Under 2019 har Balans följt Fredrik Bäck; från förberedelsekurs till tentamen – med målet att bli Auktoriserad Redovisningskonsult FAR. Vid första mötet i april berättade Fredrik Bäck om sina planer. I mitten av december fick han en tidig julklapp – beskedet att han hade klarat provet.

Jag är nervös, det ska medges, säger Fredrik Bäck. Men att bli auktoriserad har varit ett mål sedan jag började i branschen. Jag kan ju det här. Det är en kvalitetsstämpel, att min erfarenhet och kunskapen jag har byggt upp stärks och verifieras.

Framför honom ligger förberedelsekursen, inklusive Reko-kursen, inför redovisningskonsultexamen.

– Förberedelsekursen känns viktig att vara med på för att säkerställa att jag läser rätt saker. Andra som har tagit sin auktorisation har rekommenderat kursen, tillsammans med att kunna navigera i FAR Online och att läsa på tidigare prov.

Med tre små barn ser han fram emot en lång kombinerad sommar- och föräldraledighet som varar fram till i början av september. Men visst kommer han att sätta på sig studie­glasögonen.

– Min målsättning är att börja gå igenom gamla prov i sommar. Jag hoppas att det blir ett bra upplägg.

Fredrik Bäck berättar om sin långa härliga sommar. Han har varit ledig med sina tre barn. Nu är han redo att koncentrera sig på arbetsvardagen – samt förberedelserna inför auktorisationsprovet.

– Det blev inte så mycket plugg i somras som jag hade tänkt. Dagarna med en treåring, en tvååring och en tiomånadersbebis var väldigt intensiva. Det var enormt härligt att vara med barnen. Men jag har också saknat jobbet. Nu ser jag fram emot att ta nästa steg.

Förberedelse är viktigt. Fredrik Bäck har nyligen genomfört en kurs på BDO om arbetssätt och metodik och en utbildningsvecka i redovisning nivå 3 i arbetsgivarens regi. Och så ska han ju gå FARs förberedelsekurs.

– Hittills har jag letat fram en mängd gamla prov och exempelsvar. Jag har börjat bläddra i Reko, samt lagt bokmärken i FAR Online.

Förväntningarna på förberedelsekursen är höga.

– Jag hoppas att vi utgår från Reko och tar upp exempelfall och praktikfall. Att vi får bra stöd i hur man ska plugga bäst och tips på en metodik att fundera på.

Han betonar att den praktiska erfarenheten och självsäkerheten som sitter i ryggmärgen betyder mycket inför provet.

– Det känns bra att ha gjort förarbetet genom att ha jobbat med olika företag och branscher under så lång tid. Det kommer nog att märkas. Grundkravet på tre års arbetslivserfarenhet för att skriva auktorisationsprovet är enormt viktigt. En del av mina förberedelser är just erfarenheten.

Första dagen av FARs förberedelsekurs är avklarad. Balans träffar Fredrik Bäck utanför kurslokalen på ett hotell i centrala Stockholm.

– En fullspäckad dag. Det absolut viktigaste var Reko-genomgången och diskussionerna kring den. Det var också nyttigt att veta hur själva provet kommer att vara upplagt. Det blir mycket resonerande slutsatser i svaren.

Provnerverna har börjat ge sig till känna.

– Jag känner en stor trygghet i att vara del av en stor byrå och att jag kan det dagliga arbetet. Samtidigt är jag inte hundra procent säker på någonting just nu. Jag är väldigt nervös inför tentamen. Men jag brukar prestera bäst under press.

På plats i Stockholm finns det gott om kollegor, från olika byråer och orter i landet.

– Även om vi har olika arbetsgivare gör vi i slutändan samma sak och vi brottas dagligen med liknande frågor. Man kan känna en redovisningsgemenskap. Sedan jag började figurera i Balans har kollegor i branschen hört av sig, erbjudit sitt stöd och frågat om de kan hjälpa till på något sätt.

Dagen avslutas med mingel; med bubbel, snittar och quiz – och möjlighet att prata med andra nervösa redovisningskollegor.

Det är en dryg månad kvar till tentamen och dubbelt så lång tid tills svaren kommer.

– En spänd väntan, konstaterar Fredrik Bäck.

7 november skriver Fredrik Bäck auktorisationsprovet på FAR i Stockholm. Balans träffar honom efteråt.

– Det var väldigt intensivt och jag hade inte förväntat mig att det skulle uppstå sådan tidspress. Jag märkte att jag inte riktigt hann igenom den andra delen av provet, med ett praktikfall. Jag blev stressad och tidsplanerade inte som jag hade tänkt. Jag hade gärna velat ha en timme extra på slutet. Följden av stressen blev också att jag inte hann gå igenom den första delen, med teorifrågorna, en andra gång tillräckligt noga.

Trots att han var väl förberedd upplevde han att tiden var knapp.

– Jag har faktiskt aldrig upplevt så mycket stress under ett prov tidigare. Det man kanske inte är van vid är att man måste lösa allt på egen hand, under kort tid. På en arbetsplats har man ju oftast kollegor att bolla saker med.

Har du något tips till andra?

– Satsa på tajming. Ta hellre en hotellnatt i Stockholm än att riskera förseningar eller att väckas natten innan av sjuka barn. På tentan gäller det att sätta sig in i problemen och göra en grovplanering. Över­arbeta inte utan se till att hinna med alla frågorna.

I mitten av december får Fredrik Bäck beskedet att han har klarat provet.

Grattis! Hur känns det att vara Auktoriserad Redovisningskonsult FAR?

– Det var en stor lättnad att få resultatet och beskedet att jag verkligen hade klarat provet. Dagen efter provet kändes det tufft. Jag hade inte föreställt mig att jag skulle vara så stressad inför och under provet. Men nu känns det jättebra!

Hur har tiden efter provet varit?

– Det blev några nätter med alldeles för lite sömn. Ju mer jag funderade och även drömde om frågor och svar, desto mer insåg jag att det ändå kanske hade gått bra. Att det inte var så illa som det kändes direkt efter tentan.

Innebär auktorisationen ändrade framtidsplaner?

– Ja, sedan i september är jag gruppchef inom företagsservice. Genom auktorisationen kan jag befästa min utveckling mot mer kundansvar inom både sälj och rådgivning. Jag sitter också i en ledningsgrupp för YH-utbildning till redovisningsekonom. Det är extra roligt eftersom jag själv gick en YH-utbildning. Det är stora rekryteringsbehov inom redovisningsbranschen så YH-­utbildningarna har blivit en stor rekryteringsväg som jag vill vara med och utveckla.

Text: Martin Wallström, Pernilla Halling, Charlotta Marténg