Debatten blev stundtals hetsig när Västra kretsen tidigare i år arrangerade en diskussion på temat ”revisorn som en resurs”.

Det var inte så konstigt eftersom deltagarna hade olika förväntningar på revisorn. Bland annat ville Aktiespararnas VD Lars-Erik Forsgårdh att revisorernas tystnadsplikt skulle luckras upp. Det kravet fick han dock inget större gehör för.

Förutom Lars-Erik Forsgårdh deltog också Rune Jeppson, Nordbanken, Lennart Nilsson, regionchef Småföretagarna, Bo Norrman, Riksskatteverket, samt Olle Gunnarsson, aukt revisor på Öhrlings Reveko.

De 85 FAR-ledamöterna som kommit till Park Avenue i Göteborg fick lyssna till en diskussion som framförallt kretsade kring områden som revisorn som granskare och konsult samt frågan om tystnadsplikten.

Här följer en sammanfattning.

I stort sett bra

LARS-ERIK FORSGÅRDH: Revisorn är en garanti för att allt står rätt till i företagen. I stort sett är allt bra, dock med vissa undantag.

LENNART NILSSON: De flesta företagare i vårt land är småföretagare med den vanliga grundutbildningen i skolan som bas. Revisorn måste därför vara konsult i första hand. Problemet är emellertid att revisorer är dyra. Det vore tacknämligt om man i förväg fick reda på kostnaderna.

RUNE JEPPSON: Revisorns målsättning måste vara lika med företagets målsättning. Ett av problemen är emellertid att man nästan aldrig hör av revisorn; det är svårt att få kontakt. Ur informationssynpunkt är revisionsberättelserna tunna och säger ingenting. Konsultrollen måste vara den viktiga i sammanhanget.

Rådgivning bekymmer

BO NORRMAN: Samhället kan bara bli bra om hederligheten sätts i högsätet. Viktiga faktorer är medborgarnas hederlighet samt skattemoralen. Ingen är betjänt av något kontrollsamhälle, dock måste en effektiv skattekontroll finnas. Här kommer revisorerna in i bilden. De intygar att bokföringen, som ju är underlag för deklarationen, är korrekt. Rådgivningsrollen tar dock över alltmer, vilket är ett bekymmer.

BN: Problemet är rådgivning kontra kontroll. Konsultrollen måste framgent diskuteras.

LEF: Det är min absoluta uppfattning att normal rådgivning måste ske, då inom revisorns kompetensområde.

RJ: Revisorn kan mycket väl göra underlag för styrelsearbete. Skall stora investeringar beslutas bör revisorn vara med som kompetent rådgivare.

LEF: Dra inte in revisorn i styrelsearbetet!!

Tappar duktigt folk

BN: Återigen konsultproblemet. Företagen förväntar sig alltmer av revisorn, vilket får som följd att rollen som granskare spelar mindre roll. Vi upplever rekryteringen av kompetent personal från RSV till byråerna som ett stort problem. Vi måste ju kunna fullgöra vårt jobb.

LEF: Jag tycker det vore önskvärt om skatteorganisationerna på byråerna utvecklades mer. En annan sak: beträffande förmånerna till företagsledare anser jag att revisorerna skulle vara mer uppmärksamma.

OLLE GUNNARSSON: Beträffande revisorns rådgivningsroll upplever jag ingen direkt fara. Kvaliteten på revisionen blir självklart bättre om man kan ge råd och anvisningar.

BN: Tveksamma frågor måste kunna diskuteras med revisorn. Rådgivningen är viktig.

LEF: Instämmer!

För mycket rådgivning

LN: Jag har stort förtroende för revisorerna, men ibland blir det kanske för mycket rådgivning. Revisorerna måste hålla sig inom kompetensområdet.

BN: Det vore önskvärt om kompetensen i redovisnings- och skattefrågor förbättrades hos företagarna. Några ”körkort” är dock inte planerade.

LEF: Håller med om att kunskaperna borde ökas hos företagarna. I detta sammanhang är skolan viktig. RSV borde ha dialog med SÖ!?

OG: Vi måste vara rådgivare, då lagstiftningen i vissa lägen är oklar. Som exempel på detta vill jag nämna alla diskussioner som förts beträffande skalbolagsaffärer.

Diskutera tystnadsplikt

LEF: Jag vill påpeka att det är mer än fiskala intressen som måste tillgodoses. En helt annan sak: jag tycker att revisorernas tystnadsplikt måste diskuteras. De får ju inte stå upp och säga ifrån. Det vore önskvärt om tystnadsplikten kunde ”luckras upp”.

OG: Vi värnas om tystnadsplikten. Det handlar ju om förtroende från styrelsens sida.

LEF: Jag kan inte förstå Olles synpunkter. Är jag aktieägare med en aktie skall jag ha information. Det är ju bolagsstämman som väljer revisorn. För övrigt vad gäller revisorns kontakt med styrelsen skall denna ske löpande med ordförande och inte bara med VD.

Bengt Gärdfors, ordförande Västra kretsen