Det finns en stor förbättringspotential för informationsgivningen i bostadsrättsföreningar. Det säger FAR:s generalsekreterare Dan Brännström. FAR arbetar nu på en analys till Bokföringsnämnden, som ska ta upp frågan 28 april.

Progressiva avskrivningar har blivit en het potatis som FAR och Bokföringsnämnden (BFN) de senaste månaderna kastat emellan sig. Är det normgivningen som bör ändras eller är det praxis? Har de som använt sig av progressiva avskrivningar gjort rätt eller fel?

21 mars kom BFN med ett klargörande som av några tolkats som att myndigheten bytt fot i frågan.

– Nej, så är det inte. Vi tolkar inte vår egen normgivning och denna information tillför inget nytt utan återger vad som står i våra allmänna råd. Vad vi säger är att varken tidigare eller nuvarande normgivning från BFN ger stöd för progressiva avskrivningar som generell metod för avskrivning av byggnader i bostadsrättsföreningar. Men det finns inte heller något uttryckligt förbud mot progressiva avskrivningar som metod i det enskilda fallet, säger Stefan Pärlhem, kanslichef.

BFN:s budskap har varit detsamma hela tiden, hävdar han. Myndigheten kommer inte att ändra sin normgivning på grundval av en debatt som förts i huvudsak i media. Därför uppmuntrar Stefan Pärlhem skriftligt underlag från FAR och intressenter som borättsorganisationer och byggbolag. 28 april tar BFN upp frågan igen.

FAR har drivit linjen att bostadsrättsföreningar tills vidare bör undantas från K2 och K3, eftersom det råder oklarhet om vad som gäller. Det var ju i samband med att K2 trädde i kraft vid årsskiftet som debatten väcktes på allvar.

– Det blev en väldig uppståndelse och vi upplevde att Bokföringsnämnden duckade och att allt fokus i stället riktades på FAR, säger Dan Brännström.

I mitten av februari fick han många telefonsamtal från privatpersoner som stod i begrepp att köpa lägenhet och ville ha hans råd. Allmänheten verkade tro att FAR var normgivande.

– Vi upplevde att debatten hade lett fel och det var därför vi gick ut med ett pressmeddelande. Vi hade två budskap: för det första att Bokföringsnämnden äger frågan, för det andra att nämnden tills vidare borde undanta bostadsrättsföreningar från K2 och K3 eftersom det råder så pass stor oklarhet.

Stefan Pärlhem vill inte uttala sig om möjligheten att BFN beslutar om ett undantag på mötet 28 april.

– Det kan jag inte föregripa. Jag har ingen uppfattning i frågan utan det är beslut som nämnden i så fall tar i plenum, säger Stefan Pärlhem.

Dan Brännström tycker att debatten och FAR:s samtal med olika parter har blottlagt många brister när det gäller bostadsrättsföreningarnas redovisning.

– Det finns ett stort behov av förbättrad informationsgivning och vi vill därför ta ett helhetsgrepp. Avskrivningsfrågan är bara en delkomponent. Den som vill köpa en lägenhet måste få relevant information om föreningens ekonomi och underhållsplaner så att det går att bedöma framtida avgiftsuttag, säger Dan Brännström.

Rakel Lennartsson

Bakgrund

Debatten om progressiva avskrivningar har pågått i flera år och aktualiserades i samband med att K-regelverken trädde i kraft vid årsskiftet. Svenska Dagbladet uppmärksammade den då halvårsgamla debattartikeln av FAR:s policygrupp för redovisning. Debattartikeln som publicerades på Balans webb (www.tidningenbalans.se 21 oktober 2013) diskuterar om K2 kan innebära en mer restriktiv syn på progressiva avskrivningar.