Pandemin har gett många nya möjligheter i arbetslivet, till exempel distansarbete, och den praxis som domstolarna nu skapar är i många hänseenden i ljuset av dessa nya möjligheter. Ett av de senaste klargörandena vi fått är hur bedömningen ska göras i vad mån ett olycksfall är att anses som en arbetsskada vid distansarbete och i så fall om arbetsskadeförsäkringen är tillämplig.

Fram till pandemin får nog det normala anses ha varit att arbete utförs från arbetsgivarens arbetsplats. Det vill säga vid prövningen av om en arbetsskada uppstått hade vi att utgå från att skadan skett på arbetsplatsen under arbetstid.

Under, och nu även efter, pandemin har distansarbete blivit allt vanligare för att inte säga ”det nya normala”. Högsta förvaltningsdomstolen har i två nyligen avgjorda fall på ett någorlunda tydligt sätt klargjort hur bedömningen ska göras vid distansarbete för om en skada ska anses utgöra en arbetsskada eller inte, och sålunda om arbetsskadeförsäkringen är tillämplig.

Domstolen konstaterar att när arbete utförs från hemmet måste vid prövningen av om arbetsskadeförsäkringen är tillämplig, en avvägning göras mellan arbetet och privatlivet. Har olyckan till övervägande del sin grund i privatlivet, saknas det nödvändiga sambandet mellan arbetet och olyckan. Det är då inte fråga om ett olycksfall i arbete.

Vi ser med spänning fram emot fler klargöranden från domstolarna när det kommer till arbetslivets nya sätt att arbeta. 

Anneli Lönnborg är advokat på advokatfirman Fylgia. Hon skriver om arbetsrätt i Balans.