Hur går man från att vara en tvåmansbyrå till att bli åtta personer och en av de mest lönsamma i branschen på bara ett par år? Och vad har 300 slipsar med allt det här att göra? Möt Seven Lamooi, auktoriserad redovisningskonsult och grundare till Lamooi Accounting.

Först hände ingenting. Sen hände allt. Så kanske man kan spetsa till det i beskrivningen av redovisningsbranschens senaste fenomen Seven Lamooi. För länge fanns Lamooi Accounting utan att det egentligen rörde sig i verksamheten. Passionen och målfokuseringen saknades. Fram till att Seven Lamooi och medgrundaren, hustrun Michelle Lamooi, bestämde sig för att släppa alla andra sidoprojekt och lägga energin enbart på den egna byrån.

Ett lyckat drag visade det sig. För inom en handfull år kunde byrån kalla sig en av de mest lönsamma i branschen. Men vi tar det från början. För det har betydelse i berättelsen om framgången.

Hur hamnade du i Sverige?

– Jag föddes i en kinesisk familj i Saigon i Vietnam strax efter krigets slut. Vi var en entreprenörsfamilj, ägde livsmedelsbutiker och hade det gott ställt, fram till att den nya regeringen bestämde sig för att förfölja kineserna och konfiskerade allt vi ägde. Min familj bestämde sig för att fly, trots att hälften av båtarna över till Malaysia förliste. Det var mamma, pappa, jag och nio syskon, farmor, mormor och kusiner. Jag har fått det återberättat för mig att det var en riktig mardrömsresa. En vecka till havs, där vi bland annat råkade ut för sjörövare. När vi slutligen kom fram till Malaysia bodde vi i flyktingläger i sju månader tillsammans med hundratusentals andra båtflyktingar.

– Räddningen blev när omvärlden började skicka flygplan. Ett av de första som kom var ett Röda korsetplan som skulle till Sverige. Utan att pappa visste mer om Sverige än att det var ett ruggigt kallt land och att Olof Palme verkade vara en bra man, hoppade vi på planet. Vi ägde inget, men hade förhoppningen om att börja om våra liv i det nya landet. Vi hade en otrolig tur.

Du har sagt att du vill betala tillbaka till Sverige. Kan du utveckla det?

– Det svenska maskineriet var effektivt. Vi hamnade i Jönköping och kom snabbt in i samhället. Sverige tog verkligen hand om oss och nu vill jag betala tillbaka. Jag har fått precis samma förutsättningar som alla andra. Nu vill jag bygga ett företag med god lönsamhet, där vi betalar mycket skatt och skapar nya jobb. Jag vill också hjälpa andra företag att bli lönsamma och göra samma resa. Jag vill helt enkelt bygga ett företag som bygger ett bättre samhälle.

Hur lyckades Lamooi Accounting bli en av Sveriges mest lönsamma byråer 2017?

– Vi hade haft som mål i några år att jobba mer med rådgivning. Men hur skulle vi på ett trovärdigt sätt kunna hjälpa våra kunder att bli lönsamma om inte vi var det? Vi insåg att vi tog traditionellt dåligt betalt. Så i två års tid hade vi lönsamhet som största mål. Vi ändrade vår prismodell, blev mer effektiva och kunde så småningom börja anställa.

– När vi år 2017 jämförde oss med 200 andra byråer med omsättning över tre miljoner kronor var vi mest lönsamma. Det var ett fantastiskt kvitto. I slutändan ser jag ser mig som entreprenör. Även om jag först kom in i branschen som anställd, har jag alltid haft en ambition att bli egen, bäst på det vi gör och på att hjälpa andra.

Varför är det viktigt för dig att vara bäst?

– Det är nog så som jag är som person. Allt jag tar mig för vill jag bli bäst på. Jag startade Lamooi Accounting med min fru Michelle 2004. I nästan tio år var det mitt jobb, men inte min passion – och jag hade inga särskilda mål kopplade till det. Jag jobbade som enmanskonsult väldigt länge samtidigt som jag arbetade i nattklubbssvängen, som jag brann för just då. Men när vi fick barn bestämde vi oss för att bara satsa på byrån och arbeta mer målfokuserat.

Hur gjorde ni för att komma igång?

– Runt 2013–2014 påbörjades vår förändringsresa. Jag ville hitta passionen, men visste inte hur. Så vi började skriva ner precis allt vi behövde göra: Digitalisera, automatisera, paketera om, hitta nya kunder, effektivisera arbetsflöden. Det tog många år, vi var nog ganska tidiga. Och vi är inte perfekta än, men vi har kommit långt.

Vilka mål har ni uppfyllt?

– Att sätta upp mål är den absolut viktigaste nyckeln till framgången och vi har nått ganska många delmål redan. Ett av mina personliga mål med byrån var att vinna ett pris, vilket vi gjorde förra året när vi tog emot Visma Accounting Award Bästa Redovisningsbyrån -Företagarnas pris. Det var en milstolpe och ett erkännande från branschen. Vi är fortfarande små, men nu har många fått upp ögonen för oss.

I år blev du dessutom auktoriserad hos FAR. Varför ville du ta det steget?

– Vi i branschen vet att auktorisationen finns, men inte kunderna. Jag skulle gärna vilja att byråns kunder krävde en auktoriserad redovisningskonsult, men det gör de tyvärr inte. Nu när branschen har börjat lägga märke till oss vill jag inte att någon ska ifrågasätta vår kompetens för vi inte är auktoriserade. Men jag är ju inte en bättre redovisningskonsult i dag än vad jag var innan auktorisationen. Däremot visar det att jag ligger på en viss nivå. Även vår gruppchef skrev auktorisationsprovet nu i våras, så det är roligt att jag har inspirerat honom.

Hur ser du på framtiden för redovisning?

– Det händer väldig mycket i vår bransch och det är kul. För innan hände ingenting på 30 år. Men det gör också folk i branschen oroliga. Inte alla företagare hänger med i utvecklingen, så det traditionella sättet att sköta bokföring på kommer att leva kvar ett tag till. Många betalar dessutom gärna rätt mycket för det. Men de byråer som inte ställer om kommer inte att klara sig i längden. Just nu kör vi 80 procent redovisning och 20 procent rådgivning. Men jag tror att siffrorna kommer att vara tvärtom om fem år.

Nu till något annat. Du har en stor slipssamling. Hur kommer det sig?

– Sedan jag började jobba har jag burit slips varje dag och äger numera 300. För tjugo-trettio år sedan var det inte ovanligt att män bar slips på jobbet, men i dag måste Sverige vara det land i världen där män bär slips minst. Jag kommer faktiskt ihåg en artikel i Balans där Björn Elfgren bränner en slips. Det gjorde mig faktiskt lite arg, haha. Vi är dock vänner i dag och han är Lamooi Accountings påskrivande revisor.

Varför reagerade du så tror du?

– Vi brukar säga att man ska vara representativ på jobbet. När vi får besök händer det att vi får kommentaren att vi ser professionella ut. Och det är så vi vill framstå. Vi tar hand om kundernas siffror – då måste vi se ordentliga ut.

Seven Lamooi

Bor: Huddinge, Stockholm.

Familj: Fru Michelle och barnen Denise, 7 år och Sander, 2 år.

Gör på fritiden: Tillbringar mestadels av fritiden med Michelle och barnen, joggar, läser och spelar golf.

Karriären i korthet

1999

Startar entreprenörsbanan med ett eventbolag och en krog.

2001

Blir anställd som redovisningskonsult.

2004

Startar Lamooi Accounting med hustrun Michelle.

2009

Expanderar eventverksamheten med nattklubbar.

2013

Bestämmer sig för att bara fokusera på Lamooi Accounting.

2017

Blir en av de mest lönsamma byråerna i branschen.

2018

Vinner Visma Accounting Awards Bästa Redovisningsbyrån – Företagarnas pris.