Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AA och BB undantag från den budplikt som kan uppkomma om de tecknar sin pro rata-andel i den aktuella företrädesemissionen av units i Augeo Group AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, AA och BB undantag från den budplikt som kan uppkomma om Social Assets Intl. AB infriar sitt garantiåtagande genom att teckna units i emissionen, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Augeo Group AB som ska godkänna garantiåtagandet informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som AA och BB, direkt och indirekt via Social Assets Intl. AB, högst kan få genom arrangemanget, inklusive garantiersättningen, samt att

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av AA, BB och Social Assets Intl. AB.

Dispensen omfattar även de aktier som AA, BB eller Social Assets Intl. AB kan komma att erhålla genom utnyttjande av de teckningsoptioner som ingår i de units som tecknas i emissionen.

Om AA, BB eller Social Assets Intl. AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin sammanlagda röstandel i Augeo Group AB uppkommer budplikt för AA och BB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 5 juni 2023 en framställning från Qap Legal Advisors på uppdrag av Social Assets Intl. AB, org.nr 559392-0639 (”Social Assets”), samt AA, personnr [utelämnat] (”AA”) och BB, personnr [utelämnat] (”BB”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

1 Bakgrund

1.1Augeo Group AB, org.nr 559022-4506 (”Augeo”) är ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Spotlight Stock Market. Alla aktier är av samma slag och varje aktie berättigar innehavaren till en röst. I bolaget finns 182.803.426 aktier.

1.2Bolagets nuvarande verksamhetsföremål är att förvärva och vidareutveckla främst digitala och hållbara framtidsbolag. Bolaget genomför dock just nu en fusion genom absorption av det helägda dotterbolaget Vaxxa AB, org.nr 559157-6912, och kommer därefter att ha samma verksamhetsföremål som dotterbolaget.

1.3AA äger per dagen för denna ansökan 24.260.000 aktier i Augeo, motsvarande cirka 13,27 procent av samtliga aktier i bolaget. BB äger per dagen för denna ansökan 22.077.582 aktier i Augeo, motsvarande cirka 12,08 procent av samtliga aktier i bolaget.

Bolaget har kallat aktieägarna till bolagsstämma den 20 juni 2023 för att bland annat besluta om en företrädesemission. Bolaget ska emittera högst (i) 1.828.034.260 aktier, (ii) 914.017.130 teckningsoptioner av serie TO 5 och (iii) 914.017.130 teckningsoptioner av serie TO 6 (dvs. högst 1.828.034.260 teckningsoptioner sammanräknat) i form av utgivande högst 182.803.426 s.k. units med företrädesrätt för befintliga aktieägare att teckna units i förhållande till det antal aktier innehavarna äger (primär företrädesrätt) där varje befintlig aktie ger rätt till teckning av en unit, varvid en unit består av tio nyemitterade aktier, fem teckningsoptioner av serie TO 5 och fem teckningsoptioner av serie TO 6. Aktier som inte tecknas med primär företrädesrätt ska erbjudas samtliga aktieägare (sekundär företrädesrätt). Även andra än de som har företrädesrätt till teckning kommer att erbjudas möjlighet att teckna units utan företrädesrätt. Slutligen ska units som inte tecknas enligt ovan tecknas av emissionsgaranter.

1.4Totalt antal aktier i bolaget kan som högst uppgå till 2.010.837.686 efter företrädesemissionen.

1.5Emissionskursen ska vara 0,05 SEK per unit, motsvarande en teckningskurs per aktie om 0,005 SEK. Teckningsoptionerna ges ut vederlagsfritt. För det fall emissionen tecknas fullt ut kommer bolaget tillföras en emissionslikvid om cirka 9,1 MSEK före emissionskostnader. Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas för teckning av nya aktier kommer bolaget att tillföras ytterligare cirka 12,6 MSEK före emissionskostnader.

1.6Bolaget har inför företrädesemissionen ingått avtal om emissionsgarantier om 7,3 MSEK, motsvarande cirka 80 procent av den totala emissionslikviden. En av emissionsgaranterna är Social Assets vars garanti uppgår till 6,3 MSEK (”Garantibeloppet”), motsvarande cirka 70 procent av den totala emissionslikviden. Behöver emissionsgarantierna tas i anspråk sker detta pro rata i förhållande till garanterat belopp.

Social Assets startades år 2022 och äger idag inte några aktier i Augeo. Social Assets planerade verksamhet är att bedriva konsultverksamhet och e-handel med hushållsartiklar, tillhandahålla finansiering till entreprenörer och agera som inkubator inom segmentet samt äga och förvalta fast och lös egendom och därmed förenlig verksamhet. Någon operativ verksamhet bedrivs i dagsläget inte i Bolaget. Social Assets har i dagsläget inga innehav i andra bolag. Aktierna i Social Assets ägs till 50 procent vardera av AA och BB. Något aktieägaravtal föreligger inte mellan AA och BB avseende ägandet av aktierna i Social Assets.

1.7Vid fullt infriande av garantiåtagandet kommer Social Assets att teckna 1.260.000.000 aktier i emissionen (dvs. 126.000.000 units), vilket kommer motsvara cirka 62,66 procent av samtliga utgivna aktier i bolaget efter emissionen förutsatt att denna tecknas fullt ut. Garantin kan dock endast tas i anspråk för det fall företrädesemissionen inte blir tecknad till 7,3 MSEK av aktieägarna eller andra med eller utan företrädesrätt. Uppgår således teckningsgraden i emissionen till 80 procent genom teckning av aktieägarna eller andra med eller utan företrädesrätt faller alltså Social Assets garantiåtagande. Ett infriande av Social Assets avseende sitt garantiåtagande skulle således innebära att emissionen har tecknats till högst 80 procent. Totalt antal aktier i bolaget kommer i sådant fall att uppgå till 1.645.230.834 efter emissionen. Social Assets kapital- och röstandel kommer då, vid fullt infriande av garantiåtagandet, att motsvara cirka 76,59 procent av samtliga utgivna aktier i bolaget.

1.8För garantiåtagandet kommer Social Assets, oavsett om garantiåtagandet infrias eller inte, att erhålla en garantiersättning om 1.260.000 SEK, motsvarande 20 procent av garantibeloppet. Garantiersättningen ska i enlighet med ingånget avtal om emissionsgaranti erläggas i form av units genom att Social Assets fordran på garantiersättningen kvittas mot units i en riktad emission (på samma villkor som i företrädesemissionen) som avses beslutas av styrelsen med stöd av ett särskilt bemyndigande kort efter företrädesemissionen, förutsatt att årsstämman röstar för ett sådant föreslaget bemyndigande. Härigenom kommer alltså Social Assets att erhålla ytterligare aktier (samt teckningsoptioner) utöver vad som anges i punkten ovan för det fall garantiåtagandet infrias. Samma typ av ersättning utgår även till övriga emissionsgaranter.

1.9Bolaget har inte erhållit några teckningsförbindelser inför företrädesemissionen men AA och BB har meddelat att de har för avsikt att helt eller delvis teckna sina respektive pro rata-andelar i emissionen. För det fall AA tecknar sin pro rata-andel fullt ut kommer han att teckna 242.600.000 aktier och lika många teckningsoptioner (dvs. 24.260.000 units). För det fall BB tecknar sin pro rata-andel kommer han att teckna 220.775.820 aktier och lika många teckningsoptioner (dvs. 22.077.582 units).

1.10Om inte företrädesemissionen tecknas upp till 7,3 MSEK, motsvarande cirka 80 procent av den totala emissionslikviden, och Social Assets tvingas infria sitt garantiåtagande, riskerar Social Assets att uppnå ett aktieinnehav som representerar minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Hur stort innehavet i slutändan blir beror på i vilken utsträckning bolagets aktieägare väljer att utnyttja sin företrädesrätt och i vilken utsträckning aktier tecknas utan företrädesrätt.

2 Budplikt

2.1Om Social Assets infriar sitt garantiåtagande enligt vad som beskrivits ovan och senare även tecknar aktier genom utnyttjande av teckningsoptioner som innefattas i utgivna units kan Social Assets röstandel i Augeo komma att uppgå till minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget, vilket skulle medföra skyldighet för Social Assets att lämna ett budpliktsbud i enlighet med punkten III i takeover-reglerna, något som Social Assets vill undvika. Social Assets ansöker därför om undantag från den budplikt som kan komma att uppkomma på grund av ovan.

2.2Aktieägarna i Augeo har inför årsstämman informerats om Social Assets garantiåtagande och kommer inför årsstämman att informeras närmare om den högsta kapital- och röstandel som Social Assets skulle kunna få genom att (i) garantiåtagandet infrias, (ii) garantiersättningen erhålls i form av units samt (iii) teckningsoptioner utnyttjas för aktieteckning. Vidare ska emissionsbeslutet på årsstämman biträdas av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Social Assets.

3 Närståendeförhållande

3.1Aktierna i Social Assets ägs, som framgått ovan, till 50 procent vardera av AA och BB som också äger aktier i Augeo. Efter att Social Assets ingick avtal om emissionsgaranti har fråga uppkommit om ett närståendeförhållande enligt punkten I.3 i takeover-reglerna skulle kunna anses föreligga mellan AA, BB och Social Assets, och om detta i sådant fall medför skyldighet för AA och/eller BB eller annan möjlig ägarkonstellation att lämna ett budpliktsbud för det fall att vissa eller samtligas innehav ska läggas samman och det gemensamma innehavet därefter uppgår till minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Hemställan

I framställningen hemställs att Aktiemarknadsnämnden ger besked om huruvida Social Assets, AA och BB ska anses vara närstående till varandra enligt bestämmelserna i punkten I.3 i takeover-reglerna och om budplikt uppkommer för AA och/eller BB, eller sådan annan ägarkonstellation som AMN finner, för det fall det konstateras att deras sammanlagda röstandel kommer uppgå till minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Agueo efter företrädesemissionen om Social Assets infriar sitt garantiåtagande samt att nämnden, med hänvisning till nämndens långvariga praxis avseende dispens vid deltagande med pro rata-andel i företrädesemissioner samt vid emissionsgarantier, medger undantag från den budplikt som sålunda eventuellt uppkommer.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Regler om budplikt finns i avsnitt III. Reglerna är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Spotlight i sådan omfattning att kontroll uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Budplikt inträder enligt punkten III.1 när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt punkten I.3, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier. Av punkten I.3 d) framgår att som närstående ska anses den med vilken har träffats en överenskommelse om att genom ett samordnat utövande av rösträtten inta en långsiktigt gemensam hållning i syfte att uppnå ett bestämmande inflytande över bolagets förvaltning.

I det nu aktuella fallet äger AA och BB var för sig aktier som representerar 13 procent respektive 12 procent av röstetalet för samtliga aktier i Agueo. De ska teckna sina pro rata-andelar i den aktuella företrädesemissionen i Agueo. AA och BB äger också till lika delar bolaget Social Assets, som avser att garantera en betydande del av emissionen. Social Assets bedriver för närvarande inte någon annan verksamhet. Enligt nämndens mening ska AA och BB anses vara närstående enligt punkten I.3 d) i takeover-reglerna, jfr bl.a. AMN 2008:26. För det fall AAs och BBs deltagande pro rata i emissionen, i förekommande fall tillsammans med att Social Assets infriar sitt garantiåtagande, resulterar i ett sammanlagt aktieinnehav som representerar minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Aguero uppkommer således budplikt för AA och BB.

I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag från budplikt anförts bland annat att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Nämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut i fråga om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

Under dessa förutsättningar och på sedvanliga villkor ska ansökan om dispens från den budplikt bifallas.