På EY:s kontor i centrala Stockholm får medarbetare ta med sig påsar med näringsrik jord hem. Det är matavfallet som komposterats och med tiden produceras jord som packas i påsarna.

I lunchrummet samlas många av EY:s medarbetare varje dag för att äta sin lunch. På varje våningsplan går det att sortera soporna i plast, papper och övrigt. Men vid lunchrummet finns även något unikt, en helautomatisk kompostmaskin som komposterar matavfallet. På bara några dygn omvandlas det till näringsjord som packas i påsar till medarbetarna.

Susanna Palling Huusko, hållbarhetsansvarig på EY i Sverige berättar att initiativet tagits väl emot. Hyllan med jordpåsar är ofta tom.

− Du får vara glad om det finns en påse kvar på hyllan, så populärt är det. Det är verkligen roligt att det är så uppskattat, säger hon.

Starten på resan mot en hållbar arbetsplats börjar med en grundlig genomgång av företagets miljöpåverkan och att sätta tydliga hållbarhetsmål. Att få med sig medarbetarna på resan är nyckeln för att lyckas, deras engagemang är drivkraften för att nå målet, poängterar Susanna Palling Huusko.

Vanliga delar i företags hållbarhetsarbete är att sortera sopor och kompostera matavfall. Det gör även EY, men det gäller att se till alla delar i verksamheten.

− Vi samlar in regnvatten på taket som används i toaletterna och på taket finns även bikupor. Genom att minska kontorsytan och ha sensorer på varje våningsplan för värme och ljus har vi mer än halverat vår energiförbrukning, säger Susanna Palling Huusko.

Avslutningsvis mät effekten av initiativen och kommunicera det. Det är först då det går att få med hela organisationen på resan, enligt Susanna Palling Huusko.

− Vi har antagit målet att bli klimatneutrala till 2025. För att nå målet har vi en koldioxidbudget att förhålla oss till och använder en CO2-kalkylator där medarbetarna på ett väldigt tydligt sätt ser hur mycket utsläpp en affärsresa medför och hur det påverkar budgeten.

Nina Larsson

Kom i gång med hållbarhetsarbetet

Se över er kontorsyta: Används kontorsytan på det mest effektiva sättet. Kanske går det att minska ytan?

Samla data: Mät energiförbrukningen, väg avfallet och mät koldioxidutsläppen. Att kvantifiera något som annars kan vara ganska abstrakt för medarbetarna gör det lättare att locka till den beteendeförändring som behövs för att få till en mer hållbar arbetsplats.