Morgondagens potentiella revisorer, konsulter och rådgivare är inte intresserade av att prata dåtid. De vill veta hur yrkesrollerna ser ut om fem år när de pluggat klart. Det säger Dennis Leach, studentkoordinator på Deloitte.

Hur ser en typisk dag för en revisor ut? Det är den vanligaste och samtidigt svåraste frågan som Dennis Leach brukar få. Tillsammans med ett team på 120 medarbetare från Deloitte arbetar han för att värva nya unga talanger runt om i landet. I samarbete med studentföreningarna vid landets universitet och högskolor arrangerar de olika former av event och medverkar på arbetsmarknadsmässor.

− Många av de studenter vi i teamet träffar fattar att man som revisor eller konsult kommer att jobba mycket med hållbarhetsfrågor, AI och ny teknik, men vill veta vad revision egentligen innebär i praktiken. Så vår största utmaning för att nå ut till fler är att beskriva yrket på ett kortfattat och intresseväckande sätt utan att tappa kärnan, säger Dennis Leach.

För att ta reda på vad studenterna själva skulle vilja veta om branschen och vilka kommunikationskanaler de föredrar skickade student branding-teamet nyligen ut en undersökning till kontaktpersonerna på landets studentföreningar. Svaren visar att sociala medier är den kanal som studenterna föredrar. De efterfrågar också en tydlig beskrivning av de olika yrkesrollerna och vill veta vad man som revisor eller konsult konkret levererar till kunderna i slutändan.

− Vi har testat att göra Excel-tutorials på vårt Instgramkonto och det fick ett stort gensvar. Men, det är en sak att göra en sådan grej med Excel. Att översätta revision som är betydligt mer komplext på liknade sätt är inte lika enkelt. Ska vi göra det så blir det en video på 2 minuter och det är för lång tid för att fånga målgruppens intresse. Så just nu håller vi på och funderar över hur vi kan hitta andra interaktiva sätt att kommunicera med studenterna på, berättar Dennis Leach.

Vad har de studenter du träffar för föreställningar om branschen? Har de några fördomar?

− Jag har pratat med flera studenter om just bilden av revisorn. De är inte intresserade av hur rollen sett ut historiskt utan vill veta hur rollen kommer att se ut om fem år när de pluggat klart och ska börja jobba. Sen har många en bild av att man jobbar hårt och mycket och undrar om övertid är mer regel än undantag.

Själv pluggade Dennis Leach ekonomi och socialpsykologi på Uppsala universitet och hade inga planer på att börja jobba inom revisionsbranschen, och absolut inte på en av de största byråerna. Men, tack vare sitt stora engagemang inom Uppsalaekonomerna kom han kontakt med sin företrädare som då jobbade som studentkoordinator på Deloitte.

− Jag tyckte att hon verkade ha ett jättespännande jobb och såg att hon skulle göra en förflyttning inom Deloitte och att hennes roll skulle bli ledig. Då kontaktade jag alla mina kontakter på Deloitte för att förstå vad som efterfrågades för att bygga en bra grund till ansökningsprocessen och på den vägen är det. Under en period jobbade jag med rekrytering, men kände att det var branding jag ville åt. Så den här rollen passar mig perfekt. Det fina med den här branschen är att det finns så många möjligheter till utveckling och att hitta sin egen nisch. Och med tanke på hur mycket som händer inom hållbarhet och ny teknik så kommer de möjligheterna bara att växa.

Kristina Israelsson