Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Anders Ivarsson Aktiebolag, org.nr 556028-1528, undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier i Mofast AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Anders Ivarsson Aktiebolag undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel, teckna aktier i emissionen, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Mofast AB som ska besluta om godkännande av styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Anders Ivarsson Aktiebolag högst kan få genom att teckna aktier utöver företrädesandelen, samt

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Anders Ivarsson Aktiebolag.

Om Anders Ivarsson Aktiebolag sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Mofast AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 januari 2024 en framställning från Wigge & Partners Advokat KB på uppdrag av Anders Ivarsson Aktiebolag, org.nr 556028-1528 (”Ivarsson”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt Aktiemarknadens självregleringskommittés takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande av relevans för ansökan om dispens.

Mofast AB är ett svenskt aktiebolag vars aktier är noterade på Spotlight Stock Market. Mofasts verksamhet består framför allt av förvaltning och utveckling av fastigheter. Verksamheten är kapitalintensiv och har historiskt sett finansierats genom eget kapital och lån från banker, kreditinstitut och bolagets större aktieägare.

Riksbankens höjningar av styrräntan har medfört att Mofast fått väsentligt ökade finansiella kostnader, vilket negativt påverkat bolagets resultat och likviditet samt i förlängningen värderingen av fastighetsbeståndet. Mofast har även upplevt mer ansträngda finansieringsmöjligheter för både verksamhetens löpande investeringar vid exempelvis hyresgästförändringar och omställningar till grönare energiförbrukning samt vid refinansiering av befintliga fastigheter. Vidare har en av Mofasts långivare framfört att bolaget behöver förbättra sin räntetäckningsgrad.

För att frigöra likvida medel till att minska skuldsättningen (vilket förbättrar räntetäckningsgraden) och möjliggöra löpande investeringar har bolaget under 2023 haft som aktiv strategi att avyttra fastigheter. Till följd av det allmänna marknadsläget har dock Mofast inte kunnat omvandla fastighetstillgångar till likvida medel i den takt som varit önskvärd.

Mofasts styrelse anser att bolaget, för att på ett mer finansiellt hållbart sätt kunna bedriva sin verksamhet i en ekonomiskt ansträngd marknadssituation, är i behov av likvida medel och att bolaget utan en tillförsel av likvida medel står inför en risk för likviditetsbrist.

Styrelsen har, mot bakgrund av ovanstående, för avsikt att den 22 januari 2024 fatta beslut om en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande samt att föreslå en ändring av gränserna för aktiekapitalet och antalet aktier i bolagsordningen vid extra bolagsstämma den 22 februari 2024.

Bolagets största aktieägare är Ivarsson, som med stöd av dispens från Aktiemarknadsnämnden (AMN 2022:46) innehar aktier som representerar 42,1 procent av totala antalet aktier och röster i bolaget. Ivarsson har lämnat ett tecknings- och garantiåtagande som innebär att emissionen kommer vara garanterad till två tredjedelar av emissionsbeloppet. Åtagandet är villkorat av att Ivarsson medges dispens från budplikt av Aktiemarknadsnämnden.

Om emissionen fulltecknas med stöd av teckningsrätter kommer Ivarssons kapital- och röstandel om 42,1 procent att kvarstå. Bolagets styrelse bedömer att chanserna för att emissionen ska bli fulltecknad är goda.

Om ingen annan tecknar aktier i emissionen och Ivarsson infriar sitt garantiåtagande till fullo, kommer Ivarssons totala innehav i bolaget att uppgå till cirka 62,5–65,5 procent, beroende på vilken som blir den faktiska emissionskursen.

Aktieägarna kommer inför den extra bolagsstämman att informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Ivarsson högst kan erhålla genom att teckna aktier i emissionen och genom att helt eller delvis infria garantiåtagandet.

Emissionen aktualiserar budplikt för Ivarsson enligt takeover-reglerna. Ivarsson önskar bistå bolaget i ovanstående finansieringsplan men har inte någon önskan, eller säkerställd möjlighet, att kunna genomföra en budplikt.

Hemställan

Ivarsson hemställer att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om Ivarsson tecknar sin andel i företrädesemissionen och i enlighet med tecknings- och garantiåtagandet.

Överväganden

Aktiemarknadens självregleringskommitté har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Spotlight Stock Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Spotlight Stock Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

I det nu aktuella fallet innehar Ivarsson i dag, med stöd av en tidigare meddelad dispens (AMN 2022:46), aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Mofast, men kan enligt det dispensbeslutet inte öka sin röstandel genom förvärv av ytterligare aktier i Mofast utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2023:20).

På grund av det anförda ska Ivarssons ansökan om dispens från budplikt för tecknande av aktier med stöd av företrädesrätt i den planerade emissionen i Mofast bifallas utan villkor (jfr bl.a. AMN 2024:02).

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en emission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut i fråga om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet har Ivarsson har lämnat ett garantiåtagande som innebär att emissionen kommer vara garanterad till två tredjedelar av emissionsbeloppet. På grund av vad som anförts ovan, i linje med nämndens praxis och på sedvanliga villkor ska även ansökan om dispens från den budplikt som kan uppkomma vid infriande av garantiåtagandet bifallas (jfr bl.a. AMN 2023:48).