Definition

Styrelseutskott, som även kan kallas styrelsekommitté, är ett permanent eller temporärt organ i bolaget som styrelsen tillsatt.

Det är styrelsens arbetsuppgift att svara för hur bolaget är organiserat och i det ligger även att organisera styrelsearbetet. Det är upp till styrelsen hur man vill ordna sina arbetsuppgifter och det kan vara effektivt att ta hand om vissa frågor i mindre grupper, till exempel ett företagsförvärv som kräver fortlöpande styrning och beslutsfattande.

Det finns två permanenta utskott som ska finnas i börsbolag:

  • Revisionsutskott (endast i börsbolag)

  • Ersättningsutskott

När en styrelse har inrättat styrelseutskott behöver de inordnas i de arbetsinstruktioner som styrelsen ska fastställa. Det rör sig dels om Arbetsordning för styrelsen, dels VD-instruktion. I publika aktiebolag ska styrelsen upprätta en skriftlig instruktion för arbetsfördelningen mellan å ena sidan styrelsen och å andra sidan styrelseutskotten och verkställande direktören. Styrelsen måste ta hänsyn till reglerna om Delegering av styrelseuppgifter.

Det är även tänkbart, men osmidigt, att styrelseutskott bildas genom en bestämmelse i bolagsordningen som innebär att styrelsen permanent ska ha en särskild organisation för sina arbetsuppgifter.

Lagar och regler

8 kap. 4, 46 b och 49 a §§ aktiebolagslagen (2005:551)

7.3 Svensk kod för bolagsstyrning