Mazars tappar en procentenhet i kategorin kvinnliga delägare. VD Karin Westerlund är inte nöjd, men skulle inte vilja göra ett annat inval bara för att få ”politiskt korrekta” siffror.

Mazars är den minsta av ”storbyråerna”. Byrån har tidigare utmärkt sig för sin kvinnodominerade ledningsgrupp. Med kvinnorepresentationen bland delägarna har det gått lite knackigare. I år backar andelen kvinnliga delägare med en procentenhet i och minskar därmed från 27 till 26 procent kvinnor.

– Vi är så få delägare så alla förändringar påverkar statistiken väldigt mycket, säger Mazars VD Karin Westerlund.

De tre senaste åren har två män och inga kvinnor valts in i Mazars delägarkrets.

– Vi är så klart inte nöjda med det och jobbar för att det ska se annorlunda ut framöver, säger Karin Westerlund.

Hon tycker att byrån arbetar aktivt med att bli mer jämställd även på partnernivå, även om invalet har varit enkönat två år i rad.

– Vi väljer de som är lämpliga. Det går inte att säga nej till män som står på tur bara för att vi ska få PK-siffror.

Mazars ledningsgrupp har ofta haft en övervikt av kvinnor med kvinnlig VD, HR-chef och ekonomichef. Nu har byrån för första gången en manlig CFO, och har därmed en ledningsgrupp med exakt lika många kvinnor som män.

I kategorin övriga chefer ökar andelen kvinnor. Det beror delvis på en omorganisation som innebär att antalet chefer totalt är fler, och att det är fler kvinnor som har befordrats. Av egen erfarenhet vet hon hur viktigt det är att se alla personer och inte bara de som är mest ”på”. Karin Westerlund var kontorschef i Stockholm i tio år innan hon blev VD.

– Vi har i dag fler chefer och fler chefer som är närmare medarbetarna. Vi jobbar väldigt mycket med en stark feedback-kultur och ett styrkebaserat förhållningssätt där alla medarbetare blir sedda. Jag är övertygad om att det kommer att främja jämställdheten, säger Karin Westerlund.

Rakel Lennartsson