En dag med Kristina Anderson – auktoriserad revisor i Lund

Att vårda sina kontakter och delta i olika nätverk är oerhört viktigt för att överleva som egen företagare. Det menar Kristina Anderson som är auktoriserad revisor och driver en enmansbyrå i Lund inom BDO-organisationen.

Kristina Anderson är morgonpigg och mellan kl. 06.00 och 07.30 har hon sitt ”morgonpass” vid datorn. Den här dagen skriver hon klar en revisions-PM och besvarar några mejl.

– Jag fungerar allra bäst på morgonen och då gör jag sådant som kräver särskilt mycket koncentration. På eftermiddagen försöker jag göra lite enklare saker, säger Kristina.

Efter ”morgonpasset” äter hon frukost.

Kristina Anderson blev auktoriserad revisor 1993. Hon startade sin revisionsbyrå 1992 och har drivit den som BDO-byrå sedan 1997. Kontoret är inrymt i en del av hennes bostad – en villa på Arkivgatan i centrala Lund.

Att ha kontoret i hemmet har både för- och nackdelar. Men för Kristina har det länge varit en dröm. Avsaknaden av arbetskamrater och att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut är inget som bekymrar henne.

– Jag trivs med att mixa jobb och fritid, säger Kristina.

Hon tillägger att det är sällan som det känns ensamt, eftersom hon tillbringar en stor del av tiden ute hos sina kunder.

– När jag startade eget var jag 32 år. Då hade jag varit på 15 olika arbetsplatser (inom hästnäringen, kommuner och revisionsbyråer) och trivdes visserligen med arbetsuppgifter och arbetskamrater, men avskydde den inrutade vardagen. Jag kände mig som i ett fängelse, och det var förödande för kreativiteten och arbetslusten. Den längsta tiden jag varit på en arbetsplats är tre år, jag sökte ju hela tiden någonting annat. När jag väl blev min egen tyckte jag varje dag på jobbet var toppen och ville över huvud taget inte göra något annat än att jobba, säger Kristina.

Brokig kundkrets

Kristinas kundstock spänner över ett brett spektrum; företag inom hästnäringen, tillverkningsindustrin, högteknologiska kunskapsföretag, kommunala bolag och internationella biståndsorganisationer. Storleksmässigt varierar kunderna från små enmansföretag till företag med några hundra anställda.

Kristina valde länge att inte ha några anställda. De senaste tre åren har hon dock haft en viss extrahjälp. Sedan närmare ett år tillbaka får hon hjälp av Tilda Munke, som studerar sista året vid ekonomihögskolan i Lund, och är deltidsanställd som assistent på byrån.

– Den friheten som man fått när man säger upp sig och startar eget, den mister man ju igen om man anställer någon. Men det fungerar bra att ha en assistent som är med ute hos de större kunderna, säger Kristina.

Den här förmiddagen ska Tilda och Kristina arbeta tillsammans på Ugglarps Slakteri AB utanför Malmö. Företaget är ett av Sveriges största familjeföretag som producerar svenskt gris-, nöt och kalvkött samt charkvaror.

Strax före halv nio kommer Tilda och samlar ihop pärmar och annat material och packar in det i Kristinas bil. Mellan klockan nio och tolv arbetar Kristina och Tilda tillsammans på Ugglarp. Efter en snabb lunch i företagets servering kör Kristina vidare till Jägersro och hämtar några papper i stallet hos tränarparet Lennart och Madeleine Reuterskiöld. Under tiden arbetar Tilda vidare på Ugglarp.

– En av Lennart och Madeleine Reuterskiölds hästägare är Dr Omar Zawawi i Oman, som är registrerad för moms i Sverige. Jag sköter underlaget för moms redovisningen, säger Kristina.

I stallet passar hon på att hälsa lite extra på den fyraårige valacken Allsocksfoursocks.

Hästintresserad

Som ung var Kristina en ”hästtjej” och det intresset lever kvar. Framför allt är hon intresserad av galopphästar. Hon är medlem i konsortiet Stall L Holmeja AB, som funnits i över 15 år och har 50 aktieägare (därav den romerska siffran L). Just nu har konsortiet en galopphäst i träning på Jägersro.

– Det är roligt att äga häst tillsammans med andra, och genom åren har vi glatts åt framgångar och bedrövats av motgångar, men alltid siktat mot nya mål, säger Kristina.

Hästintresset har hon haft nytta av i jobbet som revisor – genom åren har ett flertal hästtränare och stallägare ingått i hennes kundkrets. Hon har även skrivit böcker om hästar och ekonomi – ”Skatt på hästsport” utgiven av Tholin & Larsson och ”BAS Häst” utgiven av BDO.

–I början hade jag en hög andel hästkunder. Man kan säga att jag fick en del ”hjälp” av staten i och med skattereformen 1991 då man införde moms på trav och galopp. Då skulle alla bilda bolag och betala och få tillbaka moms. Idag har jag en handfull hästkunder, säger Kristina.

Avrapportering på Serkon

Klockan tickar och halv två är det dags för avrapportering av revisionen på det kommunala bolaget Serkon i Vellinge AB. Serkon har närmare 40 anställda och säljer administrativa tjänster till Vellinge kommun samt andra skånska kommuner och kyrkoförvaltningar. Vid mötet i kommunhuset i Vellinge deltar vd Stefan Jönsson, ekonomichef Bo Persson, styrelseordförande Tommy Larsson och lekmannarevisor Hans-Ove Bramsved.

Innan Kristina blev revisor arbetade hon en period på kommunkontoret i Vellinge och uppdraget för Serkon har hon fått genom kontakter från den tiden. Just kontakter är något Kristina betonar är mycket viktigt för den som vill driva eget som revisor.

– Man ska vårda sina kontakter och inte stänga några dörrar bakom sig, säger Kris tina när vi är på väg ut till bilen.

Nästa punkt på dagordningen är ett möte på Malmö Bromsservice AB. Tillsammans med ägare och redovisningsansvarig går Kristina igenom uppgifter till företagets försäkring och diskuterar några frågor inför bokslutet.

Klockan har nu hunnit bli halv fem och det är dags att köra tillbaka till Ugglarps Slakteri AB och hämta Tilda. Kristina hör sig för om hur de ligger till tidsmässigt och Tilda och företagets ekonomipersonal meddelar att det ser bra ut.

Kvart över fem är vi tillbaka på kontoret i Lund. Kristina och Tilda bär in pärmarna från bilen och därefter cyklar Tilda hem.

För Kristina är arbetsdagen emellertid långt ifrån slut. Hon går igenom dagens post och sätter sig sedan vid datorn och kollar mejlen. Vid sextiden kommer en klient förbi för att diskutera några frågor inför bokslutet.

Engagerad som mentor

Därefter förbereder Kristina fika inför kvällens möte med Anna Roos som studerar sista året vid Ekonomihögskolan i Lund och är Kristinas adept inom nätverket WILMA (Women in Lund Mentor Association). WILMA består av ett mentorskap mellan kvinnliga studenter och kvinnor i näringslivet och syftar till att skapa goda förutsättningar inför inträdet i yrkeslivet.

– Vi dricker te och äter smörgås, och brukar prata om livet och döden och allting däremellan, säger Kristina.

När klockan närmar sig halv tio säger Anna hejdå och cyklar hem.

En lång arbetsdag går mot sitt slut. Men Kristina hinner med ett kort pass vid datorn innan det är läggdags. Hon besvarar några mejl och bokar flygbiljetter till nästa möte i Stockholm med BAS-intressenternas förening där hon representerar FAR (Föreningen för revisionsbyråbranschen).

Pernilla Halling

Kristina Anderson

YRKE/ARBETSPLATS:

Auktoriserad revisor. Driver egen BDO-byrå.

VIKTIGASTE ARBETSREDSKAP:

1) – Språket – allt från muntlig dialog till skriftlig rapportering.

2) Gott omdöme.

3) Människokännedom. När man får ett nytt uppdrag är det viktigt att kunna bilda sig en uppfattning om människorna på företaget.

OM JAG INTE VAR REVISOR:

– Författare.

2001 gav Kristina tillsammans med redovisningskonsulten Margret Larsén ut deckaren ”Outsider” som utspelar sig i skånsk galoppmiljö. Ett nytt skönlitterärt projekt håller på att ta form i Kristinas dator.

– Den handlar om både revisorer och hästar, säger hon hemlighetsfullt.

FÖR- OCH NACKDELAR MED YRKET:

– Revisorsyrket är världens roligaste yrke! Det är kul att träffa människor och att få inblick i olika företag och branscher.

– Nackdelarna är att det tidvis kan bli väldigt mycket arbete och att det hela tiden kommer nya regler – man kan ju hoppas att det snart finns regler så det räcker.

FRITIDSINTRESSEN:

Mat och vin. (Kristina bjuder gärna vännerna på middag på ”Krog Arkivgatan”.) Andra intressen är galopp och böcker.

Från och med den 1 juli kommer Kristina Anderson att slå ihop sin verksamhet med BDO:s Malmökontor, så att de blir en byrå. Hon kommer att ha kvar sin arbetsplats i villan i Lund, men i alla andra avseenden fungerar det som en gemenskap.

– I 14 år har jag drivit min verksamhet som singelföretagare, Nu skall jag alltså bli – hmm – särkompanjon (?!), säger Kristina.