Först fick Oskar Nyström ett nytt hjärta, sedan blev han en av de yngsta någonsin att klara revisorsexamen. 
– När jag tittar i backspegeln är jag väldigt stolt över vad jag klarat av, säger Oskar Nyström, auktoriserad revisor på Grant Thornton.

Den 5 juni 2017 ringer Oskar Nyströms telefon, ett samtal som han har väntat på i 637 dagar.

– Sitter du ner?

– Ja.

– Vi har hittat ett nytt hjärta som vi tror kommer att passa dig, vi vill att du åker hem till din bostad, packar väskan och väntar på vidare instruktioner.

Tillsammans med några av sina närmsta vänner åker Oskar hem till lägenheten i Umeå och gör sig redo för att kunna åka ner till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och den väntande hjärttransplantationen.

Knappt åtta år senare sitter Oskar i ett mötesrum i Grant Thorntons lokaler på Kungsgatan i centrala Stockholm, där han jobbar som auktoriserad revisor. Han berättar om drivkrafterna som tagit honom genom uppväxten med en svår hjärtsjukdom, genom ekonomistudier på universitetet parallellt med väntan på transplantation och slutligen till målet att bli en av de yngsta någonsin att klara revisorsexamen.

Att vinna över sin sjukdom

Vid födseln konstateras att Oskar har ett komplicerat hjärtfel. Läkarbesöken är täta och tiden på sjukhus omfattande. Som vetgirig liten kille ser Oskar till att få så mycket information han kan och ”ta kommandot” över situationen. Inte bara när det gäller sjukdomen, utan även med sina kompisar, berättar han med antydan till ett litet leende.

– Alla har känt till mitt hjärtfel och att jag inte i samma utsträckning som andra barn kunnat spela fotboll på rasterna eller leka kurragömma. Undermedvetet har jag nog varit tvungen att ta för mig, hålla i taktpinnen och leda. Om någon föreslog fotboll när jag var liten kunde jag argumentera för att det var roligare om vi bytte pokémonkort till exempel.

Oskar påverkar aktiviteterna så att han aldrig hamnar utanför, alltid är delaktig. Drivet är att vinna över sin sjukdom, att våga utmana sig själv.

– Att ge vika eller ge upp, nej, det är inte och har aldrig varit något alternativ, säger han.

Tillbaka till resan ner mot Sahlgrenska.

– Jag kommer så väl ihåg när vi flyger ner, jag tillsammans med en nära vän. Vi snackar om livet, alla roliga saker vi ska göra framöver och alla möjligheter i mitt nya liv. Halvvägs in i resan får vi sällskap av en äldre kvinna och hennes man. Kvinnan ska också byta organ och är skräckslagen. Det blir en stor kontrast mot mig som känner att nu börjar mitt liv, berättar Oskar.

Operationen tar 14 timmar och Oskar ligger sedan sövd med öppen bröstkorg i ytterligare tre dygn innan han väcks med ett nytt hjärta som slår i hans kropp.

– Jag trodde att den första tiden skulle bli tung, med lång rehab och att jag skulle kunna återgå till ett vardagligt liv efter i bästa fall ett till ett och ett halvt år.

Men målmedveten som han är bestämmer sig Oskar. För honom ska det bli annorlunda. Full av energi och med en känsla av att vara odödlig, i kombination med att han är betydligt yngre än de flesta andra på avdelningen, tränar han hårdast, mest och promenerar längst.

23 dagar efter operationen skrivs han ut från sjukhuset. 40 dagar efter hjärtbytet cyklar han sina första mil på cykel på landsväg. Ytterligare några dagar senare återupptar han universitetsstudierna.

– Jag visste redan på gymnasiet att jag ville läsa ekonomi. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och ville kanske inte bli egen företagare, men ändå vara i företagandet. En rolig reflektion jag har gjort i efterhand är att jag ÄR revisor i min egen person, jag har alltid varit duktig på att argumentera, formulera mig, styra en grupp, ha kontroll och veta vilka olika alternativ som finns för att kunna förbereda mig för olika situationer. Kanske är det påverkat av min uppväxt med hjärtfelet, eller så hade jag varit sådan i alla fall.

Sätter två djärva mål

Efter transplantationen studerar Oskar i Umeå. Var tionde dag flyger han ner till Sahlgrenska för eftervård som innebär titthålsoperationer. Eftervården i Göteborg pågår under ett år.

– Eftersom jag gillar utmaningar började jag extrajobba vid sidan av mina studier i takt med att jag blev allt piggare, jag hade så otroligt mycket energi. När studierna var klara hamnade jag på Grant Thornton i Umeå där jag började som revisorsassistent.

Siktet ställs snabbt in på två mål: att ta revisorsexamen rekordsnabbt och att bli delägare i Grant Thornton. På nytt kommer Oskars drivkrafter väl till pass. Före hjärttransplantationen använder han drivkraften för att överleva. Efter hjärttransplantationen använder han den för att ta sig så långt som möjligt i arbetslivet.

– Hur snabbt kan jag bygga en karriär? Hur snabbt kan jag bli revisor? Det är frågor jag har ställt mig, säger Oskar.

Jobbar, jobbar och jobbar

På Grant Thornton i Umeå blir han snabbt betrodd att driva sälj- och marknadsarbetet i regionen och han är tidigt ute på möten och drar som junior in nya uppdrag. Men för att nå sina långsiktiga mål behöver han andra erfarenheter och flyttar till Stockholm för ett jobb på Grant Thorntons kontor där.

– Om min familj stöttade mig under min sjukdomstid så kan jag säga att Grant Thornton har stöttat mig i mitt jobb, konstaterar han.

Våren 2022. Oskar jobbar, jobbar och jobbar. I revisions- och redovisningsbranschen ligger mycket fokus just på att hitta balans mellan arbetsliv och privatliv och vad som krävs för att byråerna ska kunna attrahera framtidens medarbetare. Oskar betonar flera gånger att initiativet till alla arbetstimmar togs av honom, inte att arbetsgivaren uppmanade honom att jobba mer, och att han hade en tät dialog med både HR och sina chefer mot bakgrund av sin sjukdomssituation.

– Jag är så glad att jag har fått möjlighet att göra det här. Det här är ju precis så som jag har velat ha mitt liv. Jag har sagt ja till alla uppdrag som kommer i min väg. Om jag inte hade fått jobba så här hade jag nog blivit besviken.

Rekordung revisor på andra försöket

Hösten 2022 släpper Grant Thornton upp Oskar för att skriva revisorsexamen första gången. Han klarar det inte, men är inte särskilt nedslagen för det. I stället ser han det som en möjlighet till ytterligare kunskap och skriver på nytt våren 2023. Då går det betydligt bättre.

– Enligt revisorsinspektionen är jag en av de yngsta någonsin som har klarat revisorsexamen. Och då var jag ändå sjukskriven ett halvår efter gymnasiet, säger Oskar stolt.

Som auktoriserad revisor på Grant Thornton jobbar han nu med allt det som passar hans egenskaper så bra, att styra och planera uppdrag, interagera med nya kunder, fungera som spindeln i nätet och snart är han också på gång att uppta säljarbetet.

– När jag tittar i backspegeln är jag väldigt stolt över vad jag har klarat av. Livet består av utmaningar och ett ständigt lärande, för alla. Jag kommer att fortsätta att jaga nya utmaningar, varje dag, resten av mitt liv.

Donationen är en gåva

Att få ett nytt hjärta kan väcka många tankar och känslor hos mottagaren. Inom vården är man väldigt tydlig med att den som tar emot hjärtat inte ska känna någon skuld, utan se det som en gåva.

– En donation visar att människor hjälps åt. Jag kommer aldrig att kunna betala tillbaka alla skattepengar det har kostat, men det finns andra sätt att ge igen till samhället, därför vill jag vara med och belysa frågan om organdonation, säger Oskar.

Charlotta Marténg