att besluta om en nyemission av aktier. Ett lån som tas upp utan rätt beslutsordning är ogiltigt.

Amorteringsvillkoret som regleras i lagen är att återbetalningen ska öka om bolagets vinst eller utdelning ökar. Det innebär att lånet kan vara beroende antingen av bolagets redovisade resultat eller av den utdelning som en bolagsstämma beslutar. Korrelationen ska vara positiv. Till exempel omfattas inte en återbetalning som ökar när vinsten minskar. Återbetalning som är beroende av faktorer näraliggande vinst och utdelning, till exempel bolagets aktiers kursutveckling eller bolagets finansiella ställning, omfattas inte av regleringen.

En fordringsägare har ställning som en borgenär och har inte någon rätt till inflytande eller aktierättigheter i bolaget.

Lagar och regler

11 kap. 11 § aktiebolagslagen (2005:551)