... till Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, som drog igång ett ränteuppror på twitter i februari.

”Pruta på räntan”

1 Varför startade du ränteupproret?

– Jag prutade på mitt bolån och insåg att det var ovanligt – trots att boräntor är vårt livs största utgift. Svensken har i snitt två miljoner kronor i bolån. Här kastar folk bort tusentals kronor varje år på att inte förhandla om sina räntor.

2 Men varför ska man pruta hos banken, när man inte gör det någon annanstans?

– Bankaffären är en personlig affär som bygger på hur mycket du har lånat förut och hur mycket du vill spara och i vilka former du sparar. Allt detta är personligt och kan vägas samman i förhandlingen. Däremot finns det inget mönster i det här, som att den som sparar mer har lägre boräntor. Det enda som påverkar din boränta är hur aktiv du är själv.

3 Vad har du fått för respons på ränteupproret?

– Hittills har 25 000 personer reagerat och prutat på sina bolån, men fortfarande missar de flesta att pruta. Bankerna har också reagerat på ränteupproret. De har hört av sig till mig och klagat över att jag har fått folk att klaga. ”Du är en kostnad för oss”, sa en av dem till mig.

4 Du har använt dig av microbloggen twitter, vad betyder det för genomslaget?

– Jag använde en så kallad hashtag, som markeras med en fyrkant, med uppmaningen #sägdinränta. Det blev som en tävling där folk försökte bräcka varandra genom att få den lägsta räntan. Sedan har olika privatpersoner och medier hängt på, flera morgontidningar har startat ränteuppror efter min modell och minst två privatpersoner har byggt sajter där de delar med sig av min information.

5 Hur mycket har du lyckats pressa dina boräntor?

– Jag har prutat ner min ränta från 3,70 till 3,30, vilket innebär att jag sparar över 20 000 kronor per år. De som prutat har i snitt prutat 35 punkter, motsvarande i snitt 7 000 kronor per år. Alla prutare har tillsammans i år sparat 200 miljoner kronor. Hittills.

6 Vad anser du om att storbankerna smyghöjer räntan för sina kunder? Behövs ett politiskt ingripande?

– Vissa banker ändrar räntan vid årsskiften, andra efter tre månader och andra efter ett år. Jag tror inte att politiker kan göra så mycket åt detta utan det är vi konsumenter som måste hålla bankerna i örat och följa upp våra avtal.

Rakel Lennartsson