Allt fler lämnar sin års­redovisning till Bolagsverket för sent, eller inte alls. I år räknar myndigheten med 30.000 förseningsavgifter. På Bolagsverket ser man en klar koppling till att allt fler väljer bort revisorn.

Juli är semestermånad för många. Men för den som driver eget aktiebolag finns mycket att tänka på. Senast 31 juli skulle aktiebolag som har kalenderår som räkenskapsår inkommit till Bolagsverket med sin årsredovisning för att slippa förseningsavgift. Bo Lagerqvist, enhetschef på Bolagsverket, säger sig märka att allt fler kommer in med årsredovisningen under juli månad. Något som kan skapa problem, även om årsredovisningen kommer in i tid.

– Om man trots allt skickar in sin årsredovisning i rätt tid, men gör det väldigt sent är det viktigt att den är korrekt. Skulle det finnas brister i den inskickade årsredovisningen finns det en risk att man inte hinner komplettera den innan den sista dagen som vi måste ha korrekta årsredovisningar, säger han.

De senaste tre åren har Bolagsverket märkt en ökning av antalet förseningsavgifter. 2010 beslutade Bolagsverket om 23.565 förseningsavgifter, 2011 var det 26.030 och 2012 var det 28.250. En stadig ökning varje år. I år räknar Bolagsverket med cirka 30.000 beslutade förseningsavgifter, och 13 augusti var myndigheten uppe i 18.119 förseningsavgifter.

– Vi tror att ökningen av för sent inskickade årsredovisningar och de som har fått förseningsavgifter beror på reglerna om slopad revisionsplikt. I de bolag som inte har kvar sin revisor ser vi en ökning av antalet förseningsavgifter. I dessa bolag finns inte längre någon som påminner bolagets styrelse om vikten av att skicka in årsredovisningen i tid, säger Bo Lagerqvist.

Men det är inte bara förseningarna eller helt uteblivna årsredovisningar som är ett problem. Bolagsverket noterar också att kvalitén på de inskickade årsredovisningarna har blivit sämre under de senaste åren.

– I de företag där företagaren ska göra allt själv, där man varken har någon revisor eller någon som sköter den löpande bokföringen, är kvalitén på de inskickade årsredovisningarna betydligt sämre och de får i högre omfattning även förseningsavgifter, säger Bo Lagerqvist.

Charlotta Danielsson