Revisorsyrket är helt annorlunda i dag jämfört med för tio år sedan. För att locka de unga talangerna till branschen gäller det att visa på bredden av yrket och framför allt på möjligheterna att forma sin egen karriär. Det menar Diana Araf, nationellt ansvarig för EY Student Relations Team.

I FAR:s senaste framtidsstudie lyfts kompetensfrågan och förmågan att rekrytera nya unga talanger som en av de största utmaningarna för revisions-och rådgivningsbranschen. En viktig drivkraft för den yngre generationen, som beskrivs i studien, är betydelsen av att tillhöra ett team. Just lagkänslan och samarbetet med kollegor i olika åldrar och med olika bakgrund och kompetenser, är också något som Diana Araf framhåller.

– Det jag tror många inte känner till om vårt yrke är hur otroligt stor del av arbetet som vi utför i team. Man känner sig aldrig ensam utan har alltid någon att bolla och stämma av saker och ting med. Jag skulle beskriva dagens revisor som en lagspelare, alltid lite på språng, och duktig på att kommunicera med människor både face to face och digitalt.

Variationen lockade

Diana Araf berättar att det var flera faktorer som ledde in henne på just revision. Hon tyckte att det kändes som en stabil grund att stå på och hade även vänner som jobbade på EY som trivdes jättebra där. Nyfikenheten och viljan att få jobba med olika kunder och branscher gjorde att hon medvetet sökte sig till en revisionsgrupp med fokus på kunder inom främst ägarledda bolag.

– En del av kunderna är startup-företag som befinner sig i en tillväxtfas och att få följa med på deras resa är otroligt inspirerande och lärorikt. Just variationen och möjligheten att få jobba med en bred kundportfölj har gjort att jag verkligen fått en inblick i revisionens alla delar. Med risk för att låta klyschig så är definitivt ingen dag den andra lik. Och det är just den där bredden och variationen som gör att jag trivs så bra, säger Diana Araf.

Möjlighet att växa

Vid sidan av jobbet inom revision är hon sedan ett och ett halvt år tillbaka nationellt ansvarig för EY Student Relations Team som består av totalt 60 medarbetare över hela landet. I samråd med studentföreningar på universitet och högskolor arrangerar de rekryteringsevent och medverkar på arbetsmarknadsmässor.

– Målet är att bygga relationer med studenter runt om i landet och bidra till att fler får upp ögonen för branschen och så klart att rekrytera nya talanger till EY. Jag vet ju själv vilka funderingar jag hade när jag pluggade och kan identifiera mig med vilka val de står inför just nu eftersom det inte var alltför länge sedan jag själv var en del av studentvärlden, säger Diana Araf.

Vad är enligt din mening det viktigaste för att locka fler unga till revisons- och rådgivningsbranschen?

–  Jag tror att nyckeln är just att visa på bredden av revisorsyrket så som det ser ut i dag och inte hur det såg ut för tio år sedan. Bara de senaste åren har det hänt otroligt mycket med yrket. CSRD och ökade krav på hållbarhetsredovisning kommer att förändra branschen ännu mer. Det finns så många unga som brinner för hållbarhetsfrågor och det gäller att fånga upp dem. Själv har jag alltid varit väldigt intresserad av branding och marknadsföring och det är något som jag verkligen får möjlighet att jobba med i mitt uppdrag som ansvarig för studentteamet. Så en viktig sak att lyfta i mötet med studenter är just möjligheten att specialisera sig både inom själva yrkesrollen, men även genom olika projekt och uppdrag vid sidan om. Är du exempelvis intresserad av vissa kunder eller en specifik bransch kan du välja att inrikta dig på den. Eller som en kollega till mig som är väldigt sportintresserad som engagerat sig inom EY Sports Business där han får hjälpa till att analysera och ta fram rapporter om säsongen för olika sporter.

Vilken är den vanligaste frågan som du brukar få från studenter?

–Oj, det beror ju helt på vem man pratar med. Vissa är väldigt målmedvetna och har redan bestämt sig för att bli revisor. Då handlar frågorna främst om vägen dit, vilka kurser som är smartast att välja, hur det är att jobba på just EY och hur vår rekryteringsprocess ser ut och så vidare. Sedan möter man så klart de som inte alls vet vad de vill göra när de pluggat klart och då frågar de framför allt om vad det innebär att jobba som revisor, vad gör man i praktiken och hur ser en vanlig dag ut? En fråga som ju har så många olika svar beroende på vem man frågar. Och det är något som jag alltid brukar trycka på.

Det pratas mycket om den så kallade karriärstrappan, är det något som du upplever avskräcker somliga?

–Tvärtom, så uppfattar jag det som att många ser karriärtrappan som något attraktivt. Den ger en form av trygghet, man vet vad man ger sig in i och att den ger en tydlig bild av vilka möjligheter och utvecklingssteg som finns. Den stora skillnaden är att karriärstrappan inte längre är lika stelbent. Visst går trappan uppåt, men vägen dit kan se väldigt olika ut beroende på vilken väg du väljer att gå. Som ny på EY har man både en buddy och en ”counselor”. En buddy är som ens fadder och är lite mer nära en själv i ålder och någon man kan fråga om allt man undrar över som ny på jobbet medan ”counselorn” är en mer senior kollega som ligger flera steg före i karriärtrappan som kan stötta en arbetsmässigt, hjälpa en att se över sitt schema och diskutera sina mål med. Att ha det stödet tycker jag har varit otroligt tryggt men också viktigt.

Är det många som undrar över arbetstiderna och om ni jobbar mycket övertid?

–Absolut får vi en hel del frågor om det. Där tycker jag det är viktigt att få fram att det varierar över tid och att det inte är svart eller vitt. Själv gillar jag förutsägbarheten, att man vet att det är lite lugnare arbetsmässigt under hösten, medan våren är mer intensiv. Och att man sen kan vara ledig mer under sommaren till exempel. Att veta när saker och ting sker, att det finns toppar och dalar gör det enklare att lägga upp sitt arbete och själv planera sin tid. Det gör det hållbart i längden.

Kristina Israelsson