USA

FASB har publicerat två rekommendationer; FAS 128 om Earnings per Share och FAS 129 om Disclosure of Information about Capital Structure. Beträffande rekommendationen om Vinst per Aktie är den i allt väsentligt jämförbar med den rekommendation som IASC tidigare publicerat och som kommenterats i Balans 2/97. Den viktigaste skillnaden är att FASB lämnar mer bakgrundsinformation. Tillkomsten av och argumenten för rekommendationen beskrivs alltså betydligt bättre för de som vill förstå varför rekommendationerna utformats på sätt som skett.

Rekommendationen om Information om kapitalstruktur omfattar endast några sidor. Rubriken är missvisande så till vida att rekommendationen bara föreskriver att företag skall lämna information om aktier, aktieoptioner och andra liknande värdepapper.

Storbritannien

ASB har gett ut ett utkast till rekommendation om delårsrapportering som i allt väsentligt motsvarar det diskussionsutkast som IASC tidigare publicerat. Rekommendationen föreslås bli frivillig och vänder sig i första hand till noterade bolag. Enligt rekommendationen uppmanas företag att

  • försöka ge ut delårsredovisningen inom 60 dagar från bokslutsdagen

  • att använda samma redovisningsprinciper som i årsbokslutet samt

  • att delårsrapporten bör innehålla en balans- och resultaträkning och finansieringsanalys i sammandrag med erforderliga notupplysningar.

EU

Kontaktkommittén, det samarbetsorgan som EU-kommissionen inrättat för att lösa problem inom redovisningsområdet, har rekommenderat Kommissionen att inleda ett arbete på att revidera ett av redovisningsdirektiven. Revisionen skulle i första hand ta sikte på att möjliggöra en värdering av vissa finansiella instrument till marknadsvärde. Initiativet har delvis sin förklaring i IASC:s projekt om finansiella instrument. Det är dock knappast sannolikt att Kommissionen kommer att gå lika långt som IASC. IASC:s förslag är sålunda att alla finansiella instrument skall värderas till verkligt värde. EU däremot kommer förmodligen, i varje fall i ett första steg, att begränsa införandet av verkliga värden till tillgångar som handlas på en aktiv marknad.

Kontaktkommittén har också tillsatt en arbetsgrupp som huvudsakligen diskuterar frågor som gäller i vilken utsträckning som IASC:s rekommendationer är förenliga med redovisningsdirektiven. Vid arbetsgruppens senaste möte diskuterades IASC:s skatterekommendation, IAS 12. En viktig fråga gäller om det är förenligt med direktiven att redovisa latenta skattefordringar på grund av underskottsavdrag. Kommissionens bedömning är en redovisning av latenta skattefordringar inte strider mot försiktighetsprincipen.

Rolf Rundfelt