Sedan Dalacc by Ericson och Engström slog upp dörrarna har det gått spikrakt uppåt och byrån har utsetts till årets företagare i Ludvika kommun och Årets framtidsbyrå 2023 av FAR. Men duon som grundande Dalacc är tydlig: Framgångarna är tack vare personalen.

Efter storföretaget Hitachis miljardaffär tidigare i år blomstrar det för Ludvika, Bergslagskommunen med cirka 26 000 invånare i södra delen av Dalarna. Hitachi räknar med att anställa 2 000 medarbetare på två år, i en takt om ungefär 100 nyanställda i månaden.

På Dalacc by Ericson och Engströms kontor på Storgatan i centrala Ludvika märks att det går bra för näringslivet i kommunen, trots omvärldsläget. Trycket på kombibyrån är stort och sedan starten i oktober 2020 har Dalacc vuxit konstant. I snitt har byrån fått in en ny kund i veckan och har kunnat redovisa svarta siffror varje månad.

Under vissa perioder har byrån varit i ett läge där de valt att säga nej till nya kunder med motiveringen att det är bättre att göra ett bra jobb, än att riskera kvaliteten på grund av allt för snabb tillväxt.

–  Visst är det otroligt svårt att tacka nej till en kund men vi vill inte äventyra vår höga kvalitet. När vi förklarar att vi inte kan garantera en bra leverans förstår de, och vi brukar vara överens om att bättre att återkomma till varandra lite längre fram, säger Rose-Marie Engström, även kallad Rosie, redovisningskonsult och en av grundarna.

Rosie Engström och Mattias Ericson hade tidigare varit kollegor på PwC, men i samband med att PwC sålde redovisningsverksamheten till Aspia och avvecklade revisionen i Ludvika, valde de båda att gå till ekonomijobb utanför revisions- och redovisningsbranschen.

–  Jag hade egentligen inga planer på att starta eget utan trivdes väldigt bra på min arbetsplats men så åt jag och Rosie lunch tillsammans runt midsommar 2020, så där som gamla kollegor kan göra. När vi pratade insåg vi att det var ett unikt läge i Ludvika med 26 000 invånare i kommunen och ingen revisor kvar i stan, berättar Mattias Ericson, auktoriserad revisor och grundare av Dalacc.

De lösa planerna som formades i samband med lunchen tog snabbt fastare former och Rosie Engström och Mattias Ericson sa upp sig från sina respektive jobb. De började leta kontor och valet föll på den gamla posten på Storgatan, en anrik lokal som just då stod tom.

Nu var ett av problemen löst. Nu återstod två andra: kunder och personal.

–  Jag satte igång att jaga kunder i september, en månad innan vi skulle börja och det gick faktiskt oförskämt bra, säger Mattias Ericson.

Många som startar eget väljer att utöka med personal allt eftersom. Mattias Ericson och Rosie Engström gjorde tvärtom. När Dalacc slog upp dörrarna den 1 oktober 2020, redo att ta emot kunder, fanns redan fem anställda på plats.

–  Det var viktigt att redan från början ha en teamleader som kunde ta hand om frågor som beläggning och personalansvar så att jag och Mattias kunde fokusera på kunderna. Vår strategi var att ägna oss åt att utveckla affären och kunna minska vår tid på planering och andra interna uppgifter, säger Rosie Engström.

Rekrytering kan vara en utmaning, särskilt på mindre orter och för byråer som inte har ett stort, väletablerat varumärke att luta sig mot. Dalacc är en kombibyrå som erbjuder både revision och redovisning och därför behövdes både kvalificerade revisorer och redovisningskonsulter. Dessutom var ägarduon tydlig från början med att de inte letade medarbetare som ville jobba på distans utan det uttalade målet var att jobba från kontoret.

– Men det har gått bra ändå. Vi tror att det finns stora fördelar med att personalen är på plats. Självklart finns en flexibilitet kring om man behöver vara hemma med sjuka barn, eller för att ta emot en hantverkare, men vårt grundläge är att vi jobbar från kontoret och det har varit uppskattat av våra kunder eftersom dörren alltid står öppen för dem, säger Rosie Engström.

–  Att vara på plats på kontoret har varit en självklarhet sedan start. Även om vi öppnade mitt under pandemin så har vi haft förmånen att ha stora luftiga lokaler som möjliggjorde att det gick att vara på kontoret och ha fysiska kundmöten på ett säkert sätt. Få av våra kunder vill till exempel ha digitala möten då de, liksom vi, anser att det fysiska mötet är viktigt, säger hon.

Lokalproducerad enkelhet har varit ledordet för grundarna av Dalacc och deras medarbetare. God kunskap om kommunen och grannkommunernas näringsliv, ett engagemang i ekonomprogrammet på gymnasiet och ett hållbarhetsfokus har tagit dem från en nystartad kombibyrå till en etablerad, prisbelönt aktör. De har utsetts till årets företagare i Ludvika och till Årets framtidsbyrå 2023 av FAR. Rosie Engström och Mattias Ericson vill dock tona ner det hela och säger att för dem är det viktigast att kunderna fortsätter att uppleva dem som den lilla, nära byrån.

–  Vi hade inte fått några av utmärkelserna utan vår personal. Det är vi tillsammans som gör det. Men det som var roligt när vi utsågs till årets företagare i Ludvika var att det i motiveringen verkligen skiner igenom vad vi brinner för: ett digitalt koncept med lokalt engagemang. Det gör oss stolta, säger Rosie Engström.

Charlotta Marténg