I den offentliggjorda versionen har bakgrundsbeskrivningen i den ursprungliga framställningen sammanfattats i ett kortare avsnitt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 september 2023 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå på uppdrag av Heimstaden AB. Framställningen rör god sed på aktiemarknaden vid en närståendetransaktion.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Bakgrund och transaktionsstruktur

[Heimstaden äger samtliga aktier i det isländska bolaget Heimstaden ehf. (tidigare företagsnamn Heimavellir hf.) ("Heimstaden Island") som är ett isländskt fastighetsbostadsbolag med ett totalt bestånd av lägenheter om för närvarande cirka 1.720 stycken plus pågående byggnation av cirka 40 stycken.

Bolaget överväger att ingå ett aktieöverlåtelseavtal ("Aktieöverlåtelseavtalet") med Fredensborg (eller någon av dess direkta eller indirekta dotterbolag) avseende en överlåtelse av samtliga Bolagets aktier i Heimstaden Island ("Transaktionen"). Transaktionen avses genomföras på så sätt att Heimstaden genom Aktieöverlåtelseavtalet överlåter samtliga aktier i Heimstaden Island för en total köpeskilling om cirka 2,45 mdr SEK, varav cirka SEK 1,5 miljarder erläggs vid tillträdet i Transaktionen och resterande summa utfaller i enlighet med Aktieöverlåtelseavtalets bestämmelser i form av en uppskjuten köpeskilling.]

Övrigt

Transaktionen skulle utgöra en sådan transaktion som enligt Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:25 kräver att en ordning som i allt väsentligt motsvarar 16 a kap. aktiebolagslagen (2005:551) (”ABL”) tillämpas. Heimstaden gör bedömningen att de undantag från att tillämpa en beslutsordning som i allt väsentligt överensstämmer med 16 a kap. ABL inte är tillämpliga på Transaktionen.

En liknande fråga har tidigare prövats av Aktiemarknadsnämnden i AMN 2020:51 samt 2022:30. I AMN 2020:51, som rörde Heimstadens förvärv av Heimstaden Island från Fredensborg, var situationen i korthet sådan att Heimstaden hade för avsikt att genomföra en transaktion bestående av ett förvärv av Heimstaden Island från sin huvudägare Fredensborg, som var sådan att bolaget behövde tillämpa beslutsförfarandet i 16 a kap. ABL från ett god sed-perspektiv. Bland annat med hänvisning till att Heimstaden hade en så annorlunda aktiestruktur med en huvudägare som ägde samtliga stamaktier (onoterade) och att de på Nasdaq First North Growth Market noterade preferensaktierna endast representerade en begränsad del av rösterna i Bolaget, bedömde Aktiemarknadsnämnden att Heimstaden i det aktuella fallet inte behövde stämmobehandla transaktionen. Bolaget behövde dock inhämta en fairness opinion och upprätta en redogörelse enligt 16 a kap. 7 § andra stycket ABL samt publicera detta på Heimstadens hemsida i samband med att transaktionen offentliggjordes. Aktiemarknadsnämnden gjorde samma bedömning i 2022:30, som var en transaktion som rörde ett potentiellt förvärv av del av ett bolag från Heimstadens huvudägare Fredensborg. Transaktionen som avsågs i 2022:30 kom dock aldrig att genomföras.

Vid tiden för 2020:51-uttalandet representerade stamaktierna cirka 84,93 % av kapitalet och cirka 98,26 % av rösterna, medan preferensaktierna representerade cirka 15,07 % av kapitalet och cirka 1,74 % av rösterna. Vid tidpunkten för 2022:30-uttalandet, efter en emission av preferensaktier i maj/juni 2021, representerade stamaktierna cirka 95,75 % av rösterna och cirka 69,26 % av kapitalet. Så som angavs i AMN 2020:51 övervägde Heimstaden i samband med den transaktion som var aktuell i det uttalandet, att göra en aktiesplit och inlösen, varefter stamaktierna skulle komma att motsvara cirka 62,83 % av kapitalet och cirka 94,41 % av rösterna och preferensaktierna cirka 37,17 % av kapitalet och 5,59 % av rösterna. Aktiemarknadsnämnden uttalade i 2020:51 att nämndens bedömning hade varit densamma i det ärendet även om dessa åtgärder hade genomförts. Aktiesplit:en och inlösen som omtalades i 2020:51 genomfördes aldrig, utan i stället genomfördes den tidigare nämnda nyemissionen av preferensaktier i maj/juni 2021. För närvarande är andelen kapital och röster mellan stamaktierna och preferensaktierna densamma som vid tidpunkten för 2022:30-uttalandet. Så omständigheterna är i allt väsentligt oförändrade jämfört med vid ansökan avseende såväl AMN 2020:51 som AMN 2022:30.

Hemställan

I framställningen hemställs, med hänvisning till ovanstående, att Aktiemarknadsnämnden uttalar att det under de beskrivna speciella förhållanden skulle förenligt med god sed att genomföra Transaktionen utan att en beslutsordning som i allt väsentligt motsvarar 16 a kap. ABL tillämpas förutom att Heimstaden i samband med att Transaktionen offentliggörs, publicerar ett yttrande på dess hemsida i enlighet med 16 a kap. 7 § andra stycket ABL (inklusive en så kallad fairness opinion över Transaktionen).

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden ska verka för god sed på den svenska aktiemarknaden. Nämnden kan pröva frågor på eget initiativ eller efter framställning.

I initiativuttalandet AMN 2012:05 behandlade nämnden frågor rörande god sed på aktiemarknaden vid närståendetransaktioner i svenska aktiebolag, vilkas aktier var upptagna till handel på en reglerad marknad eller föremål för handel på handelsplattformarna First North, NGM Nordic MTF eller Spotlight Stock Market. Uttalandet innebar bl.a. att beslut om närståendetransaktioner av viss storlek skulle fattas av bolagsstämman, i förekommande fall utan beaktande av aktier som innehades av den närstående.

När det i aktiebolagslagen, den 10 juni 2019, på grund av EU-direktiv infördes regler om närståendetransaktioner i aktiebolag vilkas aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad (eller en motsvarande marknad utanför EES), ersattes AMN 2012:05 av initiativuttalandet AMN 2019:25, som i korthet innebär att god sed på aktiemarknaden kräver att vad som i de nya lagreglerna föreskrivs om närståendetransaktioner i bolag på reglerade marknader ska tillämpas även av bolag på handelsplattformar.

I fråga om beslutsordningen innebär AMN 2019:25 (och reglerna i aktiebolagslagen) samma sak som AMN 2012:05, dvs. att beslut om närståendetransaktioner av viss storlek ska fattas av bolagsstämman, i förekommande fall utan beaktande av aktier som innehas av den närstående.

I det nu aktuella fallet avser Heimstaden, vars preferensaktier handlas på handelsplattformen Nasdaq First North Growth Market, att med sin huvudägare Fredensborg göra en närståendetransaktion av sådan storlek att den särskilda beslutsordningen som utgångspunkt ska tillämpas. Situationen är emellertid speciell. I Heimstaden finns två aktieslag, stam- respektive preferensaktier, där stamaktien är onoterad. Fredensborg innehar samtliga stamaktier med närmare 96 procent av röstetalet för alla aktier i bolaget. Vidare har de noterade preferensaktierna, som således representerar drygt fyra procent av rösterna, starka drag av låneinstrument. I linje med vad nämnden konstaterat i AMN 2020:51 och 2022:30, som avsåg samma bolag och där förhållandena endast var marginellt annorlunda, kan det under de omständigheterna och med hänsyn till vad som i övrigt framgår av framställningen enligt nämndens mening i just detta fall inte anses påkallat att tillämpa den beslutsordning som följer av AMN 2019:25. Beslut om den aktuella transaktionen kan därför, utan att strida mot god sed på aktiemarknaden, fattas av Heimstadens styrelse. Aktieägarna bör emellertid informeras om transaktionen genom att bolaget på sin hemsida offentliggör information motsvarande vad som följer av 16 a kap. 7 § andra stycket ABL och en av oberoende expertis upprättad s.k. fairness opinion avseende det aktuella värdet på tillgången.