Fråga om dispens från budplikt (Santosh Jain – Pantaluren)

Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av Kollegiet för svensk bolagsstyrnings takeover-regler för vissa handelsplattformar.

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Santos Jain dispens från den budplikt som skulle uppkomma till följd av att Santos Jain deltar i den planerade apportemissionen i Pantaluren Group AB. Dispensen gäller på villkor att:

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Pantaluren Group AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Santos Jain högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av Santos Jain.

Om Santos Jain förvärvar ytterligare aktier i Pantaluren Group AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

[Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras. Det åligger sökanden att i förväg underrätta nämnden om tidpunkten för offentliggörande av transaktionen, så att uttalandet kan offentliggöras i samband därmed.]

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 8 februari 2019 en framställning från Advokatfirman Glimstedt på uppdrag av Santosh Jain (bosatt i Storbritannien). Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Aktierna i Pantaluren Group AB (”Bolaget”), org.nr 559026-5566, handlas på NGM Nordic MTF. Bolaget bedriver parti- och detaljhandel inom elektronik, främst mobiltelefoner.

Bolaget har den 30 januari 2019 tecknat ett avtal med Santosh Jain om förvärv av samtliga aktier i det av Santosh Jain helägda bolaget Mediacle Ltd. Mediacle är ett bolag baserat i Storbritannien som erbjuder digitala tjänster inom främst iGaming och IT-marknadsföring. Förvärvet avses till största delen genomföras genom en apportemission där Santosh Jain erhåller betalning för aktier i Mediacle i form av 10 592 899 nyemitterade aktier i Bolaget. Efter genomförd apportemission kommer Santosh Jain äga aktier motsvarande 87,60 procent av kapitalet och rösterna i Bolaget. Därigenom uppkommer budplikt för Santosh Jain, dvs. en skyldighet att lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i Bolaget.

Förvärvet är villkorat dels av att bolagsstämman i Bolaget godkänner förvärvet och därmed beslutar om ovanstående apportemission, dels av att Aktiemarknadsnämnden lämnar dispens från budplikten i enlighet med denna ansökan. Bolaget har för avsikt att ge aktieägarna på den bolagsstämma i Bolaget som kommer att besluta om förvärvet och apportemissionen fullständig information om dels motiven till förvärvet, dels hur stor kapital- respektive röstandel som Santosh Jain kommer att erhålla i Bolaget vid genomförd apportemission. Bolagets styrelse gör bedömningen att förvärvet genomförs på marknadsmässiga villkor och avser även inhämta ett värderingsutlåtande avseende värdet på Mediacle som ska presenteras för aktieägarna i god tid före den bolagstämma där transaktionen ska behandlas.

Hemställan

Santosh Jain hemställer mot bakgrund av ovanstående att Aktiemarknadsnämnden medger honom undantag från den budplikt som uppkommer till följd av hans deltagande i apportemissionen.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2018-04-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på NGM Nordic MTF.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på NGM Nordic MTF i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att nämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

I det nu aktuella fallet avser Santos Jain att teckna aktier i Bolaget i sådan utsträckning att budplikt uppkommit enligt punkten III.1 i takeover-reglerna. Aktierna i fråga utgör betalning för aktier i bolaget Mediacle.

Enligt nämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- och röstandel som Santos Jain därigenom kan komma att uppnå. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda och i linje med nämndens praxis (se bl.a. AMN 2018:27) ska Santos Jain ansökan om dispens från budplikt, under ovan angivna förutsättningar, bifallas.