Björn Elfgren älskar att testa nya saker. Därför är Wint inte längre en revisions- och redovisningsbyrå utan ett techbolag. Branschens framtid, menar han.

Åsikterna om Björn Elfgren går isär. Inspirerande, innovativ och engagerande, menar vissa. Våghals som tar branschen åt fel håll, enligt andra. Men med rötterna i den värmländska bruksorten Hagfors står Björn Elfgren stadigt. Oavsett vad andra tycker. Från uppväxten har han fått med sig vikten av att lyfta andra människor. Och att företagsamhet inte behöver handla om att vara företagare, utan att våga gå utanför boxen och vara stolt över det man gör.

Han har varit i branschen i många år, och har erfarenhet av att tillhöra både BDO och Baker Tilly. Dock passade inget av nätverken honom fullt ut, något som i sin tur la grunden till att Wint bildades 2011.

I Balans nr 1.2015 uppmärksammades byrån i ett reportage med rubriken: Wint har gjort verklighet av klyschan. Wint beskrevs som byrån som sticker ut, inte bara genom att de anställda går i strumplästen utan framför allt i sitt tänkande kring automatisering, prissättning och digitalisering. Björn Elfgren talade om hur de genom att ”sätta nya glasögon” på kunden får denne att se hur man kan dra nytta av automatiseringen och få ut mer av sin revisor eller redovisningskonsult.

Nu har Björn Elfgren tagit ytterligare ett steg.

Du beskriver Wint som ett techbolag, inte som en revisions- och redovisningsbyrå?

– Vi har under en längre tid arbetat med att transformera Wint från en revisions- och redovisningsbyrå till ett techbolag, men vi har jobbat lite undercover. Det har varit en jobbig omställning, och vi har lanserat våra produkter i omgångar. Sista ledet i omställningen klarades av i samband med att vi sålde revisionsbolaget i augusti 2016 på grund av de regelverk som finns. Nu är Wint uppdelat i tre bolag och vi ser oss som ett rent techbolag.

Vad innebär det – ska ni inte arbeta med redovisning längre?

– Man kan säga att vi levererar samma tjänster som tidigare men vi har ersatt dem med tekniska lösningar. Det är bara lösningar vi säljer numera. AI-tekniken tar bort redovisningskonsultens manuella handpåläggning, och ger även entreprenören en enklare och roligare vardag, utan kontonummer och inget debet/kredit. Det är människan ihop med systemet som är hemligheten.

Så den kund som kommer till er och vill ha en egen redovisningskonsult får gå någon annanstans?

– Vi tar inte in kunder som inte vill vara med på resan. Och de kunder vi har, har transformerats om. Våra kunder vet att de inte har en egen redovisningskonsult utan att de jobbar med ett system. Men naturligtvis finns det också människor bakom systemen som ser till att helheten blir rätt. Däremot har vi slutat att tala om dina och mina kunder. Visst händer det att det kommer kunder till oss som tror att de hamnat hos en traditionell redovisningskonsult och som hade förväntat sig något helt annat. Efter första kontakten inser de att vi är annorlunda. Och när de väl har förstått vad det handlar om och hur vi jobbar vill de vara med.

Men hur blir du och Wint bemötta av övriga branschen – det låter ju som om du jobbar hårt för att avskaffa redovisningskonsulten?

– Ja, när det gäller branschen som helhet är jag spänd på att se vad som kommer att hända. Det är en bransch som kan vara konservativ och svår att förändra, och som nu står inför ett enormt jobb. Gör man ingenting kommer man att dö ut. Det finns många som verkar tycka att de kan fortsätta att köra på som i går, men det fungerar inte. Då har man ingen framtid. Jag ser det som att vi som ledare har en skyldighet att driva förändringsfrågorna. Även om det är en utmaning. Men vi har inget val. Vi måste göra det här och vi måste göra det nu.

Att driva förändring kan ibland vara enklare sagt än gjort. Du själv valde att lämna både Baker Tilly och BDO då du upplevde att de inte var lika pigga på förändring som du. Hur ska du kunna ändra människors inställning?

– Revisions- och redovisningsbranschen är speciell. Här finns en otrolig seriositet, och en rädsla för att inte bli tagen på allvar när man utför ett så viktigt jobb. Men jag tror att vi måste våga ha roligt också, våga ha lite självdistans och visa att vi bara är människor. Frågar du mig skulle jag säga att det allra viktigaste är att börja tänka HUR, och inte OM, när det gäller framtiden. Att vara lite som ett barn. Barn funderar på hur de ska göra. Inte om det går att göra. Tyvärr stöter jag ofta på inställningen ”nej, det kan vi inte göra något åt för regelverket är så där”. I så fall är det dags att börja fundera på hur vi kan ändra regelverket, skulle jag vilja säga.

Wint har tagit in externa investerare, som inte har sin bakgrund i branschen. En av dem tog du med dig på FAR:s branschdagar för något år sedan. Hur upplevde hen branschen?

– Det var intressant. Det var i samband med en framtidsspaning och i rummet satt flera av branschens höjdare samlade och talade om framtiden. Efter att ha varit med och lyssnat en stund konstaterade vår investerare att om det är de här personerna som ska driva den förändring branschen står inför, ja då har Wint inte mycket konkurrens. Mycket verkar gå trögt och ta tid, och det verkar finnas en rädsla över att ändra på något som ändå hittills har fungerat bra.

På vilket sätt? Menar du att Big 4 är en bromskloss för utvecklingen?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Mycket bra kommer från Big 4, men det är svårt att svänga ett slagskepp. Det går mycket fortare att svänga en liten båt med bra motor.

Du har i andra sammanhang talat om att du bygger ett värde i ett eget varumärke. Tjänar du några pengar på Wint?

– Det finns ett stort problem med bokföring. Investeringar i tid och kompetens blir minus i böckerna. Även om de faktiskt kan betyda ett jätteplus för verksamheten. Våra böcker visar röda siffror. Att köra själv kostar och att ställa om till det digitala är inte gratis. Vissa tycker nog att jag är en galning eftersom vår bransch till stor del handlar om att tjäna pengar.

För mig skapas allt två gånger, först i drömmen, sen i verkligheten. Och det börjar med människor, rätt människor, som också blir drömförverkligare. Tjäna pengar kommer som en funktion av att investera i människor och ny teknik, och det kommer vi att fortsätta med. Galning? Ja kanske, men något rätt verkar jag ju göra i alla fall.

Branschen handlar om att tjäna pengar säger du. Vill inte du tjäna pengar?

– Pengar har aldrig drivit mig. Pengar är bra att ha om man vill göra saker, men jag har svårt för hela den här biten att tjäna mest, eller vilja tjäna mer. Varför ska det bara vara några få partners i toppen som tjänar mest? Varför kan inte alla få vara med och dela? Och varför ska de som är partners få speciell information om företaget när det kanske är de nyanställda som brinner mest? Det finns många där ute som är ”fat and happy”. De har inget driv att förändra, de funderar inte på vart vi ska eller vad vi ska göra sen. Det är lätt att bara se det kortsiktigt i vinstmaximeringssyfte, men jag tror att så länge det finns människor där ute som brinner för vad de gör – så länge kommer vi att kunna förändra.

Charlotta Marténg

Björn Elfgren

Bor: Hus i Göteborg och lägenhet i Sunne.

Familj: Blivande fru och tre grymma tjejer, 7, 9 och 11 år.

Arbetar som: Vd på Wint.

Gör på fritiden: Kör Tesla mellan Göteborg och Värmland, hittar på kul grejer med familjen. Helst med båten på sommaren och skidåkning i Branäs på vintern.

Karriären i korthet

1965

Föddes i Hagfors, Värmland. Pappa entreprenör med många idéer, mamma starkt engagerad i skola och politik.

1980

15 år och första företaget, Bärodlarna HB, en jordgubbsodling i Hagfors.

1988

Flyttade till Uppsala. Ekonomistudier, Värmlands Nation och EY.

1995

Hemvändare till Hagfors, startade Elfgren Revision AB.

1997

Anslöt till BDO, hamnade snabbt i styrelsen.

2009

Omslaget och artikel i Balans ”Alla lyssnar på revisorn”.

2010

Skilsmässa, skildes även från BDO. Till Baker Tilly, lanserade nytt koncept på bland annat youtube och twitter.

2011

Hoppade av Baker Tilly, startade Wint tillsammans med personer från bland annat PwC.

2015

Nyemission i Wint, nästan all personal in som ägare, tillsammans med bland annat Almi Invest.

2016

Sålde revisionsbolaget till personalen. Wint blev ett rent techbolag, med bokföring på autopilot.