Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna JOOL Invest AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade och i framställningen beskrivna emissionen i Pegroco Invest AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför den eller de bolagsstämmor i Pegroco Invest AB som ska besluta om emissionen informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som JOOL Invest AB högst kan få genom att teckna aktierna ifråga, samt att

  2. besluten biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av JOOL Invest AB.

Om JOOL Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Pegroco Invest AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 6 mars 2023 en framställning från Setterwalls Advokatbyrå på uppdrag av JOOL Invest AB, org.nr 556760-7964 (”Bolaget”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs följande.

1. Bakgrund

1.1Pegroco Invest AB, org.nr 556727-5168 (”Pegroco”) är ett publikt aktiebolag med två olika aktieslag i form av stamaktier med en röst per aktie och preferensaktier med en tiondels röst per aktie. Pegrocos preferensaktier är noterade på Nasdaq First North Growth Market. Pegroco har vid ansökningstillfället ett aktiekapital om 1.332.198,99 kronor fördelat på 44.406.633 aktier, varav 1.600.000 aktier är preferensaktier och resterande 42.806.633 är stamaktier.

1.2Bolaget äger cirka 85,4 procent av aktierna i JOOL Capital Partner AB. Resterande aktier i JOOL Capital Partner AB ägs av vissa minoritetsägare (”Minoritetsägarna i JOOL Capital Partner”). JOOL Capital Partner AB är i sin tur majoritetsägare i dotterbolagen JOOL Securities AB, JOOL Corporate Finance AB, JOOL Securities Oy, JOOL Securities AG samt Kommerserådet Förvaltning AB (”Dotterbolagen”). Resterande aktier i Dotterbolagen ägs av vissa minoritetsägare (”Minoritetsägarna i Dotterbolagen”). Pegroco avser att förvärva samtliga aktier i Dotterbolagen (”Transaktionen”). Transaktionen kommer genomföras enligt vad som framgår nedan.

1.3JOOL Capital Partner AB kommer genomföra en sakutdelning genom vilken Bolaget och Minoritetsägarna i JOOL Capital Partner erhåller samtliga av JOOL Capital Partner AB:s aktier i Dotterbolagen. Bolaget kommer därmed erhålla cirka 85,4 procent och Minoritetsägarna i JOOL Capital Partner kommer erhålla cirka 14,6 procent av JOOL Capital Partner AB:s innehav i Dotterbolagen.

1.4Pegroco kommer bilda två helägda aktiebolag, här benämnda som Köparbolag 1 och Köparbolag 2. Köparbolag 1 kommer förvärva samtliga aktier i JOOL Corporate Finance AB, och Köparbolag 2 kommer förvärva samtliga aktier i övriga Dotterbolag. Transaktionen kommer genomföras genom att respektive köparbolag utfärdar reverser till säljarna av de aktier som varje köparbolag förvärvar. Köparbolag 1 kommer därmed utfärda reverser motsvarande köpeskillingen för aktierna i JOOL Corporate Finance AB till aktieägarna i JOOL Corporate Finance AB, i förhållande till respektive aktieägares innehav i detta bolag. Köparbolag 2 kommer i sin tur utfärda reverser motsvarande köpeskillingen för aktierna i övriga Dotterbolag till dessa bolags aktieägare, i förhållande till respektive aktieägares innehav.

1.5Efter att reverserna har utfärdats kommer Pegroco att inträda som gäldenär för respektive skuld enligt reverserna. Betalning av skulden enligt reverserna kommer därefter att erläggas av Pegroco genom en kvittningsemission av totalt 41 410 268 stamaktier i Pegroco till Bolaget, Minoritetsägarna i JOOL Capital Partner samt Minoritetsägarna i Dotterbolagen till en teckningskurs om 17,40 kronor per stamaktie (”Vederlagsaktierna”). Vederlagsaktierna fördelas mellan Bolaget, Minoritetsägarna i JOOL Capital Partner och Minoritetsägarna i Dotterbolagen pro rata i förhållande till respektive parts innehav i Dotterbolagen. Parternas bedömning är att Transaktionen kommer genomföras på marknadsmässiga villkor med en teckningskurs som motsvarar marknadsvärdet av Vederlagsaktierna.

1.6Fullföljande av Transaktionen kommer bland annat vara villkorat av att bolagsstämman i Pegroco godkänner Transaktionen (innefattande kvittningsemissionen). Ett sådant godkännande kräver att aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman röstar för förslaget. Aktieägarna i Pegroco kommer alltså att ges tillfälle att ta ställning till förvärven av Dotterbolagen samt genomförandet av kvittningsemissionen på bolagsstämman. Vidare kommer aktieägarna i Pegroco att informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Bolaget högst kan få genom att förvärva sin andel av Vederlagsaktierna. Eftersom Bolaget vid tillfället för stämman inte kommer äga några aktier i Pegroco, kommer Bolaget inte kunna utöva något röstinflytande över emissionsbeslutet.

1.7Kollegiet för svensk bolagsstyrning har den 1 januari 2021 utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”). Efter emissionen av Vederlagsaktierna kommer Bolaget, utifrån nu gällande antal aktier, inneha cirka 41,26 procent av antalet aktier samt cirka 41,18 procent av antalet röster i Pegroco. Genom förvärvet av Vederlagsaktierna kommer Bolagets ägande i Pegroco därmed att överstiga tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Pegroco, och därmed omfattas av reglerna för budplikt enligt punkt III.1 i takeover-reglerna.

1.8Av praxis från Aktiemarknadsnämnden följer att dispens från budplikt tidigare regelmässigt har medgetts i fall där budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apport- eller kvittningsemission.

Hemställan

Mot bakgrund av ovan angivna omständigheter hemställer Bolaget att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från den budplikt som enligt punkt III.1 i takeover-reglerna kommer uppkomma vid Bolagets förvärv av Vederlagsaktierna.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

Nämndens ovan nämnda praxis omfattar även kvittningsemissioner (jfr bl.a. AMN 2022:35).

I det nu aktuella fallet ska Bolaget förvärva aktier i Pegroco i sådan utsträckning att budplikt kan uppkomma enligt punkten III.1 i takeover-reglerna. Aktierna som ska förvärvas i en kvittningsemission utgör i praktiken betalning för aktier i Bolagets dotterbolag (Dotterbolagen). Förutsättningar föreligger därmed för att, på sedvanliga villkor, medge Bolaget dispens.