Kajsa Boqvist är starkt engagerad både i att utveckla skatterådgivarens yrkesroll och att hjälpa ukrainska flyktingar att få jobb. I lugnet på Ingarö berättar hon om resan från brottsutredare på Tullverket till Tax Leader på PwC.

Vi har kommit till slutet av vägen. Inga livstecken i det svartmålade fritidshuset. Vi stannar bilen och tar först en kort sväng i skärgårdsskogen. Kajsa Boqvist möter upp och visar oss runt i trädgården. En sluttning leder ner till vattnet, bryggan och bastun. Familjen skaffade stället 2019 och kom att boa in sig ordentligt under pandemin.

Om vi börjar från början … Du inledde din karriär som brottsutredare på Tullverket. Vilka erfarenheter fick du med dig därifrån?

– Jag kom direkt från juristlinjen och fick snabbt hand om ganska stora brottsutredningar, kring smuggling av narkotika och tobak men också ekonomisk brottslighet, till exempel bolag som försökte fiffla med underlagen för tull och moms, och det var sådana utredningar jag tyckte var roligast.

Du kom till Arthur Andersen under det sena 1990-talet för att sedan byta till PwC 2001. Hur var yrkesrollen som skatterådgivare på den tiden jämfört med i dag?

– Mycket är sig likt men nu går allt mycket snabbare! Då som nu så behöver man vara kunnig, påläst och hänga med i rättsutvecklingen. En skillnad är att skatterådgivare på den tiden vanligtvis var generalister som främst hade kompetens inom bolagsskatt och inkomstskatt. Ungefär när jag började så blev det ett slags skifte då kunderna i allt större utsträckning efterfrågade specialister inom till exempel internprissättning, moms, import och export. Så för mig som ville arbeta som specialist passade det bra.

Hur tycker du att skatterådgivarens arbetssätt har utvecklats?

– För 20 år sedan hängde det mycket på att rådgivaren som individ var väldigt duktig och kompetent och tog hand om sina kunder. Nu har det svängt till att vi jobbar helt och hållet i team. Vi måste fortfarande ha djup skattekompetens. Men vi måste också klara av att jacka in i kundens strategiska resa med en bredd av kompetenser både inom och utanför skatteområdet. Utan den bredden tappar vi i relevans, det räcker inte längre att ”bara” kunna skatt. Rådgivningen måste passa kunden och måste dessutom vara hållbar över tid. Till det kommer den snabba digitala utvecklingen där förmågan att med automatiserade lösningar och med stöd av data kunna stötta kunden i sin skattehantering är helt avgörande.

Hur ser en bra kundrelation ut enligt dig?

– Inom PwC använder vi ibland begreppet trusted business advisor. Det innebär att vi som rådgivare bygger upp en relation och ett förtroende hos kunden som leder till att vi blir deras samarbetspartner över en längre tid. Då får vi möjlighet att lära känna kunden på djupet, och då får vi mycket bättre förutsättningar att komma med råd som inte bara hjälper här och nu, utan också kring vad som väntar bortom horisonten. Men vi har förstås alltid lyckats när kunden är nöjd och vill jobba mer med oss.

Många associerar skatterådgivning med skatteplanering. Vad tycker du om det?

– Jag skulle säga att det är en vanlig missuppfattning att man ber en skatterådgivare om hjälp för att optimera eller minimera sin skatt på ett mer eller mindre okej sätt. Om jag ska vara helt ärlig så har jag faktiskt aldrig upplevt att det är vad som efterfrågas av kunderna, inte på de arbetsplatser jag har varit på. Jobbet handlar inte om att hitta kryphål. Det har under hela min karriär handlat om att kunderna vill förstå vad den komplexa skattelagstiftningen innebär och vad den får för konsekvenser. De vill göra rätt och vi hjälper dem med det.

Sedan två år är du Tax leader på PwC. Du är den första kvinnan och den första specialisten på posten. Hur känns det?

– Det är roligt, men inget som jag tänkt så jättemycket på. Det känns mer som att tiden var mogen. Faktum är att alla skatteledarna på Big 4 är kvinnor just nu, så det har blivit slagsida åt det hållet i stället.

Du har haft många olika ledarroller och suttit med i flera styrelser, till exempel för PwC och FAR. Har det varit en målsättning från början att göra den typen av karriär?

– Nej. Jag gör det jag tycker är roligt och som ger energi. Jag har hela livet gått mer på magkänsla än vad som har varit strategiskt smart. Sen har jag haft nytta av det jag lärt mig av de här rollerna för att komma vidare i min karriär naturligtvis, men det har aldrig varit en målsättning i sig.

Vad innebär digitaliseringen för skatterådgivarens arbete?

– Vi ser en väldigt snabb och spännande digital utveckling inom skatteområdet. Vi står just nu inför stora och banbrytande frågor kring hur vi kan använda AI för att hantera både enklare och komplexa skatteärenden. Kommer vi att kunna lita på den output vi får genom AI? Och hur kommer AI påverka rollen som skatterådgivare? Det här håller vi på att jobba väldigt intensivt med just nu.

Hur är det för dig som 50-plussare att vara med och leda den digitala utvecklingen?

– Jag behöver kunna många saker på rimligt bra nivå. Det kommer inte vara relevant för mig personligen att till exempel lära mig att utveckla komplexa digitala verktyg, men jag kan anställa personer som kan. I dag har vi tax tech-kompetens som utvecklar verktyg som effektiviserar våra kunders skattehantering så att de kan jobba smartare och få bättre beslutsunderlag.

Hur får man ett team med vitt skilda kompetenser som skatteexperter och digitala utvecklare att fungera ihop?

– Det går jättebra men har varit en intressant resa skulle jag säga. En sak är säker. Det funkar inte längre att vara hur old school som helst som skatterådgivare. Även vi lite äldre har behövt lära oss en del nya kunskaper. Man behöver kunna tillräckligt mycket för att kunna identifiera vilka kundbehov som finns och för att kunna samarbeta i team med dem som har den digitala spetskompetensen.

Du har en ledande befattning med mycket ansvar och höga prestationskrav. Hur hanterar du stressen?

– Faktum är att jag är mindre stressad i dag än för tio år sedan, trots att jag har mer ansvar. Det bottnar nog i att jag känner mig trygg på den plats där jag är i dag och med den backup jag får i den rollen. Jag jobbar med fantastiska team. Jag har en balans i livet som jag kanske inte alltid har haft. Jag har fått bättre koll på vad som funkar för mig och vad som får mig att bli uthållig för att kunna leverera och göra ett bra jobb.

Under det senaste året har du ägnat mycket tid och energi åt att hjälpa flyktingar från Ukraina att få jobb och komma in i branschen. Vad betyder det engagemanget för dig?

– Det betyder mycket, jag känner ett ansvar att på olika sätt bidra till en lite bättre värld. Vi på PwC har länge engagerat oss i mentorprogram för flyktingar, skolsatsningar för barn och ungdomar i utsatta områden. Sedan krigsutbrottet i Ukraina har vi haft ett exceptionellt engagemang från våra medarbetare. Vi kom tidigt i kontakt med organisationen Beredskapslyftet och deras Ukraina Professional Support Centre som förmedlade både jobb och bostäder i Sverige till ukrainska flyktingar. Det var svårt för flyktingarna att hitta jobb och det fanns en tydlig möjlighet för vår bransch att hitta nya medarbetare med relevant kompetens. Det ledde till att vi var några som engagerade oss i att bjuda in företag till flera olika rekryteringsevent för att matcha nyanlända med arbetsgivare och förstås för att anställa nya medarbetare till PwC. Jag är så stolt över hur vi i branschen har samarbetat i den här frågan och så glad för varje anställning som blivit verklighet den här vägen!

Vad betyder den här platsen, huset och trädgården på Ingarö, för dig?

– Jag stormtrivs här. Den här platsen har blivit väldigt viktig för mig. Här har jag andrum och får återhämtning. Och det är inte bara något jag hittar på. Min pulsklocka ger mig vetenskapliga belägg på att min puls och stressnivå faktiskt går ner när jag är här.

Kajsa Boqvist skrattar och reser sig upp ur soffan. Intervjun och fotograferingen tog lite längre tid än beräknat och hon har bestämt sig för att stanna på Ingarö i stället för att skynda tillbaka till stan.

Dan Håfström